Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smeče sa presúvajú na pláž, silnie olympijská túžba

Slnko, piesok a príťažlivý volejbal. V lete preberá žezlo plážový - a najväčším slovenským želiezkom v ňom je dvojica Natália Dubovcová, Andrea Štrbová.

25.06.2018 17:13
Andrea Štrbová, Natália Dubovcová Foto: ,
Slovenské reprezentantky v plážovom volejbale Andrea Štrbová (vľavo) a Natália Dubovcová.
debata

V nahustenom programe turnajov sa v pondelok popoludní krátko zastavili na kurtoch petržalského Draždiaka. Pred rokom na nich získali slovenský titul, v tomto ho budú koncom augusta v Senci pri Slnečných jazerách obhajovať; u mužov sa o to pokúsia Patrik Pokopec, Ľuboš Nemec.

Trinásťdielna séria majstrovstiev Slovenska v plážovom volejbale – CUC Beach Tour 2018 – sa začína najbližší víkend turnajom kategórie A+ v Strážskom.

„Šampionát má atraktívnejší formát, získali sme preň nového partnera, je v názve podujatia. Zvýšili sme počet turnajov, vo finálovom sa na základe rebríčka predstaví po tucte párov mužov i žien,“ informoval Martin Kraščenič, prezident Slovenskej volejbalovej federácie.

„Ak budeme zdravé a všetko vyjde, tak by sme sa opäť rady tešili zo zlata. Dúfam, že bude hrať veľa dvojíc a turnaje pritiahnu aj ďalších mladých hráčov a hráčky. My sa zúčastníme až na finálovom vyvrcholení, lebo máme nabitý kalendár, no finále si nenecháme ujsť,“ vraví Natália Dubovcová, skúsenejšia z dvojice. Naznačila, že absolvujú dlhú šnúru turnajov.

„Minulý týždeň sme hrali v Ostrave, v tomto sa predstavíme na štvorhviezdičkovom podujatí vo Varšave, v budúcom na akcii rovnakej kategórie v portugalskom Espinhu, v polovici júla na päťhviezdičkovom turnaji v Gstaade – a potom príde európsky šampionát v Holandsku. Kufre máme pobalené na štyri týždne. Naším predsavzatím je, aby sme na každom podujatí hrali čo najdlhšie. Pred Ostravou sme na dvoch turnajoch v Nemecku skončili štvrté. Čím viac ráz sa dostaneme do semifinále, tým je väčšia šanca na postup do finále. Raz to zlomíme,“ zdôraznila – a jedno z jej želaní sa týkalo aj počasia.

„Vo švajčiarskom Gstaade je nádherný turnaj medzi horami. Zažila som tam aj deväť stupňov a dážď, aj tridsať stupňov a blankytné nebo. Počasie vie veľmi znepríjemniť hru, dúfam, že bude všade aspoň nad desať stupňov.“

V Ostrave im v základnej skupine vrátila prehru brazílska dvojica, ktorú v máji Slovenky zdolali v tureckom Mersine.

„Veľmi nás to mrzelo, prvý set sme vyhrali, v druhom nám k tomu veľa nechýbalo. Po tesnej prehre je nám vždy ľúto – tým viac, že obe bývame v Česku, Andrea vo Frýdku-Místku blízko Ostravy. Povzbudzovala nás jej rodina i priatelia. Najdôležitejšie však je, že naša výkonnosť postupne stúpa. V Portugalsku začíname v hlavnej súťaži, čo je v porovnaní s minulým rokom pokrok.“

Andrea Štrbová si tiež pochvaľuje herné napredovanie. „Zdravotne sme na tom výborne, dúfam, že nám to pri presunoch z turnaja na turnaj vydrží, času na nejaké zotavenie nebude. Vždy sa teším na najbližší turnaj – takže teraz na Varšavu. Takmer v domácom prostredí v Ostrave som v niektorých momentoch až príliš chcela. Hralo sa mi však výborne, prišli viacerí známi, ohlasy na náš výkon boli pozitívne, hoci sme nepostúpili zo skupiny. Čo nám nevyšlo tam, skúsime vo Varšave – to tiež nie je ďaleko. Na ďalších turnajoch sa chceme zlepšovať, aby sme sa dostali do hlavných súťaží a nezačínali v kvalifikáciách. Pred začiatkom olympijskej sa chceme čo najlepšie rozohrať.“

Účasť na olympiáde v Tokiu 2020 je najsilnejšou túžbou a najväčšou motiváciou najlepšej slovenskej plážovej dvojice.

„Olympijská kvalifikácia sa začne zrejme v septembri, no dôležitá je východisková pozícia. Usilujeme sa o to, aby bola čo najlepšia. V tejto chvíli ešte nepoznáme program turnajov, nevieme, na ktorých sa zúčastníme. Z rebríčka sa do Tokia kvalifikuje šestnásť najlepších párov, osem miest je vyhradených pre kontinentálne turnaje,“ podotkla Dubovcová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Dubovcová #plážový volejbal #plážové volejbalistky #Andrea Štrbová