Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozprávka o udatnom Drakovi má zlatú bodku

Prišiel, videl, zvíťazil a rozlúčil sa. Dojatý kapitán Goran Dragič priviedol basketbalistov Slovinska k nečakanému triumfu na majstrovstvách Európy a získal cenu pre najužitočnejšieho hráča turnaja. Vo finále si zverenci Igora Kokoškova poradili v prestížnom balkánskom derby so Srbskom 93:85 (56:47).

18.09.2017 18:31
debata (1)
Gorana Dragiča vyhlásili za najužitočnejšieho... Foto: Reuters, OSMAN ORSAL
EuroBasket Dragič Gorana Dragiča vyhlásili za najužitočnejšieho hráča ME 2017

Pred štartom šampionátu im prischla nálepka čierneho koňa, no takú spanilú jazdu nečakal azda nik. Slovinci na turnaji ani raz neprehrali a ich výkony gradovali.

V skupine odsunuli Francúzov až na tretiu priečku, vo štvrťfinále vyradili vo skvelom zápase Lotyšov a v semifinále zastavili – dovtedy tiež nezdolaných – obhajcov titulu zo Španielska.

Premohli ho kŕče, i tak sa tešil

Dragič bol dušou i mozgom skvele fungujúceho tímu od úvodného súboja s Poľskom. Len dvakrát sa nedostal na hranicu 20 bodov – v jednoznačnom osemfinále s Ukrajinou (5 bodov za 21 minút) a v semifinále so Španielskom (15 bodov za 27 minút; i tak však bol najlepší strelec svojho tímu).

Spoluhráčom rozdával skvelé prihrávky (5,1 asistencie na zápas) a najmä strojovo presne premieňal strelecké pokusy. S priemerom 22,6 bodu na zápas bol štvrtý najlepší strelec šampionátu. To najlepšie si nechal na finálový duel. Konto Srbov zaťažil 35 bodmi, pridal 7 doskokov, 3 asistencie a 2 získané lopty.

„Vo finále chce hrať každý dobre. Som rád, že sa mi to podarilo. Spoluhráči a všetci z realizačného tímu ma stavali do ideálnych pozícií. Basketbal je tímový šport a som naozaj hrdý na náš tím. Prežívam neuveriteľné pocity,“ nadchýnal sa po finále 31-ročný rozohrávač Miami Heat.

V záverečnej štvrtine ho pribrzdili, ba dokonca prinútili vypýtať sa dole z ihriska, kŕče. „Nemohol hrať. Nie ja, ale vlastné telo ho stiahlo z palubovky,“ prezradil kouč šampiónov Kokoškov.

Dragič už pred šampionátom potvrdil, že to bude jeho posledné vystúpenie v reprezentačnom drese. Rozlúčil sa najlepšie, ako sa dalo. Spolu so Sašom Zagoracom si zopakovali zlatú radosť spred trinástich rokov. Spoločne sa vtedy v Brne tešili z triumfu na ME hráčov do 20 rokov.

Prezývku mu vymyslel Nash

Jeden z najlepších hráčov slovinskej histórie je hviezdou nielen doma, ale aj v NBA. Rodák z Ľubľany sa do zámoria dostal cez slovinskú a španielsku ligu. V roku 2008 si ho v druhom kole draftu vybralo San Antonio, ale za Spurs nikdy nehral.

Prvé kroky v najlepšej lige sveta urobil vo Phoenixe a po jeden a pol sezóne strávenej v Houstone sa vrátil späť do Suns, kde sa zaradil medzi hviezdy ligy.

Po sezóne 2013/14 ho vybrali do tretieho All-Star tímu ročníka a zároveň získal cenu pre hráča s najväčším zlepšením. Vo Phoenixe a neskôr i v Miami si zahral v jednom tíme aj s mladším bratom Zoranom. Ten sa však v NBA nepresadil tak ako Goran a po 16 dueloch v sezóne 2014/15 sa vrátil do Európy.

„Bolo úžasné zahrať si spolu v NBA, ale občas aj stresujúce. Ovplyvňovalo ma, keď dostával minimálny priestor. Viem, ako veľmi sa chcel v lige napevno uchytiť, ale zároveň si uvedomujem, že v NBA ide aj o biznis. V Európe dostane väčší priestor,“ citoval pred dvoma rokmi staršieho z bratov Dragičovcov PalmBeachPost.com.

Hoci šikovnému tvorcovi hry, schopnému hrať aj na pozícii strelca, chvíľu trvalo, kým si našiel svoje miesto v lige, na prezývku dlho čakať nemusel. Postaral sa o ňu jeho niekdajší spoluhráč a dvojnásobný najužitočnejší hráč NBA – Steve Nash.

„Keď som prišiel, nikto nevedel poriadne vysloviť moje priezvisko. Hovorili Dragika a podobné skomoleniny. Steve sa raz v šatni postavil a všetkým povedal, že od tohto momentu budem Drak (The Dragon). Vraj to tak bude jednoduchšie. Vtipné je, že Steve vôbec netušil, že naše hlavné mesto Ľubľana má v erbe draka. Aj preto sa mi nové meno rýchlo zapáčilo,“ priblížil Dragič zrod prezývky pre Fox Sports.

V marci tohto roku mu tradičnú prezývku nakrátko zmenil spoluhráč z Miami Hassan Whiteside. Po údere jedného zo súperov v zápase s Torontom Dragičovi opuchlo oko a takmer nič naň nevidel.

„Odteraz ho volám Drago, podľa ruského boxera z filmu o Rockym. Vravel som mu, že dnes ho Rocky dostal,“ zabával sa Dragičov spoluhráč.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #EuroBasket 2017 #Goran Dragič