Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kouč Ružomberka po vyradení top tímu z Ruska: Po prehre som sa nikdy tak netešil

Poradili si s top tímom ruskej ligy. Basketbalistky Ružomberka postúpili v Európskom pohári FIBA cez Krasnojarsk do 2. kola vyraďovacej fázy napriek štvrtkovej prehre o dva body (72:74) na ruskej pôde. Doma totiž pred týždňom zvíťazili o šesť bodov.

11.01.2019 19:13
MBK Ružomberok, basketbal Foto: ,
Basketbalistky MBK Ružomberok.
debata

„Pomohol nám prvý duel. Keď niekoho zdoláte raz, nie je dôvod, prečo by ste to nedokázali aj druhýkrát. Verili sme si a nakoniec nám stačila aj tesná prehra,“ tvrdí tréner Ružomberčaniek Juraj Suja.

Bolo veľmi náročné uhrať potrebný výsledok na palubovke silného ruského celku?

Samozrejme, fyzicky, ale najmä mentálne. Dievčatá to zvládli, celý čas boli plne koncentrované. Zápas sme otvorili podľa našich predstáv, mali sme kontrolu nad vecami, ktoré boli pre nás dôležité. V druhom polčase sa súper začal presadzovať, lebo má vysokú kvalitu, ale nespanikárili sme, ani keď sme sa dostali do mínusu.

Nemali ste obavy z veľkej domácej sily Krasnojarska?

Rešpekt áno, strach nie. V skupine doma vyhrávali vysokým rozdielom, ale tam je nastavenie každého tímu iné ako v play off. Počítali sme s tým, že domáce hráčky budú po prehre u nás o čosi nervóznejšie, keďže ide o veľa.

Ako sa pripravuje družstvo na situáciu, že mu na postup môže stačiť aj tesná prehra?

Na to nesmiete vôbec myslieť. Už po domácom stretnutí som povedal, že je jedno, či sme vyhrali o šesť, desať alebo dvanásť bodov. Tvrdil som, že ak zahráme dobre, môžeme vyhrať aj v Rusku. Naopak, keď duel nezvládneme, pokojne môžeme prehrať o 25 bodov. Pripravovali sme sa, ako keby sme nastúpili len na jeden zápas, ktorý musíme vyhrať. Bez šesťbodového náskoku. Dohodli sme sa, že operovať s ním začneme až tri minúty pred koncom, keď sa podľa výsledku dohodneme, či hrať rýchlejšie alebo pomalšie.

Už ste sa niekedy tešili po prehre?

Takto ešte nikdy. Je to trochu zvláštna situácia, ale snažil som sa brať súboj s Krasnojarskom iba ako dvojzápas. V súčte sme vyhrali a to rozhodlo. Doteraz sa mi niečo takéto ešte nestalo.

Čo tento výsledok znamená pre vás a čo pre Ružomberok?

Pre mňa je postup veľmi cenný. Konkurencia v Európskom pohári FIBA je veľmi veľká. Pôsobí v ňom 40 kvalitných družstiev. Takže postup do 2. kola vyraďovacej fázy je pekný výsledok. Zvládnuť tento dvojzápas bolo veľmi náročné. Pred šiestimi rokmi sme boli v top šestnástke súťaže, ale vtedy v nej štartovalo len 28 tímov a postúpili sme do nej priamo zo skupiny. Preto je hodnota tohto postupu úplne iná.

Čo viete o ďalšom súperovi Tarbes Gespe Bigorre?

Doteraz som mal v hlave len Krasnojarsk, francúzsky celok som nevidel. Predpokladám, že bude hrať tradičný francúzsky basketbal – disciplinovanejší, strojovejší a viac čitateľný. Začneme sa naň chystať hneď po ligovom zápase v Nitre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MBK Ružomberok #Jenisej Krasnojarsk #Juraj Suja