Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinci bavia hrou a idú si po medailu

Na ich kvality upozorňovali mnohí už pred štartom turnaja. Označovali ich za čierneho koňa šampionátu. I tak je však ich jednoznačný marš základnou časťou ME menším prekvapením.

08.09.2017 17:10
Slovinsko basketbal Foto: ,
Basketbalisti Slovinska patria medzi pozitívne prekvapenia ME 2017.
debata

Basketbalisti Slovinska prešli piatimi stretnutiami A-skupiny bez jediného zaváhania a spolu s najväčším favoritom šampionátu Španielmi majú dokonalú bilanciu 5 – 0. V záverečnom stretnutí pred presunom z Helsínk do Istanbulu (uskutočnia sa tam všetky zápasy play off) si dokonca bez väčších problémov poradili aj s Francúzmi (95:78).

V súboji o prvenstvo v skupine sa mohli Slovinci opäť spoľahnúť na hviezdneho rozohrávača z NBA Gorana Dragiča (28 bodov a 8 asistencií) i vychádzajúcu hviezdu európskeho i svetového basketbalu Luku Dončiča (18 bodov a 9 doskokov).

„Goran je výnimočný hráč. Práve v súboji s Francúzskom potvrdil, že je jedným z najlepších hráčov na ME. Je dokonalý líder a sme nesmierne šťastní, že ho máme v mužstve, lebo na palubovke robí všetko. Nestará sa len o body, ale aj o tímovú hru. Každý z nás sa od neho môže veľmi veľa naučiť,“ zložil poklonu Dragičovi na oficiálnom webe šampionátu mladučký Dončič.

Rozohrávač Miami Dragič, pre ktorého je to posledná akcia v reprezentačnom drese, je najlepším strelcom skupinovej fázy turnaja. Spoluhráči si od neho sľubujú, že ich môže v play off potiahnuť veľmi ďaleko.

V sobotu o 12.30 ich v osemfinále čakajú Ukrajinci, ktorí sa do vyraďovacích bojov dostali na úkor Gruzínska (tomu na postup nestačilo ani víťazstvo nad Litvou v úvodnom súboji).

„Teraz nás čaká jeden z najdôležitejších zápasov v druhej časti turnaja. S Ukrajinou sme sa stretli v príprave aj kvalifikácii na šampionát. Vzájomné zápasy sme vyhrali, no súpera nesmieme podceniť. V posledných stretnutiach totiž potvrdil svoju kvalitu,“ upozornil na oficiálnej stránke slovinského zväzu asistent trénera Rado Trifunovič. „Základom je hrať svoju hru, byť rýchlejší a rozhodnejší v útoku,“ dodal.

Rozohrávač Kremen Prepelič zdôraznil, že každému tímu už ide o všetko. Nik si nesmie dovoliť ani najmenšie zaváhanie. „Ukrajinci sú momentálne oveľa lepšie pripravení než počas našich predošlých stretnutí. No my máme svoje vlastné silné stránky. Sme favorit zápasu a na palubovke to musíme potvrdiť,“ cituje ho kzs.si.

Ak zvládnu Slovinci prvý krok v play off, vo štvrťfinále narazia na lepšieho z dvojice Lotyšsko – Čierna Hora. Aj v tomto súboji by boli zverenci Igora Kokoškova favoriti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #EuroBasket 2017 #Goran Dragič