Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vysoká previerka. Slováci čelia obrom

Výšavy z Holandska. Skúsenosť z Turecka. Nevyspytateľnosť z Portugalska. Slovenskí volejbalisti vstúpia v piatok po tretí raz v histórii do prestížnej Svetovej ligy.

17.06.2016 09:00
Slovensko - Maďarsko, volejbal Foto: ,
Emanuel Kohút (vľavo) v drese slovenskom reprezentačnom drese.
debata

Zatiaľ čo v predošlých dvoch rokoch boli súčasťou najnižšej III. divízie, v tejto sezóne sa predstavia o kategóriu vyššie. Na prvom z trojice turnajov, ktorý hostí Izmir, si postupne zmerajú sily s Holanďanmi, domácim výberom a Portugalčanmi.

Tréner Miroslav Palgut odcestoval do Turecka s omladeným výberom. Chýbajú v ňom viaceré opory z minulosti, strojcovia úspechov, ktorí z rôznych dôvodov ukončili reprezentačnú kariéru. "Uvedomujeme si, že tím prešiel viacerými zmenami. Odišli z neho skúsenejší hráči, čo sa dalo čakať. Mladíci sa však v príprave uviedli v dobrom svetle. Potvrdili, že sú konkurencieschop­ní,“ hovorí kapitán a najstarší hráč výberu Emanuel Kohút.

Slováci sa v generálke na Svetovú ligu predstavili dvakrát na slovinskej pôde. S vicemajstrami Európy z minulého roka uhrali jediný set. Ostrá previerka na nich čaká už v piatok poobede, keď vyzvú na boj o prvé body Holandsko. Súper si zahral v II. divízii súťaže už vlani a z dvanástich zápasov prehral tri. Zaujímavosťou je, že Holanďania sa pýšia nesmierne vysokým tímom. Jeho priemerná výška je – bez jediného centimetra – dva metre. Stará sa o ňu predovšetkým 214 centimetrový Kay Van Dijk.

Atraktívny bude pre Palgutových zverencov aj duel s Tureckom. Na jeho lavičke sedí Talian Emanuele Zanini. Skúsený Talian viedol v rokoch 2007 – 2011 práve Slovákov a dosiahol s nimi výsledky, akými sa nepýšil nikto pred ním ani po ňom. Dvakrát oslavoval triumf v Európskej lige (2008 a 2011). Tri razy priviedol reprezentáciu na majstrovstvá Európy. Pred piatimi rokmi obsadil s národným tímom na kontinentálnom šampionáte senzačnú piatu priečku.

Kým Slováci majú v kádri viacero mladíkov, Zanini sa opiera predovšetkým o skúsenosti. Vekový priemer tureckého výberu je 26 rokov.

Zrejme najprijateľnejší súper čaká na Slovákov v posledný deň turnaja. Pre Portugalčanov bolo lanské účinkovanie vo Svetovej lige veľkým sklamaním. Z tucta zápasov uhrali jediné víťazstvo. Ďalšie im nechcú dopriať ani Slováci.

Družina okolo kapitána Kohúta si stanovila jendnoznačný cieľ. Tým je postup do Final Four. „Verím, že ho splníme a dostaneme sa ďaleko,“ tvrdí skúsený blokár. Cesta za ním vedie cez tri turnaje. Druhý v poradí bude od 23. do 25. júna hostiť bratislavské Národné tenisové centrum. Zavítajú doň atraktívni súperi – k Holanďanom sa pripoja Kubánci a Česi.

Posledný turnaj absolvujú Slováci v Číne. Previerky im pripravia domáci, Japonci a Turci.

Program Slovákov v Izmire

Piatok, 13.30 Slovensko – Holandsko, sobota, 16.30 Slovensko – Turecko, nedeľa, 13.30 Slovensko – Portugalsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Emanuel Kohút #slovenská mužská volejbalová reprezentácia