Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Generálka vyšla na výbornú. Koseková: Snáď tá drina prinesie úspech

Slovenské volejbalové reprezentantky úspešne zvládli generálku na majstrovstvá Európy, ktoré sa už o tri dni začínajú v Bratislave.

20.08.2019 22:16 , aktualizované: 21.08.2019 10:11
Volejbal reprezentácia žien Foto: ,
Slovenské volejbalistky zdolali fínske súperky 3:1 na sety.
debata

Za zavretými dverami Zimného štadióna Ondreja Nepelu zvíťazili zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia nad Fínkami 3:1 na sety (-17, 11, 14, 20) a nadviazali na pondelňajšiu výhru z druhého vzájomného stretnutia. Kontinentálny šampionát odštartujú v piatok, keď si od 20.00 h zmerajú sily s hráčkami Španielska.

Úvodné dejstvo Slovenkám vôbec nevyšlo. Od začiatku sa trápili v útoku a tiež na príjme fínskeho podania. Po nevydarenom útoku Nikoly Radosovej prehrávali už 4:10 a v ďalšom priebehu sa náskok Severaniek zvýšil na rozdiel desiatich bodov (18:8). Blokárka Nina Herelová ešte štyrmi bodmi pri svojom podaní donútila fínskeho trénera zobrať si oddychový čas, ale jeho zverenky napokon pohodlne doviedli prvý set do úspešného konca.

Kým úvod prvého setu patril Fínkam, do druhého dejstva vstúpili päťbodovou šnúrou Slovenky. Rýchlo vypracovaný náskok ešte zveľadili a za nepriaznivého stavu 6:13 si fínsky kormidelník vyžiadal time out. Domáce hráčky, hrajúce v modrých dresoch, pokračovali v zlepšenom výkone, lepšie dokázali reagovať na fínsky útok a druhý set jednoznačne ovládli. Na konečných 25:11 upravila úspešným smečom krajom siete Herelová.

ZŠ Ondreja Nepelu je pripravený na volejbalové ME Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Oficiálny maskot ME vo volejbale žien sa volá ACE.

Nielen druhý, ale aj zvyšné dva sety skončili úspešnejšie pre zverenky Marca Fenoglia. Fínky mali veľké problémy „zložiť“ loptu na slovenskú polovicu palubovky a nedarilo sa im ani v obrane na sieti. V treťom sete rýchlo prehrávali dvojciferným rozdielom a napokon získali len 14 bodov. V záverečnom dejstve to z ich strany bolo o niečo lepšie, ale prehrali ho 17:25 – zápas ukončila úspešným blokom Radosová.

"Škoda prvého setu, v ktorom sme urobili veľké množstvo chýb. Ak by sme triumfovali 3:0, mali by sme z toho lepší pocit, ale po prvom sete sme sa skoncentrovali a sme radi, že nám generálka vyšla.

Posledný prípravný zápas nám naznačil, že ak robíme menej chýb, hráme lepší volejbal a neponúkame súperkám príležitosti na skórovanie. Ak budeme hrať na turnaji ako jeden tím, môžeme niečo dosiahnuť," zhodnotila kapitánka slovenského tímu Barbora Koseková.

TV Pravda: Smečiarka Nikola Radosová hodnotí prípravu pred domácimi ME v relácii Týždeň v športe – volejbalový špeciál
Video

„V príprave sme prakticky nemali voľno, tréneri nám počas leta poriadne naložili a museli sme tomu veľa obetovať. Ťaháme to spolu už viac ako šesť týždňov a predtým sme mali nabitý program aj v Zlatej európskej lige. Snáď sa nám tá drina vyplatí a dosiahneme na šampionáte dobrý výsledok,“ pokračovala 24-ročná nahrávačka.

Kosekovej výkony na palubovke z hľadiska pozorne sleduje aj jej mama Eva, ktorá bola v minulosti československou volejbalovou reprezentantkou a počas aktívnej hráčskej kariéry si vyskúšala aj zahraničné angažmány.

Momentálne sa venuje trénerstvu, a tak môže talentovanej dcére odovzdávať skúsenosti. „Mama je určite rada, že si zahrám na majstrovstvách Európy. Celý čas ma podporuje a je pyšná na to, že som po nej prebrala rolu vo volejbale,“ prezradila Barbora.

V základnej skupine majstrovstiev Európy sa slovenské reprezentantky postupne stretnú s hráčkami Španielska, Švajčiarska, Bieloruska, Nemecka a Ruska. Cieľom bude postup do osemfinále, do ktorého sa kvalifikujú štyri najlepšie družstvá z každej skupiny. Prípadný prvý zápas vyraďovacej fázy odohrá partia okolo kapitánky Barbory Kosekovej v nedeľu 1. septembra v Bratislave.

"Najviac sa koncentrujeme na prvý duel a potom uvidíme. Znie to síce jednoducho, že do osemfinále postupujú štyri tímy zo šiestich, ale okrem Ruska a Nemecka sú všetky štyri ostatné družstvá veľmi vyrovnané.

V dueloch proti Švajčiarsku, Španielsku a Bielorusku nám to môže, ale aj nemusí vyjsť. Rozhodujúci môže byť hneď prvý zápas proti Španielsku. Ak ho vyhráme, tak sa dobre naladíme a bude sa nám dariť," dodala Koseková.

Výsledok medzištátneho prípravného zápasu:

Slovensko – Fínsko 3:1 (-17, 11, 14, 20)

Zostava SR: Koseková, Hudecová, Hrončeková, Palgutová, Herelová, Radosová, libero Španková (Kijaková, Pencová, Ovečková, Szabóová, Fričová, libero Jančová, Kostelanská)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalové reprezentantky