Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Heslo najbližších dní: postup. Slovenky veria v historický úspech

Pred tromi mesiacmi si zimný štadión v Košiciach podmanili Sekera, Fehérváry, Daňo, Tatar či Sukeľ. Ten bratislavský si chcú v najbližších dňoch získať Pencová, Palgutová, Radosová, Koseková či Hrončeková.

23.08.2019 06:00
SR Nitra volejbal ženy Slovensko ME 2019 Foto: ,
S účasťou na ME má skúsenosti jediná slovenská volejbalistka.
debata (1)

Koniec desaťročného čakania

Športové Slovensko sa teší na ďalší výnimočný sviatok. Po hokejovom prichádza volejbalový. Pod Tatrami sa schádza európska elita. Alebo presnejšie – jej časť. Bratislava bude od piatka hostiteľom jednej zo štyroch základných skupín kontinentálneho šampionátu žien.

Ďalšie boje sa uskutočnia v Ankare, Budapešti a Lodži. Tohtoročné majstrovstvá Európy sú prelomové – po prvý raz sa konajú v štyroch krajinách a o titul sa pobije rekordný počet tímov (24).

Slovenky, ktoré sa na záverečnom turnaji predstavia po desaťročnej prestávke, čakajú v základnej skupine postupne Španielky, Švajčiarky, Bielorusky, Nemky a Rusky. Ich cieľ je jasný – postup do osemfinále, v ktorom si zahrá najlepšia štvorica z každej skupiny.

„Ak by sme postúpili do play off, bolo by to skvelé. Predsa len, slovenské volejbalistky sa na majstrovstvách Európy vo vyraďovacej fáze dosiaľ nepredstavili,“ vraví Marco Fenoglio, Talian na slovenskej lavičke.

ZŠ Ondreja Nepelu je pripravený na volejbalové ME Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Oficiálny maskot ME vo volejbale žien sa volá ACE.

Skúsený tréner má k dispozícii pomerne neskúsený tím. Zo štrnástky nominovaných si na európskom šampionáte zahrala jediná volejbalistka – Veronika Hrončeková. Zvyšné Slovenky zažijú na turnaji premiéru.

„To však nie je podstatné. Nie je čas na to, aby sme premýšľali nad minulosťou. Dôležitá je len prítomnosť a to, aby sme boli maximálne pripravení,“ dodáva Fenoglio, známy maximalista.

Belgicko potvrdilo správny smer

Slovenky vedia, cez ktorých súperov povedie cesta medzi najlepších šestnásť tímov Európy. Pozícia mimoriadne silného Ruska (3. tím európskeho rebríčka) a Nemecka (6.) je v skupine jednoznačná.

TV Pravda: Smečiarka Nikola Radosová hodnotí prípravu pred domácimi ME v relácii Týždeň v športe – volejbalový špeciál
Video

Ďalšie štyri družstvá sú na podobnej výkonnostnej úrovni – Bielorusky sú v európskom renkingu na 12. priečke, Slovenky na delenej 16., Španielky na 20. a Švajčiarky na 25.

„V prípravných zápasoch sme dvakrát zdolali aj Belgicko – siedmy tím európskeho rebríčka. Presvedčili sme sa, že ideme správnym smerom,“ myslí si Fenoglio.

Jeho zverenky sa na turnaj naladili víťazne. V generálke na súboj so Španielskom zdolali Fínsko 3:1. „Ak budeme hrať takto – koncentrovane, môžeme niečo dosiahnuť,“ verí kapitánka tímu Barbora Koseková.

So spoluhráčkami sa môže spoľahnúť na podporu publika. Kapacita Zimného štadióna Ondreja Nepelu nie je – ako obvykle – 10-tisíc miest. Organizátori ju znížili na 6700. Vstupenky sú stále v predaji, ich ceny na jednotlivé dni sa pohybujú od 12 do 18 eur. Všetky zápasy Sloveniek vysiela v priamych prenosoch RTVS.

Titul obhajujú volejbalistky Srbska, ktoré prešli pred dvomi rokmi turnajom bez prehry a vedú i aktuálny európsky rebríček. Šampionát vyvrcholí 8. septembra, semifinálové zápasy i súboje o zlato a bronz sa uskutočnia v Ankare.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalistky #ME 2019 vo volejbale