Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žirková má diamantovú ruku, nevie prehrávať. Ani v človeče, nehnevaj sa

Keď jej začne vychádzať streľba za tri body, je na nezastavenie. Popri tom si sama doskočí loptu, ďalšiu vybojuje a pri zdvojení či strojení obrany šikovne prihrá voľnej spoluhráčke pod košom.

22.06.2017 17:54
basketbalistky Slovenska Foto: ,
Basketbalistky Slovenska. Uprostred kapitánka Zuzana Žirková.
debata

Fenomenálna Zuzana Žirková vyčnieva aj v 37 rokoch o hlavu nad ostatnými hráčkami na palubovke. Hneď ako sa naplno vtiahne do zápasového deja, súper hlási pohotovosť najvyššieho stupňa. Práve vďaka excelentným výkonom rodáčky z Bojníc v kľúčových zápasoch s Bieloruskom a najmä Ukrajinou si slovenské basketbalistky na ME v Česku nečakane vybojovali postup do najlepšej osmičky. Ich štvrtkový štvrťfinálový zápas s Francúzskom sa začína o 20.30.

Má dar, ktorý využíva

V čom je výnimočná?

„Narodila sa s tým, že nevie prehrať ani človeče, nehnevaj sa. Keby sa jej nedarilo, pokojne by aj pri tejto hre dostala technickú chybu. Coubertinovské zúčastniť sa ju vôbec nezaujíma. Vyhovujú jej zápasy, ktoré môže mať pod kontrolou. S Ukrajinou hrala vynikajúco, ale za ten čas, čo sa poznáme, som čosi také u nej videl už mnohokrát. Keď je tlak najväčší a treba potiahnuť družstvo, vezme zodpovednosť na seba a využije dar, že práve v týchto situáciách vyniká," opisuje Žirkovú generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský.

Aj Žirkovej sa stane, že jej zápas nevyjde, nejde jej streľba. S dôležitosťou stretnutia však vždy rastie jej výkon i odhodlanie. „Keď ide o všetko, plne sa oddá súboju, dá do pozoru spoluhráčky, protihráčky aj rozhodcov. V utorok výborne pomáhala aj koučovať. Je veľká osobnosť a rada si povie svoje, no ak nemá pravdu, dá si to vysvetliť. Nikdy s ňou nie je problém," chváli Jendrichovský slovenskú kapitánku.

Pod Žirkovej rast sa výrazne podpísala aj skúsená trénerka Natália Hejková. Po prvý raz si ju vybrala do družstva už v roku 1998, keď ju nečakane zobrala na majstrovstvá sveta do Berlína.

„Veľa ľudí mi vtedy vyčítalo, že je to na ňu ešte príliš skoro, keďže mala len osemnásť. No presvedčila ma nielen svojím herným prejavom. Mala som pocit, že by z nej raz mohla vyrásť veľká hráčka. V súčasnosti je taký trend, že vo viacerých družstvách hrajú dôležitú rolu skúsené staršie basketbalistky. Zuzana je osobitá odlišným, tzv. mačacím štýlom. Má prekvapujúce pohyby, vie prekvapiť súperky. K tomu pridajte obrovský prehľad v hre a skvelú ľavú ruku. Navyše je veľká líderka a bojovníčka," vysvetľuje Žirkovej výnimočnosť Hejková.

zväčšiť Zuzana Žirková (vpravo) v akcii. Foto: SITA, Jozef Jarošík
Slovensko - Poľsko Zuzana Žirková (vpravo) v akcii.

Môže hrať, dokedy chce

Jej bývalá spoluhráčka a rovesníčka Bronislava Borovičková vyzdvihuje Zuzaninu pohotovú streľbu. „Prešli sme všetkými mládežníckymi kategóriami a vždy bola rozdielová hráčka. Má v sebe zdravú drzosť. Nie každá si trúfne vziať na seba zodpovednosť v kľúčových okamihoch. Má neuveriteľne rýchlu streľbu a ako ľaváčka sa ťažšie bráni. Trúfnem si povedať, že nemá zlatú, ale diamantovú ruku. Je z inej galaxie. Súperky si na ňu dávajú extra pozor, ale ona to aj tak využije vo svoj prospech. Keď má na sebe tri protihráčky, vďaka periférnemu videniu prihrá a spoluhráčka už má ľahkú úlohu," vysvetľuje Borovičková, manažérka Piešťanských Čajok.

Hoci už nie je taká dynamická a menej na palubovke nabehá, stále vie, ako ničiť súperky.

„Prispôsobila sa a našla si cestu, ako byť prospešná. Ukrajine nastrieľala 31 bodov, ale rovnako dôležitých, ak nie dôležitejších, bolo jej sedem asistencií. Podkošovým spoluhráčkam pripravila ľahké koše vďaka tomu, že vynikajúco číta obranu," približuje Jendrichovský.

Dokedy môže hrať basketbal na najvyššej úrovni?

„Dokedy sa jej bude chcieť. Naozaj," rozosmeje sa Borovičková. „Všetko záleží na jej zdraví a ako sa bude držať fyzicky. Už nemôže trénovať ako mladé dievčatá, musí sa dohodnúť s trénerom, aké zaťaženie potrebuje. Môže ešte potiahnuť pár rôčkov, ale myslím si, že najbližšia sezóna už bude jej posledná," naznačuje Jendrichovský.

S Hejkovou sa zhodujú na tom, že ak Slovenky postúpia na budúcoročné MS do Španielska, nemala by tam Žirková chýbať.

„Po výhre nad Ukrajinou som jej hneď hovoril, že v sobotu vyhráme zápas a ešte si zahrá na svetovom šampionáte. Samozrejme, bude záležať aj na vzťahoch, ktoré momentálne nie sú na zväze ideálne. Rozhodne treba oceniť to, že v neľahkej situácii prišla pomôcť a čo dokázala," tvrdí Jendrichovský. „Verím, že ak Slovenky vyhrajú ešte jeden zápas a postúpia na MS, tak ešte jeden rok potiahne," dodáva Hejková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia basketbalistiek #Zuzana Žirková #ME v basketbale 2017