Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jordan v sukni obdivuje Hejkovú a zbiera rekordy

Má doma štyri zlaté medaily z olympiád, trikrát vyhrala WNBA a šesťkrát Euroligu. Diana Taurasiová je jednou z najlepších basketbalistiek histórie.

20.06.2017 09:00
Diana Taurasiová Foto: ,
Diana Taurasiová.
debata

Napriek tomu, že už má 35 rokov, stále dominuje na zámorských aj európskych palubovkách. V noci na pondelok pridala do svojej bohatej zbierky rekordov, tímových a individuálnych ocenení ďalší cenný zápis. Stala sa najlepšou strelkyňou WNBA v histórii (7494 bodov).

Prvoradý je tím a víťazstvá

V zápase v Los Angeles (59:90) sa opora Phoenixu už v prvom polčase prehupla cez doterajší rekord Tiny Thompsonovej (7488). Presne 45 sekúnd pred koncom druhej štvrtiny vnikla pod kôš a akciu úspešne zakončila. Zápas následne prerušili a publikum doprialo novej rekordérke dlhočizné ovácie v stoji.

„Bolo to úžasné. Snažila som sa na tento okamih vopred nemyslieť, aby to prišlo prirodzene. Pri takejto príležitosti si spomeniete na všetky vynikajúce hráčky, s ktorými ste si zahrali,“ vravela po zápase Taurasiová. Priamo v hľadisku videl jej rekordný večer Kobe Bryant a prostredníctvom twitteru jej vzdal hold aj LeBron James.

Taurasiovej stačilo na prekonanie Thompsonovej méty 13 necelých sezón, jej predchodkyňa ich vo WNBA odohrala 17. Výnimočná líderka sa môže pochváliť skvelým priemerom 19,9 bodu na zápas. Stále však pripomína, že sú pre ňu oveľa dôležitejšie veci, než počet bodov.

„V basketbale nemôže vyhrať zápas jeden človek, jedna hráčka. Mojím cieľom je byť najlepšou možnou spoluhráčkou. Zbierať body, ak vaše družstvo nevíťazí, nemá veľký význam,“ uviedla Taurasiová pre ESPN v úvode sezóny.

„Okrem talentu potrebujete mať v tíme aj správne osobnosti. V minulosti som hrala za družstvá, v ktorých neboli až také talentované dievčatá, ale všetky sme spoločne ťahali za jeden koniec povrazu a mali pred sebou rovnaký cieľ. To je kľúčové,“ dodala basketbalistka, ktorá už skôr počas sezóny prekonala aj ligový rekord v počte trojok.

Obdivovala Magica Johnsona

Spoluhráčky, tréneri aj fanúšikovia ju zväčša volajú „Dee“, množstvo odborníkov ju označuje aj za Michaela Jordana v sukni.

„Sukne nenosím (smiech). Samozrejme, je skvelé, keď vás porovnávajú s najlepším basketbalistom histórie. Vnímam to ako ocenenie toho, čo som dosiahla a mojich schopností. Vždy som obdivovala Magica Johnsona. Bol môj najväčší vzor. Takže možno by sa mi viac páčilo Magic v sukni (smiech). Keď som bola mladšia, tak som aj viac tvorila hru a menej strieľala,“ prezradila dvojnásobná majsterka sveta v rozhovore pre Pravdu pred štyrmi rokmi.

Okrem WNBA pôsobí od roku 2005 pravidelne aj v Európe. Prvých päť rokov strávila v Rusku, štyri z nich v slávnom Spartaku Moskva. Dve sezóny ju viedla výnimočná slovenská trénerka Natália Hejková.

„Nata bola moja prvá trénerka v Spartaku. Vždy mala dokonale pod kontrolou zápas a presne vedela, čo od ktorej hráčky potrebuje. Navyše je nielen skvelý kouč, ale aj vynikajúci človek. Obdivujem ju. Vždy, keď sa stretneme, je to zábava,“ poznamenala Taurasiová.

Po odchode zo Spartaka si obliekla farby tureckých veľkoklubov Fenerbahce aj Galatasaray a od ročníka 2012/13 pôsobí opäť v Rusku – v Jekaterinburgu. V elitnom klube má vytvorené také nadštandardné podmienky, že na jeho žiadosť vynechala celú zámorskú sezónu v roku 2015.

Hviezda, ktorej motto znie: „Nikoho sa nebojím. Za nič sa nehanbím. Ani za svoj veľký nos.“, sa v polovici mája zosobášila s bývalou spoluhráčkou – Austrálčankou Penny Taylorovou. „Bol to najkrajší a najúžasnejší deň nášho života. To, že sme mohli zdieľať našu lásku s rodinou a blízkymi priateľmi, pre nás veľa znamená,“ povedala Taurasiová pre People.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Natália Hejková #Diana Taurasiová