Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura pod košom. Slovenky bojkotujú reprezentačného trénera

Ženský basketbal patrí na Slovensku dlhodobo medzi najúspešnejšie kolektívne športy. Na júnovom európskom šampionáte v Česku obsadili Slovenky ôsme miesto a len tesne im ušla účasť na budúcoročných MS. Napriek relatívnemu úspechu nastal v družstve rozkol, ktorý nemá pod deravými košmi obdobu.

24.10.2017 16:26
debata (18)
Medzi hráčky, ktoré bojkotujú súčasného... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Barbora Bálintová Medzi hráčky, ktoré bojkotujú súčasného reprezentačného trénera, patrí aj Barbora Bálintová (vpravo).

Hráčky vs. tréner

Všetko odštartovalo vyjadrenie líderky tímu a najlepšej slovenskej basketbalistky Zuzany Žirkovej, ktorá po ME verejne kritizovala metódy trénera Mariana Svobodu. Podľa nej český kouč nemal žiadny herný koncept či systém.

„Bolo to len o tom, či zahráme ja, Barča (Bálintová) a tie skúsenejšie a pridajú sa k nám mladé hráčky. Myslím si, že sme si to viacej odkoučovali nejako sami,“ tvrdila Žirková. Zároveň dodala, že pokiaľ Svoboda zostane tréner, ona sa do národného tímu nevráti.

Jej postoj nasledovali viaceré ďalšie hráčky a napokon sa z celej situácie vyvinul masívny bojkot. Slovenky za dva týždne čaká začiatok novej kvalifikácie, v ktorej zabojujú o účasť na ME 2019.

Vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) k Svobodovi angažovalo skúseného Petra Kováčika, ktorý nahradil dovtedajšieho asistenta Richarda Kucsu. Novovytvorená trénerská dvojica musela po oznámení nominácie akceptovať veľký počet ospravedlneniek.

Z majstrovského družstva Good Angels Košice nie je v tíme ani jedna hráčka, v reprezentácii nefigurujú ani piešťanské opory Angelika Slamová a Terézia Páleníková. Okrem zdravotných problémov a študentských povinností je hlavným dôvodom fakt, že Svoboda pokračuje vo funkcii pri národnom tíme.

„Hlavným problémom bola taktická nepripravenosť trénera. SBA od nás dostala jasné stanovisko, že pokiaľ bude trénerom pán Svoboda nebudeme reprezentovať. Oni sa rozhodli ponechať ho vo funkcii a my to teda musíme rešpektovať. Bavili sme sa aj s hráčkami z tímu Piešťanských Čajok a viaceré z nich majú rovnaký názor ako my,“ uviedla Bálintová pre portál Basket.sk.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Slamová. „Do reprezentácie nepôjdem, keďže pod trénerom Svobodom spolu s ďalšími hráčkami nemáme záujem reprezentovať. Je to neférové voči nám hráčkam, že nás nikto nechce vypočuť. My sme na ME boli a zažili sme situáciu na rozdiel od tých, ktorí len videli konečný výsledok,“ povedala rozohrávačka vicemajstra z Piešťan.

Zarazený Kováčik

K verejnej kritike kouča Svobodu sa pre Pravdu vyjadril Peter Kováčik, ktorý okrem pozície druhého trénera zastáva pri národnom tíme aj funkciu manažéra.

„Musím povedať, že vyjadrenia hráčok na adresu trénera Svobodu ma veľmi zarazili. Každý má v reprezentačnom družstve svoju úlohu. Tréneri majú viesť zápas, pripravovať hráčky. Hráčky majú hrať a reprezentovať čo najlepšie. Nepovažujem za správne, keď sa hráčky v médiách vyjadrujú ku kvalitám trénera, dokonca na hranici nejakých osobných urážok,“ vravel Kováčik a dodal:

„Takéto vyjadrenia nectia basketbal. Aj preto som prijal úlohu druhého trénera – právomoci a kompetencie sme si s koučom Svobodom rovnocenne podelili – lebo som chcel ukázať, že to nie je smer aby sme sa rozdelovali. Práve naopak, cieľom je dať dokopy jeden silný celok. Vrcholom každej hráčky by malo byť reprezentácia krajiny a čo najlepší výkon v národnom drese. Všetko ostatné je vecou zodpovedných orgánov a ľudí.“

Tréner basketbalovej reprezentácie Marian... Foto: SITA, Marko Erd
Marian Svoboda Tréner basketbalovej reprezentácie Marian Svoboda nemá podporu viacerých hráčok.

Kováčika mrzí, že celú situáciu riešili hráčky cez médiá.

„Určite existuje odlišný a vhodnejší spôsob na to, ako existujúce problémy riešiť a prenášať cez médiá. Nemyslím, že družstvo bolo na ME vedené zlé, veď dosiahlo druhý najlepší výsledok v ére samostatnosti. Hráčky nie sú oprávnené verejne kritizovať prácu trénera a už vôbec nie takým spôsobom, akým to urobili. Odmietam sa pod to podpísať,“ pokračoval Kováčik.

Žirkovú ani nevolali

Zuzana Žirková si svojím vyhlásením zrejme zavrela dvere do reprezentácie, minimálne pod súčasným trénerom. Kováčik priznal, že osemnásobnú najlepšiu basketbalistku krajiny do národného tímu ani nevolali.

„Zuzana Žirková sama povedala, že v reprezentácii skončila. Súčasná situácia v reprezentačnom tíme, ktorý bol relatívne úspešný, je taký, že treba zapájať do konceptu nové hráčky. Musí prísť nová generácia.“

Zuzana Žirková. Foto: SITA, Jozef Jarošík
Zuzana Žirková Zuzana Žirková.

Slovenky majú v kvalifikačnej skupine Bosnu a Hercegovinu, Island a Čiernu Horu. Pred bojkotom bolo družstvo spod Tatier v pozícii jasného favorita, absencia viacerých dôležitých hráčok však túto pozíciu oslabila.

„Je nám jasné, že prišlo k oslabeniu tímu. Na druhej strane, sú tam hráčky, ktoré majú svoju kvalitu. Čiže cieľ – postúpiť na šampionát – zostáva nezmenený. Bude to nesmierne ťažké, ale verím, že máme na to,“ dodal Kováčik.

Viac o tom, ako veľmi bojkot a neúčasť viacerých hráčok ovplyvnili hru reprezetácie, napovie vstup do kvalifikačných bojov. Druhú novembrovú sobotu sa Slovenky predstavia v Bosne, 15. novembra v Ružomberku privítajú Island. Nasledujúci blok zápasov ich potom čaká vo februári 2018.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #bojkot #Zuzana Žirková #Marián Svoboda #slovenské basketbalistky