Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Argentína je úžasná. Po návrate som steak nechcel ani vidieť

Siedmykrát za sebou, celkovo po desiaty raz. Volejbalistov Slovenska čaká vrchol sezóny, na majstrovstvách Európy v Belgicku chcú postupom zo skupiny napodobniť ženské kolegyne.

12.09.2019 17:09
debata
Kapitánom SR na ME 2019 bude smečiar Tomáš Kriško. Foto: SVF - Ondrej Bobek
Tomáľ Kriško volejbal Kapitánom SR na ME 2019 bude smečiar Tomáš Kriško.

„Kľúčové budú pre nás prvé dva zápasy. Hráme proti súperom, ktorí sú na podobnej kvalitatívnej úrovni ako my. Na začiatku budeme v plnej sile, trúfame si na nich,“ vraví kapitán tímu Tomáš Kriško (30).

Hoci ste prípravu zakončili prehrou, prevládali v nej víťazstvá a pozitívny dojem z hry. Načasovali ste formu správne na ME?

Verím, že áno. Zapracovali sme na veciach, ktoré sa nám nedarili podľa predstáv. Týka sa to najmä obrany a servisu. Na šampionát sme maximálne pripravení.

V čom bude najväčšia sila mužstva?

Nadviažem na predchádzajúcu odpoveď. Slováci nikdy nemali obranársky tím. V tomto aspekte sme sa veľmi zlepšili. Dúfam, že sa na to budeme môcť na šampionáte spoľahnúť. Našimi tradičnými zbraňami sú tlak na servise a útok.

Čím by ste mohli prekvapiť favoritov skupiny Srbov, Nemcov či domácich Belgičanov?

Prekvapiť favorita je ťažké. Ale v prípade, že by nám výborne fungoval servis a úspešne by sme stratovali, tak môžeme dostať pod tlak akéhokoľvek súpera.

V reprezentácii ste debutovali pred desiatimi rokmi. Zmenil sa za ten čas volejbal?

Sledoval som ženský šampionát a ženy sa už približujú k mužom. Hrajú sa streľby, hra má vysoké tempo. Top tímy sa už nespoliehajú na technické údery, ide sa za silou. Je to niečo podobné ako v mužskom volejbale. Hrá sa extrémne rýchlo, najlepší nahrávači vedia svoje tímy vytiahnuť kvalitou a rýchlosťou hry. Pred desiatimi rokmi som začínal ako blokár, teraz hrám smečiara. Hra sa však zrýchlila na každom poste.

Vo funkcii kapitána ste nahradili dlhoročnú oporu Emanuela Kohúta. Ste pripravený na väčšiu zodpovednosť?

Byť kapitánom je veľká česť. Na druhej strane, po takých menách ako Masný, Kmeť či Kohút je to aj veľký záväzok – nesklamať ich odkaz. Avšak veľmi sa na to nesústreďujem. Moje povinnosti v tomto smere sú viac organizačné. Usmerním chalanov, zvolávam tím na mítingy či niekedy na tréningu zvýšim hlas. Robil som to však aj predtým, čiže veľa sa toho pre mňa nezmenilo.

Program Slovenska

piatok, 17.30 Slovensko – Španielsko, sobota, 20.30 Slovensko – Rakúsko, nedeľa, 18.30 Srbsko – Slovensko, utorok, 20.30 Slovensko – Belgicko, streda, 17.30 Nemecko – Slovensko

Barbora Koseková ako kapitánka musela na ME riešiť aj drobné veci ako napríklad stratené ponožky. Majú spoluhráči podobné nároky aj na vás?

Keď dávame prať spoločné veci, chlapci si to rozoberú sami (úsmev). A ak niečo chýba, tak sa o to postarajú najmladší v tíme. Mám iné úlohy – pomáham trénerom na tréningu, ak je treba, vytvorím na chalanov tlak i zvnútra a udržiavam profesionálnu atmosféru v šatni.

Máte za sebou klubové pôsobenie v argentínskej lige. Ako hodnotíte juhoamerické dobrodružstvo?

V Argentíne je ligový systém trochu iný, hralo sa spolu o sedem trofejí vrátane Copa Libertadores, čo je akási juhoamerická Liga majstrov. Vyhrali sme dva poháre a pre klub zariadili najúspešnejšiu sezónu v doterajšej histórii. Plán bol v lige postúpiť do play off, čo sa nám podarilo a napokon sme skončili na piatom mieste. Všetci boli spokojní. Čo sa týka úrovne ligy, je veľmi solídna. V porovnaní s európskymi súťažami sú určité rozdiely – hrá sa veľa technických lôpt, veľa obrán, volejbal tam nie je taký silový.

Akí sú tamojší fanúšikovia?

Skvelí. Žijú volejbalom, keď prídu na zápas, tak fandia, spievajú. Tradičné kluby majú skutočne širokú fanúšikovskú základňu. V hľadisku nechýbajú bubny, trúbky a iné hudobné nástroje. Býva tam horúca atmosféra.

Stihli ste absolvovať poznávacie výlety po krajine?

Počas sezóny na také veci nebol čas. Snažil som sa učiť španielčinu, pretože veľmi málo ľudí tam rozpráva po anglicky. Na tamojšej univerzite som chodil na doučovanie. Buenos Aires je obrovské mesto, veľa času zabralo cestovanie na tréningy či na zápasy. Avšak keď sa skončila sezóna, vybrali sme sa so snúbenicou do Patagónie a Ohňovej zeme. Tam bolo úžasne.

Argentínske hovädzie je zrejme najlepšie na svete. Koľko steakov ste zjedli?

Veľa. Tamojšia kuchyňa mi nechutila, ale steaky majú parádne. S mäsom to vedia. Keď som sa vrátil do Európy, steaky som na chvíľu nechcel ani vidieť. Ale tam som si to užíval.

Vaše reprezentačné kolegyne vybojovali na domácich ME osemfinále. Beriete ich výkony a výsledky ako inšpiráciu či motiváciu?

Bol som z ich hry nadšený. Uchvátili nielen mňa, ale aj mnohých ľudí na Slovensku. Nielen hrou, ale aj prístupom. Držali sme im s chalanmi palce. Počas prípravného turnaja v Portugalsku sme pozerali ich zápasy na projektore a fandili. Sú pre nás akýmsi vzorom. Túžime ich napodobniť a možno aj prekonať.

Zloženie skupín ME

  • A-skupina: Francúzsko, Taliansko, Bulharsko, Portugalsko, Grécko, Rumunsko
  • B-skupina: Belgicko, Srbsko, Nemecko, SLOVENSKO, Španielsko, Rakúsko
  • C-skupina: Slovinsko, Rusko, Fínsko, Turecko, Severné Macedónsko, Bielorusko
  • D-skupina: Holandsko, Poľsko, Česko, Estónsko, Ukrajina, Čierna Hora
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #ME 2019 vo volejbale #Tomáš Kriško