Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vypadnite z USA! Legenda sa pustila do hráčov, ktorí kľačia pri hymne

Člen Siene slávy ligy amerického futbalu NFL Mike Ditka považuje pokľaknutie hráčov počas národnej hymny za maximálne neúctivé a antivlastenecké gesto. Týmto spôsobom pred zápasmi protestujú proti proti rasovej diskriminácii a policajnému násiliu voči menšinám.

27.07.2020 12:25
Mike Ditka, Barack Obama Foto: ,
Október 2011. Mike Ditka so vtedajším prezidentom USA Barackom Obamom.
debata (7)

„Ak nerešpektujete našu hymnu, vypadnite z krajiny,“ povedal muž s prezývkou Železný Mike pre TMZ Sports. „Takto to vnímam. Samozrejme, že som staromódny, takže budem hovoriť len to, čo cítim,“ dodala 80-ročná legenda.

Ditka uviedol, že by bol najradšej, aby takéto akcie v novej ženskej organizácii X League, ktorej je prezidentom, neboli povolené.

„Existujú spôsoby, ktorými protestujete a ktorými nie. Proti vlajke a krajine, ktorá vám dala šancu živiť športom, o ktorom by ste to nikdy nepovedali, jednoducho neprotestujete. Takže nechcem počuť všetky tie sra.ky,“ pokračuje.

Ditka pred tromi rokmi povedal, že by nechal sedieť na lavičke hráča, ktorý by sa pri hymne nepostavil. Dodal tiež, že „za posledných 100 rokov neprišlo k žiadnemu utláčaniu, o ktorom by vedel“.

Hlasy proti protestom pri hymne sa stali kontroverznejšími po násilnej smrti člena afroamerickej komunity Georga Floyda, ktorá rozpútala vlnu protestov po celej krajine.

Quarterback New Orleansu Drew Brees sa ospravedlnil po tom, ako ho skritizovali za názor, že by si nikdy nekľakol počas hymny a hráči by mali zostať stáť.

Hviezdni konzervatívci v športe Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bývalá brazílska futbalová hviezda Rivaldo....

„Nikdy nebudem súhlasiť s niekým, kto nerešpektuje vlajku Spojených štátov amerických alebo našu krajinu,“ uviedol Brees začiatkom júna.

Protestujúci hráči zdôrazňujú, že gesto nemá nič spoločné s hymnou či vlajkou a má len zvýšiť povedomie o policajnej brutalite. Napriek tomu ho viacerí považujú za neúctivé.

Colin Kaepernick (v strede) pokľakol počas... Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
Colin Kaepernick 1 Year Later Football NFL Colin Kaepernick (v strede) pokľakol počas americkej hymny pred štyrmi rokmi. Odvtedy je bez práce.

Konzervatívnejšie publikum na Twitteri výroky Ditku ocenilo. „Boh vám žehnaj, kouč. Ďakujem, Mike, že ste sa postavili za našu veľkú Ameriku. To, čo sa deje, je hanebné,“ znel jeden z komentárov.

Druhý tábor však vystúpila proti jeho slovám. Športový novinár Bob Garcia uviedol, že za radikálne názory stratil rešpekt viacerých fanúšikov NFL. „Jeho komentáre zdôrazňujú skutočnosť, že USA zostávajú krajinou s rasovým napätím a nerovnosťou.“

Ditka je víťazom Super Bowlu z pozície hráča i trénera, neskôr sa stal komentátorom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NFL #Mike Ditka