Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Emotívna rozlúčka Sloveniek. Fenoglio: Posunuli sme sa

Slovenské volejbalové reprezentantky ukončili účinkovanie na ME v osemfinále. V nedeľňajšom domácom dueli podľahli v Bratislave vicemajsterkám sveta z Talianska za 82 minút 0:3.

01.09.2019 19:36 , aktualizované: 21:48
Slovenské volejbalistky, Foto: ,
Epická ďakovačka slovenských volejbalistiek sa stala motívom šampionátu.
debata (1)

Duel sledovalo 6430 divákov, čo je slovenský volejbalový rekord. Najviac divákov sa predtým zúčastnilo na prípravnom zápase mužov Slovensko – Poľsko v októbri 2015 v Bratislave, ktorý videlo 6000 fanúšikov.

Zverenky Marca Fenoglia držali s favoritom duelu krok, odohrali s ním tri vyrovnané sety, ale v koncovke mali Talianky zakaždým viac síl. Vo štvrťfinále narazia zverenky Davida Mazzantiho v stredu 4. septembra v poľskej Lodži na Rusko.

Pre slovenské volejbalistky to bola prvá účasť vo vyraďovačke na ME. Predtým sa predstavili na európskom šampionáte v rokoch 2003, 2007 a 2009, vo všetkých troch prípadoch stroskotali v základnej skupine.

Slovenky bojovali proti Taliansku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Radosť slovenských volejbalistiek po zisku bodu...

V prvom sete Talianky od úvodu viedli, ale v prostrednej pasáži po podaní Herelovej bol stav 10:10. Favorit duelu však potom zlepšil hru v útoku a napriek veľkej bojovnosti zvereniek Fenoglia triumfoval za 25 minút 25:20.

Slovenky začali lepšie druhý set, viedli v úvode 3:1 a udržiavali si náskok. Talianky však neskôr vyrovnali na 7:7 a po smeči Kostelanskej do autu viedli 8:7.

Potom však prišli chvíle slovenských reprezentantiek, opäť sa dostali do vedenia 12:9, no ich súperky sa znova dotiahli. Dramatickú koncovku napokon lepšie zvládli Talianky, druhý set získali v pomere 25:23.

V treťom sete to už bola jasná záležitosť favorita. Napriek obrovskej bojovnosti Sloveniek ho Talianky zvládli za 29 minút 25:20.

Hrončeková skončila

Slovenky po prvý raz v histórii postúpili do vyraďovacej fázy a hoci v nej hneď podľahli Taliankam, budú na ME spomínať do konca kariéry. Najmä pre divácku podporu, ktorá im na tele vyvolávala zimomriavky.

Hlboké spomienky zanechá aj vo Veronike Hrončekovej, pre ktorú bol nedeľňajší osemfinálový zápas s Talianskom (0:3) posledný v reprezentačnom drese. Hrončekovej rozhodnutie prišlo prekvapujúco, ale zrelo v nej už dlhšie.

„Nejakú dobu som nad tým premýšľala, povedala som si, že domáci šampionát by bola pekná bodka. Veľa som si nezahrala, ale som rada, že mi dal tréner šancu v tomto poslednom zápase,“ uviedla 29-ročná blokárka.

Hrončeková bola najskúsenejšia hráčka v kádri Marca Fenoglia. Na konte mala ako jediná dve účasti na ME z rokov 2007 a 2009. "Tieto ME v Bratislave boli jednoznačne môj vrchol. Prvé ME som pozorovala Z lavičky, druhé som si užila na ihrisku, ale predsa len som nemala dostatočné skúsenosti, aby som si povedala, že som si ich dostatočne užila.

Tento šampionát bol neskutočný a budem ho ešte dlho spracovávať. Podpora ľudí, rodiny, priateľov, toto si zapamätám do konca života," dodala Hrončeková.

ME vo volejbale, osemfinále

Bratislava
Taliansko – Slovensko 3:0 (20, 23, 20)
zápas trval 82 minút, rozhodovali: Marques Ferreira (Portug.) a Aro (Fín.), 6430 divákov

Taliansko: Sorokaiteová 16, Malinovová 1, Folieová 7, Chirichellová 7, Syllová 8, Egonuová 17, libero De Gennarová (Orrová, Danesiová, Fahrová 2, Nwakalorová, Bosettiová 1, Parrocchialová, libero Enweonwuová)
Slovensko: Koseková, Palgutová 6, Pencová, Herelová 3, Radosová 9, Kostelanská 10, libero Španková (Hudecová, Hrončeková 1, Kijaková 4, Ovečková, Szaboóvá, Fričová, libero Jančová)

Hlasy po zápase

Marco Fenoglio, tréner SR: „Som na dievčatá nesmierne hrdý. Odohrali sme vyrovnaný zápas proti favoritovi, ale napokon sa ukázala kvalita Talianska. Utvorili sme divácky rekord, čo si viac želať? Ľudia boli fantastickí, celkovo som veľmi spokojný. Posunuli sme sa dopredu, tento šampionát to ukázal.“

Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: „Sme smutné, že sme nezískali aspoň set, ale Taliansko je niekde inde. Diváci nás hnali neskutočne dopredu a chceli sme si zápas užiť. Myslím si, že sa nám to aj podarilo.“

Karin Palgutová, univerzálka SR: „Môžeme byť spokojné. Dostali sme sa do tesných koncoviek, podali sme sympatický výkon. Bolo to v rámci našich možností.“

Veronika Hrončeková, blokárka SR: „Ľudia boli úžasní a z tejto atmosféry budem čerpať ešte veľmi dlho. Odo mňa jedno veľké ďakujem. Chceli sme proti favoritovi ukázať dobrý volejbal, v prvých dvoch setoch sme to plnili na sto percent. Ale Talianky sú volejbalovo úplne inde, čo treba uznať.“

Rusko – Belgicko 3:1 (22, 15, –21, 22)
zápas trval 103 minút, rozhodovali: Marques Ferreira (Portug.) a Aro (Fín.), 2100 divákov

Lodž

Poľsko – Španielsko 3:0 (20, 20, 19)
zápas trval 76 minút, rozhodovali: Kovář (ČR), Kurtiss (Lot.), 8750 divákov

Nemecko – Slovinsko 3:0 (21, 15, 20)
zápas trval 73 minút, rozhodovali: Murulo (Est.), Šimičová (Chor.), 2520 divákov

Ankara

Turecko – Chorvátsko 3:2 (24, –18, –31, 22, 14)
zápas trval 133 minút, rozhodovali: Olejnik (Rus.), Luts (Belg.), 8130 divákov

Srbsko – Rumunsko 3:0 (20, 17, 23)
zápas trval 71 minút, rozhodovali: Michličová (Poľ.), Vagniová (Tal.), 1000 divákov

Budapešť

Azerbajdžan – Bulharsko 0:3 (-12, –16, –23)
zápas trval 71 minút, rozhodovali: Themelis (Gréc.), Schürmann (Licht.), 1000 divákov

Holandsko – Grécko 3:0 (21, 23, 12)
zápas trval 78 minút, rozhodovali: Kovaľčuk (Ukr.) a Sarikaya (Tur.), 800 divákov

Štvrťfinálové dvojice

Ankara
Srbsko – Bulharsko
Turecko – Holandsko
Lodž
Taliansko – Rusko
Poľsko – Nemecko

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalistky #ME 2019 vo volejbale #talianske volejbalistky