Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brodziansky: Hrať v drese tímu NBA je skvelý zážitok

Na otca, ktorý hral federálnu futbalovú ligu za bratislavský Inter a Dunajskú Stredu, sa nepodal. Vladimír Brodziansky (24) uprednostnil basketbalovú loptu. V minulých dňoch 211 cm vysoký pivot absolvoval v drese Clevelandu Cavaliers letnú ligu NBA.

25.07.2018 22:00
debata

„Od postupu do finále nás delil jeden bod, s LA Lakers sme prehrali po dvojnásobnom predĺžení 109:112,“ približuje prievidzský rodák.

Vladimír Brodziansky v drese Clevelandu v... Foto: SITA/AP, John Locher
Vladimír Brodziansky Vladimír Brodziansky v drese Clevelandu v súboji s Jeffom Ayresom z Los Angeles Lakers.

Po účasti v letnej lige NBA sa vám najkvalitnejšia liga priblížila alebo vzdialila?

Som realista, moja basketbalová kariéra bude pokračovať s najväčšou pravdepodobnosťou v Európe. S agentom Philipom Parunom aktuálne riešime, kde to bude, definitíva by mala padnúť v najbližších dňoch.

Znamená to, že vaša túžba dostať sa do NBA pohasla?

Nie, ešte som sa jej nevzdal. Aj z Európy sa dá dostať do NBA, no je to podstatne náročnejšie. Kým je taká možnosť, budem o ňu bojovať. Avšak keby mi to nevyšlo, mám veľkú a nezabudnuteľnú skúsenosť z jej letnej ligy. Bola pre mňa veľká česť obliecť si dres tímu NBA Cleveland Cavaliers. Privoňal som k NBA, nastúpil som v šiestich zápasoch zo siedmich, z toho v štyroch víťazných, otestoval som sa v mimoriadne kvalitnej konkurencii. Prvý raz sa stalo, že v letnej lige mal v Las Vegas zastúpenie každý tím NBA, v súťaži sa predstavili viacerí hráči, ktorí v nej už pôsobia.

Ako ste sa dostali do Clevelandu?

Hráčov si vyberajú jednotlivé tímy, sledujú ich počas sezóny. Avízo dostali od mojich trénerov z Texas Christian University (TCU), v ktorej drese som odohral štyri roky počas štúdia psychológie. V tomto roku som ho ukončil, dvanásteho mája som promoval. A potom som sa už pripravoval na letnú ligu, pred draftom NBA som bol na kempoch v Houstone, Los Angeles a Dallase.

Splnila letná liga vaše očakávania?

Áno, bolo to pre mňa opäť niečo nové, je to ďalšia motivácia na sebe pracovať. Šiel som do toho s tým, že to bude ťažké. Začiatok taký aj bol, no každým zápasom som sa cítil lepšie. Najlepší pocit som mal zo svojho výkonu proti Lakers v súboji o finále. Odohral som takmer celý druhý polčas i obe predĺženia, spolu 21 minút, dal som desať bodov. Trénerova dôvera ma potešila.

Vladimír Brodziansky strieľa na kôš cez Chrisa... Foto: Profimedia
Vladimír Brodziansky Vladimír Brodziansky strieľa na kôš cez Chrisa Bouchera (Toronto Raptors) vo štvrťfinále letnej ligy NBA; Cleveland vyhral 82:68.

Akú pozíciu ste mali v tíme?

Nastupoval som ako striedajúci hráč na poste päťky, minutáž sa odvíjala od situácií našich pivotov.

Čo chýbalo Clevelandu k postupu do finále?

Možno trochu šťastia. Tri sekundy pred koncom prvého predĺženia sme prehrávali o bod, spoluhráč Collin Sexton hádzal dva trestné hody, premenil len jeden – a druhé predĺženie lepšie zvládol súper. Neubránili sme jeho najlepšieho strelca, Josh Hart, kmeňový hráč LA Lakers, nám dal 37 bodov.

Ako vyznie porovnanie univerzitného basketbalu v NCAA s letnou ligou NBA?

Letná liga má vyššiu úroveň, prílelžitosť v nej dostávajú najlepší hráči z univerzít, pričom každý tím sa spoliehal aj na hráčov z NBA. Dalo mi to veľa.

Máte obľúbený klub v NBA, prípadne hráča?

Obľúbený klub som nemal, no tým, že som dostal šancu hrať za Cleveland, som odteraz jeho fanúšikom. Z hviezd NBA najviac obdivujem Nemca Dirka Nowitzkého za jeho dlhoročnú vysokú výkonnosť. Počas letnej súťaže som sa zoznámil s niektorými hráčmi Clevelandu, v našom tíme nastupoval turecký reprezentant Cedi Osman a Chorvát Ante Žižič.

Ako oslávil striebro Chorvátska na majstrovstvách sveta vo futbale?

To presne neviem, pred finále proti Francúzsku odletel do Chorvátska, aby mohol sledovať finále doma.

Váš otec hral futbal vo federálnej lige. Neťahalo vás to na trávnik?

S futbalom som začal skôr než s basketbalom, no pretože na jeseň bolo vonku neraz chladno, prechladol som, čo bolo nepríjemné. A pretože som aj vyrástol, zlanárili ma basketbalisti.

Ste spokojný, ako sa zatiaľ vyvíja vaša basketbalová kariéra?

Veľmi spokojný. Odchod do zámoria hodnotím ako veľmi dobrý krok. V tíme Texaskej katolíckej univerzity (TCU) som sa vypracoval k oporám, dostali sme sa do prestížnej konferencie Big 12, každý zápas bol zážitkom. Ukončil som vysokoškolské štúdium, čo mi už nik nevezme, v basketbale sa mi otvorili viaceré dvere, získal som kontakty, naučil sa jazyk.

Ktoré z ocenení zo štvorročného pôsobenia v TCU si najviac vážite?

Určite nomináciu medzi desiatich najlepších pivotov v univerzitnej súťaži NCAA Kareem Abdul-Jabbar Center of the Year Award.

Slovensko ste reprezentovali vo výberoch do osemnásť i dvadsať rokov. Kedy budete mať premiéru medzi mužmi?

Som v kontakte s trénerom Ivanom Rudežom, bol sa na mňa pozrieť. Viem, že Slováci nedávno vyhrali nad Švajčiarmi v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2021. Pre mňa bolo komplikované prísť, akurát sa začínala letná liga. Verím, že keď prídem na Slovensko, budem s trénerom hovoriť o mojej účasti reprezentácii.

To by už malo byť známe vaše budúce pôsobisko. Kam vás ťahá srdce?

Najlepšie do Španielska, no nechcem predbiehať, záleží aj na ponuke. Môže prísť aj z Francúzska či Nemecka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Cleveland Cavaliers #Vladimír Brodziansky