Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Inter si uctil Petra Rajniaka. Vyvesil jeho dres

Do nebeskej večnosti odišiel nečakane a priskoro. Petra Rajniaka, vynikajúceho basketbalistu, oporu bratislavského Interu i československej reprezentácie, zradilo vo februári 2000 srdce - vo veku 46 rokov.

09.11.2018 20:23
Inter Bratislava Foto: ,
Dresy dvoch hráčskych legiend zo zlatej éry bratislavského Interu na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia - Petra Rajniaka a Stanislava Kropiláka, ktoré vyvesili pod strop haly na Pasienkoch.
debata

Piatkovému zápasu basketbalovej ligy Inter – Žilina predchádzala milá slávnosť. Ako by sa na chvíľu vrátili zlaté časy Interu i čs. reprezentácie a jeho veľkej postavy.

Nadácia tenistky Dominiky Cibulkovej a basketbalistky Bronislavy Borovičkovej Aby hviezdy nezhasli v spolupráci s bratislavským Interom pripravili spomienku na Pedra – ako Rajniaka prezývali spoluhráči. Jej súčasťou bolo vyvesenie jeho dresu s číslom 13 pod strop haly – vedľa dresu Stanislava Kropiláka.

Obaja boli skoro ako bratia.

„Poznali sme sa v roku 1973, keď som prišiel prišiel do bratislavskej Slávie SVŠT. Upútal výbornou streľbou, to bola jeho najväčšia prednosť. Spolu sme prešli do Interu, zažili sme krásne časy, stali sa viacnásobnými majstrami republiky. V reprezentácii sme najväčší úspech dosiahli na európskom šampionáte 1985 v Stuttgarte. Pedro žiaril, v semifinále 31 bodmi odstrelil favorizovaných Španielov. Spomínam si na neho ako na neskutočného kamaráta, vynikajúceho chalana. Nepokazil nijakú zábavu, pritom bol veľmi zodpovedný, veď vyštudoval medicínu,“ priblížil Stanislav Kropilák, prezident basketbalového klu­bu.

Bývalý predseda AŠK Inter Anton Blaha,... Foto: SITA, Braňo Bibel
Peter Rajniak Bývalý predseda AŠK Inter Anton Blaha, prezident BK Inter Bratislava Stanislav Kropilák, rodina Petra Rajniaka a prezident SBA Pavel Bagin (vpravo), počas spomienkovej udalosti BK Inter Bratislava a občianskeho združenia Aby hviezdy nehasli, pri príležitosti uctenia pamiatky Petra Rajniaka.

„Ďakujeme za pekný večer, sme hrdí, že klub vyvesil jeho dres. Najradšej by sme boli, keby bol otec medzi nami, no veríme, že na sa nás pozerá zhora,“ povedal v mene rodiny jeho mladší syn Peter. Prítomná bola i manželka Katarína, starší syn Martin i Petrova sestra Irena, bývalá slovenská reprezentantka, bronzová medailistka z Perugie 1993.

„Spolu sme najprv behávali na lyžiach, potom objavil čaro basketbalu. Po jeho vzore som sa naň dala aj ja. Mali sme krásny vzťah, jeden druhého sme ťahali. Som veľmi rada, že si ho nadácia a Inter pripomenuli a uctili,“ zdôraznila. Petrovi pri odhaľovaní dresu tlieskali i viacerí jeho bývalí spoluhráči z čs. reprezentácie a Interu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Kropilák #BK Inter Bratislava #Peter Rajniak