Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický úspech. Toronto prekazilo Golden State hetrik a slávi prvý titul v NBA

Basketbalisti Toronta oslavujú prvý titul v NBA. V šiestom finálovom zápase zdolali dvojnásobného obhajcu Golden State na jeho palubovke 114:110 a v sérii uspeli 4:2 na zápasy.

14.06.2019 06:10 , aktualizované: 06:51
Toronto, NBA Foto: ,
Basketbalisti Toronta s trofejou Larryho O'Briena pre víťaza NBA.
debata

Raptors sa stali prvým šampiónom súťaže, ktorý nesídli v USA.

Doteraz len raz v histórii sa stalo, že by tím otočil finálovú sériu zo stavu 1:3. Warriors sa o to chceli pokúsiť, uspeli v minulom zápase v Toronte a doma túžili sériu vyrovnať.

V koncovke štvrtkového duelu mali šancu na víťaznú strelu, ale Stephen Curry ju nepremenil a v Toronte mohla prepuknúť obrovská radosť.

Toronto je premiérovo šampiónom NBA Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Hviezda Golden State Stephen Curry počas...

Za najužitočnejšieho hráča finálovej série zvolili ťahúňa Toronta Kawhiho Leonarda, ktorý rovnaké ocenenie získal aj v roku 2014, keď slávil titul so San Antoniom. Naopak prvý triumf v NBA má po 14 rokoch hviezdnej kariéry Kyle Lowry.

Dvanásť sezón na titul čakal Španiel Marc Gasol. Tréner Nick Nurse vyhral zámorskú ligu hneď vo svojej prvej sezóne v úlohe hlavného kouča.

„Basketbal je doma už aj v Kanade, kruh sa uzavrel. Prvý zápas NBA v tejto krajine sa odohral v Toronte a Toronto je aj prvým tímom, ktoré získalo trofej,“ povedal komisár NBA Adam Silver.

„Toto je mentálne veľmi silná skupina hráčov, ktorá si zaslúži slastné pocity víťazstva. Prekonali sme všetky náročné chvíle, nezľakli sme sa ničoho, držali sme stále spolu,“ povedal kouč Nurse v prvej televíznej reakcii.

Toronto predvádzalo dobré výkony počas celej sezóny. V základnej časti bolo druhým najlepším tímom po Milwaukee, ktoré dokázali Raptors v play off zdolať. Vo finále si vyšliapli aj na mužstvo z Oaklandu, ktoré útočilo na víťazný hetrik.

Tentokrát ale bojovali Warriors so zdravotnými problémami. Väčšinu série chýbal Kevin Durant, ktorý sa pri jedinom štarte v piatom finálovom zápase vážne zranil. Problémy brzdili aj Klaya Thompsona, ktorý musel na konci tretej štvrtiny odstúpiť z šiesteho duelu, keď si po faule poranil koleno. Napriek tomu bol s 30 bodmi najlepším strelcom zápasu.

Majstrovské oslavy fanúšikov v Toronte. Foto: Reuters, CHRIS HELGREN
Toronto, oslavy, NBA Majstrovské oslavy fanúšikov v Toronte.

Basketbalisti Golden State aj tak robili všetko pre to, aby vyrovnali sériu. Väčšinu poslednej časti viedli, ale dôležitú úlohu zohral náhradník Toronta Fred VanVleet, ktorý dal vo štvrtej štvrtine 12 bodov a pomohol k obratu. Dve minúty pred koncom Toronto viedlo o šesť bodov.

V závere zabojoval Draymond Green. Trojkou a asistenciou vrátil domáci tím na dostrel jediného bodu, potom donútil súpera stratiť loptu a Warriors mali posledných 10 sekúnd na to stretnutie rozhodnúť. Curry ale trojku po signále nepremenil a Toronto vzápätí potvrdilo svoj historický triumf.

Sklamaný Stephen Curry z Golden State počas... Foto: Reuters, Cary Edmondson
Stephen Curry Sklamaný Stephen Curry z Golden State počas šiesteho finále NBA.

„Keď som prišiel vlani v lete do Toronta, nevedel som, ako to bude fungovať. Vždy treba nájsť správne porozumenie so spoluhráčmi aj trénerom, ale našli sme spoločnú reč. Dali sme si spoločný cieľ zaútočiť na titul a ten sme aj splnili,“ uviedol Kawhi Leonard.

Finále play off basketbalovej NBA – 6. zápas:

Golden State Warriors – Toronto Raptors 110:114 (32:33, 60:57, 86:88) – konečný výsledok série: 2:4.
Golden State: K. Thompson 30 (4 trojok), Iguodala 22, Stephen Curry 21, Draymond Green 11 (19 doskokov, 13 asistencií), Looney 6 (Cousins 12, Livingston 6, Cook 2, McKinnie 0, Bogut 0, Jerebko 0)
Toronto: Lowry 26 (10 asistencií, 4 trojky), Siakam 26 (10 doskokov), K. Leonard 22, M. Gasol 3, Danny Green 0 (VanVleet 22 /5 trojok/, Ibaka 15, N. Powell 0)
TH: 21/30 – 23/29, fauly: 23 – 23, trojky: 11 – 13, 19 596 divákov

Počet titulov:

17 – Boston Celtics,
16 – Los Angeles Lakers (vrátane Minneapolis Lakers),
6 – Chicago Bulls, Golden State Warriors (vrátane Philadelphie Warriors)
5 – San Antonio Spurs
3 – Philadelphia 76ers (vrátane Syracuse Nationals), Detroit Pistons, Miami Heat
2 – New York Knicks, Houston Rockets
1 – Baltimore Bullets, Sacramento Kings (vrátane Rochesteru Royals), Atlanta Hawks (vrátane Saint Louis Hawks), Milwaukee Bucks, Portland Trail Blazers, Washington Wizards (vrátane Washingtonu Bullets), Seattle SuperSonics, Dallas Mavericks, Cleveland Cavaliers, Toronto Raptors

TV Pravda: V sobotu 15. júna bude Šamorín hostiť už 54. ročník mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Čo sú jeho hlavné lákadlá prezradili v relácii Týždeň v športe šéf organizačného výboru Peter Korčok a atletický manažér Alfonz Juck.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Golden State Warriors #Toronto Raptors