Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalisti platia státisíce. Odmenou sú Česi i Kubánci

Medzi elitou nebudú chýbať ani po tretí raz v rade. Slovenskí volejbalisti sa aj v tomto roku predstavia v prestížnej Svetovej lige. Zatiaľ čo vlani a predvlani boli súčasťou III. divízie, v tejto sezóne si premiérovo zahrajú o kategóriu vyššie.

09.06.2016 09:04
volejbal, volejbalová sieť, ilustračné foto Foto:
Ilustračné foto
debata

„Samozrejme, ide o finančne mimoriadne nákladný projekt. Keď nám ponúkli možnosť posunúť sa do II. divízie, váhal som. Vstupný vklad je totiž 250-tisíc dolárov, čiže o 190-tisíc viac ako v prípade nižšej kategórie. Premýšľal som však len 60 sekúnd a potom som prikývol,“ popisuje priebeh rozhodovania Ľubor Halanda, šéf Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

Zverenci Miroslava Palguta si tak môžu zmerať sily s podstatne kvalitnejšími súpermi. Od 17. júna do 3. júla ich preveria hneď siedmi. Na prvom turnaji v Turecku sa o body popasujú s Holandskom, domácim výberom a Portugalskom. „Uvedomujeme si, že tím prešiel viacerými zmenami. Odišli z neho skúsenejší hráči, čo sa dalo čakať. Mladíci sa však v príprave uviedli v dobrom svetle. Potvrdili, že sú konkurencieschop­ní,“ tvrdí kapitán a najstarší hráč výberu Emanuel Kohút.

So spoluhráčmi má za sebou dvojtýždňovú prípravu, počas ktorej mužstvo odohralo tri zápasy – vo Fínsku. Vo dvoch zvíťazilo, v jednom prehralo. „Naše výkony boli striedavé. Raz lepšie, inokedy slabšie. Mrzí ma, že pre chorobu nám zrušili ďalšie dve stretnutia Česi,“ hovorí Palgut.

Práve súboj s bývalým federálnym partnerom bude najväčším lákadlom pre slovenských fanúšikov vo Svetovej lige. Vidieť ho môžu na vlastné oči, hostiť ho bude bratislavská Aegon Aréna. V nej odohrajú Slováci druhý z troch turnajov. Okrem Čechov privítajú aj atraktívneho súpera z Kuby (účastník olympijských hier v Riu) a Holandsko. „Kubánci sú opäť na vzostupe. Podľa mnohých môžu prekvapiť už pod piatimi kruhmi. Keďže sa pripravujú na olympiádu, mali by prísť v najsilnejšom zložení,“ upozorňuje Palgut.

Funkcionári zo SVF sa prispôsobili programu futbalových majstrovstiev Európy. Program v Aegon Aréne naplánovali tak, aby čo najviac vyhoveli fanúšikom. Prvé dva hracie dni (23. a 24. júna) sa uskutočnia vtedy, keď je na Eure voľno.

V predošlých dvoch rokoch Slováci zakaždým postúpili do záverečného Final Four (vlani ho hostili). Rovnaký cieľ pred seba postavili aj tentoraz. „Verím, že ho splníme a dostaneme sa ďaleko,“ myslí si Kohút. „Zdolať môžeme kohokoľvek. Základom je však udržať sa v II. divízii,“ pripája sa o čosi opatrnejšie Halanda.

Program Slovákov v SL
1. turnaj (17. – 19. júna, Izmir): Holandsko, Turecko, Portugalsko, 2. turnaj (23. – 25. júna, Bratislava): Česko, Kuba, Holandsko, 3. turnaj (1. – 3. júla, Xuancheng): Čína, Japonsko, Turecko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #slovenská volejbalová reprezentácia