Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lákavé volejbalové derby. Slovenky hrajú s Českom o postup

Keď sa pre nich vlani i pred tromi rokmi skončili boje o postup na európsky šampionát, smútili. Miestenku medzi elitou mali na dosah. Blízko k nej majú aj tentoraz. Chýba posledný krok.

01.10.2016 09:00
marek rojko, volejbal, Foto:
Tréner slovenskej volejbalovej reprezentácie Marek Rojko.
debata

Na volejbalistky Slovenska čaká vrchol sezóny. V kvalifikačnej D-skupine obsadili druhú priečku (za suverénnym Chorvátskom), a tak sa predstavia v barážovom dvojzápase. Meno súpera je vzhľadom na nie tak dávnu históriu atraktívne – Česko.

Prvý zápas hostí dnes (od 18.00) Jablonec, odveta sa uskutoční najbližšiu stredu v Poprade (od 17.00 v priamom prenose RTVS). „Ide o prestížny súboj. Bude to mať šťavu, emócie. Práve pre takéto zápasy robíme volejbal,“ hovorí pre svf.sk tréner Marek Rojko.

Miernymi favoritkami sú Češky. Hoci po tom, ako si nevybojovali v skupinovej fáze prvú priečku a prišli o priamy postup na turnaj do Azerbajdžanu a Gruzínska, museli stráviť menší šok. Z funkcie hlavného kouča odstúpil Nemec Alexander Waibl. „Sú to ich problémy. My sa musíme koncentrovať na seba. Ide o dvojsečnú zbraň. Súperovi to môže pomôcť i uškodiť,“ tvrdí Rojko.

Jeho konkurentom na českej lavičke sa stal dovtedajší Waiblov asistent Zdeněk Pommer, nová situácia ho zaskočila. „Nerozumiem tomu, ako nás v tom mohol Waibl nechať. Verím však, že so Slovenskom uspejeme,“ tvrdí.

Iný ako postupový cieľ si Češky klásť nemôžu. Na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy chýbali naposledy v roku 2005. Trikrát hrali aj na svetovom šampionáte.

Slovenky na svoju premiéru medzi svetovou elitou stále čakajú. Miestenku medzi európskou si vybojovali naposledy pred deviatimi rokmi. Odvtedy sa márne snažia prebojovať na vrchol sezóny. V predošlých dvoch prípadoch im však chýbalo k úspechu málo.

Neuspeli v baráži, pred ktorou stoja aj tentoraz. V roku 2013 im vystavilo stopku Bielorusko. Vonku prehrali 0:3, doma zvíťazili 3:1, no po mimoriadne dramatickom vývoji zlyhali v zlatom sete (14:16).

Rovnaký scenár mal aj vlaňajší dvojzápas s Azerbajdžanom. Na súperovej palubovke prehrali Slovenky jednoznačne 0:3, doma favorita zaskočili a zvíťazili 3:1. Znovu však zaváhali v zlatom sete – 6:15.

Budú sa Rojkove dievčatá tešiť na tretí pokus?

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská ženská volejbalová reprezentácia