Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner volejbalistov Palgut: Svetová liga bola pre hráčov veľká skúsenosť

Slovenská mužská volejbalová reprezentácia má za sebou vo svojom treťom ročníku v rámci Svetovej ligy premiérovú účasť v jej II. výkonnostnej divízii.

08.07.2016 16:30
Miroslav Palgut Foto: ,
Miroslav Palgut.
debata

Vlani aj predvlani boli Slováci súčasťou III. divízie. Omladené mužstvo trénera Miroslava Palguta na každom z troch turnajov raz zvíťazilo a dvakrát prehralo, s bilanciou tri víťazstvá – šesť prehier a s desiatimi bodmi obsadilo 8. miesto v 12-člennej konečnej tabuľke II. divízie SL 2016. Slováci, ktorí nechali za sebou kvarteto Kuba, Kórejská republika, Japonsko a Portugalsko, by mali byť aj v budúcej sezóne súčasťou II. výkonnostnej divízie.

Slováci odštartovali svoju púť Svetovou ligou 2016 v tureckom Izmire. Po dvoch prehrách – s Holanďanmi (1:3) a Turkmi (0:3) – na záver predsa len uspeli. „Počas prvého turnaja v Turecku sme predviedli solídny volejbal. Hrali sme so súpermi vyrovnané zápasy a keby sme lepšie zvládli koncovky, mohli sme získať aj viac bodov. Je fajn, že na záver sme otočili zápas s Portugalskom z 0:2 na 3:2. Víťazstvo nášmu mladému tímu veľmi pomohlo,“ povedal pre oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) kormidelník Palgut.

Druhý turnaj absolvovali Slováci v domácom prostredí. V bratislavskej Aegon Aréne zdolali Kubáncov 3:1, no následne podľahli Holanďanom (1:3) aj Čechom (2:3). „Proti Kube sme podali veľmi dobrý výkon a k víťazstvu nás dotlačilo aj domáce publikum. Škoda zápasu s Českom, v ktorom sme to mali rozbehnuté aj na 3:0. Na začiatku sme ešte hľadali ideálnu zostavu a chvíľu trvalo, kým sa to všetko dalo dokopy. Napokon sa vykryštalizovala základná šestka, ktorá dostávala viac priestoru a niektorí hráči toho mali dosť,“ pokračoval M. Palgut.

Na treťom turnaji v čínskom meste Süan-čcheng Slováci zvíťazili nad Japoncami (3:1), nestačili na domácu reprezentáciu (0:3) a na Turkov (2:3). „V Číne sme chceli získať viac bodov ako na turnaji v Bratislave. Boli sme k tomu blízko; ak by sme zvládli štvrtý set s Turkmi, vyhrali by sme 3:1 a nazbierali by sme šesť bodov. Na keby sa však nehrá… Bol som sklamaný z prvého zápasu s Čínou, ale asi urobila svoje aklimatizácia. Mrzí ma aj prvý set s Tureckom, ale inak si myslím, že môžeme byť spokojní,“ doplnil 51-ročný kouč SR.

Slováci teda dokázali zdolať trio Portugalsko, Kuba, Japonsko. „Víťazstvá nad týmito súpermi sú veľmi cenné. Pre väčšinu našich hráčov bola Svetová liga nová skúsenosť a myslím, že to nedopadlo zle. V našom tíme prebehla generačná výmena, ale mali sme v mužstve aj skúsených hráčov, o ich výkony sme sa opierali. Najmä naši nahrávači, čo je veľmi dôležitý post, nemali toho na medzinárodnej scéne veľa odohratého. V každom prípade – klobúk dolu pred oboma našimi nahrávačmi, pretože to mali ťažké, ale celkom to zvládli,“ dodal Miroslav Palgut, ktorého nahrávačskú dvojicu tvorili jeho syn Filip a Ján Halaj z VK MIRAD PU Prešov.

Po Svetovej lige dostali slovenskí volejbalisti voľno, 16. augusta začnú s prípravou na septembrovú II. fázu kvalifikácie o postup na ME 2017 do Poľska. „Je dôležité, aby hráči aktívne odpočívali a prišli do kempu v dobrom stave. Budem v kontakte aj s ďalšími hráčmi a verím, že tím doplníme o väčšiu skúsenosť,“ uzavrel Miroslav Palgut.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Palgut #slovenská mužská volejbalová reprezentácia