Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barážové prekliatie. Zlomia ho volejbalistky?

Vzniknutú situáciu poznajú veľmi dobre. Dva razy si v nej nedokázali poradiť. Premenia na úspech tretí pokus?

05.10.2016 10:00
debata
Slovenské volejbalové reprezentantky Dominika... Foto: SITA, Martin Havran
slovenské volejbalistky, Dominika Drobňáková, Jaroslava Pencová Slovenské volejbalové reprezentantky Dominika Drobňáková (vľavo) a Jaroslava Pencová.

Víťazstvo za tri body. Len to dá slovenským volejbalistkám nádej, aby ešte zabojovali o postup na záverečný turnaj budúcoročných majstrovstiev Európy. Zverenky Mareka Rojka prehrali cez víkend v úvodnom barážovom zápase na pôde Česka hladko 0:3. Ak v stredajšej popradskej odvete (od 17.00, v priamom prenose RTVS) zvíťazia rovnakým pomerom, prípadne 3:1 na sety, rozhodne o majiteľovi jednej z troch posledných miesteniek zlatý set.

„V porovnaní s úvodným stretnutím sa potrebujeme výrazne zlepšiť. V útoku aj v obrane. Jediné, v čom sme sa Češkám vyrovnali, bola prihrávka. Tá je vám však nanič, keď nedokážete zložiť loptu,“ upozorňuje kapitánka Jaroslava Pencová.

So spoluhráčkami si na atraktívneho súpera pred súbojom v Jablonci trúfali. Do kariet im zahrali aj jeho problémy v tíme. Postaral sa o ne dovtedajší hlavný tréner českého národného výberu Alexander Waibl, ktorý na svoju funkciu náhle rezignoval. Lenže Češky nečakaná situácia nezaskočila. Slovenkám udelili tvrdú lekciu, keď im povolili uhrať len 49 bodov.

„Hrali sme skutočne dobre. To však neznamená, že v Poprade nás čaká jednoduchý zápas. Ak predvedieme rovnaký výkon, máme na to, aby sme znovu zvíťazili. Pre postup urobíme všetko,“ vraví odhodlane česká kapitánka Aneta Havlíčková.

Češky boli favoritkami pred začiatkom baráže. A sú nimi aj teraz. Nielen vďaka jednoznačnému výsledku z prvého duelu. Naznačuje to aj pohľad do rebríčka Európskej volejbalovej federácie. V ňom sú Češky na jedenástej priečke, Slovenkám patrí pätnáste miesto. Mimochodom, na európskom šampionáte v Azerbajdžane a Gruzínsku sa predstaví šestnásť najlepších reprezentácií kontinentu. Slovenkám nepraje ani historická bilancia vzájomných zápasov. Z 28 pokusov zdolali niekdajšieho federálneho partnera len sedemkrát.

Navyše, zatiaľ čo Češky nechýbali medzi európskou elitou od roku 2007, Slovenky čakajú na veľký turnaj už deväť rokov. Pri predošlých dvoch pokusoch mali k nemu veľmi blízko. Zakaždým však nezvládli v baráži zlatý set. Najprv podľahli Bielorusku, potom Azerbajdžanu.

Scenár bol vždy rovnaký: najprv jednoznačne prehrali na palubovke súpera, vzápätí sa v odvete vzchopili, no v zlatom sete už na absolútny zvrat nemali dostatok síl.

Nájdu ich v stredu večer v Poprade?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalové reprezentantky #slovenská volejbalová reprezentácia žien