Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šieste v rade? Slováci bojujú o ME

Pýšia sa úspešnosťou, ktorú im závidia viaceré kolektívne športy v krajine. Na záverečných turnajoch majstrovstiev Európy nechýbali už päťkrát v rade. Boj o ďalšiu miestenku odštartujú slovenskí volejbalisti už v piatok. Na popradskej palubovke.

16.09.2016 07:00
Volejbal, Ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto
debata

„Myslím si, že ak si zachováme pevné nervy, nepodľahneme tlaku, môžeme si trúfať na každého z trojice súperov. Cieľom je, samozrejme, postup,“ hovorí nahrávač Branislav Skladaný, jeden z najskúsenejších mužov v národnom tíme.

Slováci si zmerajú sily na dvoch turnajoch (druhý odohrajú v Chorvátsku) s Lotyšskom, Izraelom a Chorvátskom. Priamy postup si vybojuje len víťaz skupiny. Mužstvo z druhej priečky poputuje do zradnej baráže.

Zverenci Miroslava Palguta sú najväčším favoritom na víťazstvo v skupine. Nielen na základe historických faktov (v ére samostatnosti sa na ME predstavili sedemkrát), ale aj postavenia v rebríčku Európskej volejbalovej federácie. Slovákom v ňom patrí 12. priečka. Chorváti sú na 20., Lotyši na 25. a Izraelčania na 29. mieste.

Domáci výber sa na ostré boje o majstrovstvá Európy naladil dobre. V generálke zdolal Fínov 3:1. „V prípravných zápasoch mali naše výkony stúpajúcu tendenciu. Verím, že rovnako si budeme počínať aj v kvalifikácii. Napriek tomu, že sa musíme zaobísť bez zraneného Štefana Chrtianskeho,“ hovorí Palgut.

Na predošlý európsky šampionát postúpili Slováci priamo. V druhej fáze kvalifikácie prehrali zo šiestich zápasov jediný. Na záverečnom turnaji v Taliansku sa im však nedarilo a v základnej skupine skončili poslední. Celkovo sa umiestnili na 14. priečke zo šestnástich účastníkov.

Program turnaja v Poprade
Piatok: 15.30 Lotyšsko – Chorvátsko, 18.00 Slovensko – Izrael, sobota: 15.30 Chorvátsko – Izrael, 18.00 Lotyšsko – Slovensko, nedeľa: 15.30 Izrael – Lotyšsko, 18.00 Chorvátsko – Slovensko.

Ženy čakajú osem rokov
Chorvátsko, Portugalsko, Izrael. Také tímy čakajú v kvalifikácii majstrovstiev Európy na Slovenky. Zverenky Mareka Rojka absolvujú oba turnaje u súperov. Od piatka do nedele sa predstavia v Portugalsku, potom v Chorvátsku. Priamo na budúcoročný európsky šampionát do Azerbajdžanu a Gruzínska postúpi víťaz skupiny. Tím z druhej priečky si zahrá v baráži. V predošlej nestačili Slovenky na Azerbajdžan. Na miestenku medzi kontinentálnou elitou čakajú od roku 2009.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal