Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je po všetkom. Slovenky v kľúčovom dueli zlyhali, s Č. Horou prehrali o 14 bodov

Slovenská basketbalová reprezentácia žien podľahla na domácej palubovke 68:82 hráčkam Čiernej Hory v stredajšom stretnutí kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Srbska a Lotyšska.

21.11.2018 19:48
Sabína Oroszová Foto: ,
Na snímke zľava Irena Matovičová (Čierna Hora) a Sabína Oroszová (Slovensko).
debata (1)

Zverenky trénera Petra Kováčika sa nepredstavia na európskom šampionáte.

V A-skupine obsadili hráčky Čiernej Hory prvé miesto, keď si na svoje konto pripísali štyri víťazstvá a dve prehry. Slovenské reprezentantky ukončili pôsobenie v kvalifikácii na ME 2019 s rovnakou bilanciou (4 víťazstvá – 2 prehry), v prospech Čiernej Hory hovorí lepšia bilancia zo vzájomných zápasov.

V ružomberskej Koniarni patril úvod stretnutia slovenským reprezentantkám. Ujali sa vedenia 11:4, na čo zareagoval hosťujúci kormidelník oddychovým časom. Hráčky Čiernej Hory sa dokázali vrátiť do zápasu, keď znížili na 12:13. Pred záverom prvej štvrtiny išli hosťujúce hráčky prvýkrát v stretnutí do vedenia, keď po úspešnej trojky viedli 17:15.

Angelika Slamová v súboji s Irenou Matovičovou. Foto: TASR, Lenka Krošláková
Angelika Slamová Angelika Slamová v súboji s Irenou Matovičovou.

Týmto výsledkom sa skončila aj prvá časť stretnutia. Druhá štvrtina mala vyrovnaný priebeh. Ani jeden z tímov si nevypracoval väčší náskok a tak hráčky išli do šatní za stavu 35:34 pre hráčky SR.

Do polovice tretej štvrtiny kopíroval dej stretnutia predchádzajúci priebeh. Od stavu 44:42 pre Slovenky predviedli hosťujúce hráčky šnúru siedmich bodov. Otočili stav zápasu na 49:44 vo svoj prospech.

Za stavu 52:46 pre Čiernu Horu si zobral slovenský tréner oddychový čas. Ten však Slovenkám nepomohol, hosťujúce hráčky ďalej navyšovali svoje vedenie. Po tretej štvrtine viedli hráčky Čiernej Hory už 61:46. Ani v poslednej časti hry sa domácim hráčkam nepodarilo zdramatizovať priebeh stretnutia. Hosťujúce hráčky si dokázali udržať dostatočný náskok a nedovolili Slovenkám pomýšľať na obrat.

Na snímke vľavo tréner slovenskej basketbalovej... Foto: TASR, Lenka Krošláková
Peter Kováčik Na snímke vľavo tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie žien Peter Kováčik s hráčkami počas prestávky v záverečnom stretnutí A-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2019 v basketbale žien Slovensko - Čierna Hora.

Výsledok – A-skupina – sobota:

Slovensko – Čierna Hora 68:82 (15:17, 20:17, 11:27, 22:21)
Najviac bodov: Bálintová 20 bodov, Páleniková 17 (3 trojky), Hruščáková 10 – G. Johnsonová 27 bodov (16 doskokov), Matovičová 15 (3 trojky), Mujovičová 15

Zostávajúci výsledok A-skupiny:
Island – Bosna a Hercegovina 74:84 (26:13, 15:29, 11:14, 22:28)

Tabuľka A-skupiny:
1. Čierna Hora 6 4 2 451:378 10
2. Bosna a Hercegovina 6 4 2 493:452 10
3. Slovensko 6 4 2 468:442 10
4. Island 6 0 6 354:494 6

Hlas (zdroj: RTVS)

Peter Kováčik (tréner Slovenska): „Myslím si, že zápas bol vyrovnaný s výnimkou piatich šiestich minút v tretej štvrtine, kedy sa ten zápas rozhodol. Veľmi ma to mrzí, som z toho smutný, lebo sme urobili dobrú robotu. Súper bol veľmi náročný. Pripravili sme sa najlepšie ako sme vedeli. Myslím si, že toto družstvo má svoju perspektívu a jeho čas ešte príde. V rozhodujúcej časti zápase sme sa prestali sústrediť na obranu. Strácali sme lopty skoro na poliacej čiare. Takéto chyby pôsobili zle psychicky na tím.“

Terézia Páleníková (krídelníčka SR): „Súperky to rozhodli v druhom polčase rýchlymi protiútokmi a celý zápas bol súper dominantný na útočnom doskoku. Rovnako sme si nedokázali postrážiť ich dominantnú hráčku Johnsonovú. Nedokázali sme zastaviť protiútoky ich hráčok ani faulami, neviem, či sme v druhom polčase mali dokopy päť faulov… Robili sme niekedy až detské chyby, ktoré nás stáli tento zápas. V tretej štvrtine to vyzeralo tak, že sme už boli trochu frustrované. Nevedeli sme využiť naplno náš potenciál. Sme mladé družstvo, dobrá partia a veľmi nás to mrzí, že to nevyšlo. Taký je šport.“

Barbora Bálintová (rozohrávačka SR): „Myslím si, že kľúč nášho neúspechu bola zlá obrana. Doma sme dostali 82 bodov, tak sa takýto zápas nedá vyhrať. Najmä sme si nevedeli dať rady s Johnsonovou. Bola veľmi pohyblivá, presne strieľala a nakoniec bola rozhodujúcim článkom úspechu Čiernej Hory. Rozbehli sme to dobre, ale potom začali hrať súperky agresívnejšie. Prehrali sme si to najmä na obrannom doskoku, ony sa svojimi doskokmi v útoku ‚nakopli‘ do zápasu. Mrzí nás to, že sme nepostúpili. Mali sme to vo svojich rukách, ale, bohužiaľ, nepodarilo sa nám to.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské basketbalistky