Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitrianskych bradáčov motivuje hokejová eufória

Inšpirovali sa rokmi overenou tradíciou. Zapustili brady - symbol úspechu. Pri nich platí priama úmera: čím hustejšie a dlhšie sú, o to má snaha ich hrdých majiteľov väčšiu cenu.

22.04.2016 10:00
debata

Nitra žije športom. Po hokejistoch, ktorých delí od premiérového majstrovského titulu jediné víťazstvo, zabojujú vo finále najvyššej súťaže aj volejbalisti. Klub VK Bystrina SPU Nitra vyzve cez víkend v úvodných dvoch zápasoch obhajcu trofeje z Prešova.

„Keď sme pred sezónou zostavovali tím, detailne sme analyzovali charaktery hráčov. Niektorých z nich sme museli presviedčať, pretože neverili tomuto projektu. A vidíte, úspech sa dostavil,“ vraví tréner a bývalá opora reprezentácie Marek Kardoš.

Jeho tvár je taktiež značne zarastená. „Na bradách sme sa dohodli s chlapcami pred začiatkom play off. Najprv platilo pravidlo, že kto sa oholí, zaplatí sto eur. Medzičasom sme cenu zvýšili na dvesto. Dôvod je prostý. Veríme, že kto poruší dohodu, nesie plnú zodpovednosť za prípadný neúspech,“ usmieva sa dobre naladený Kardoš.

Pod jeho vedením si klub so 64-ročnou históriu zahrá o titul po prvý raz. Jeho najlepším výsledkom je štvrté miesto (2009 a 2010), ktoré Nitrania minimálne o dve priečky v tejto sezóne vylepšia. Radi by však poskočili ešte o stupienok vyššie.

„Pod tlakom bude súper. Prešov je síce favoritom, no zároveň aj v nevďačnej úlohe obhajcu. My môžeme len prekvapiť,“ spolieha sa na psychickú výhodu nitriansky kouč. V kádri má hneď niekoľko skúsených hráčov na čele s 31-ročným Petrom Kašperom. „V družstve panuje eufória. Od začiatku sezóny sme vytvorili výbornú partiu, ktorá si rozumie na ihrisku i mimo nej,“ tvrdí blokár. Rodák z Bardejova je jedným z pätice nitrianskych volejbalistov, ktorí si za spoľahlivé výkony vyslúžili od trénera Miroslava Palguta pozvánku do reprezentácie. Tešia sa z nej aj nahrávači Juraj Zaťko s Petrom Porubským a liberá Matej Kubš s Martinom Turisom.

Úvodné dva zápasy finálovej série odohrajú súperi v piatok (od 17.00) a v nedeľu (od 16.00) v Prešove. Počas budúcej nedele a pondelka si zmerajú sily v Nitre. Domácim by mala pomôcť aj vypredaná hala na Klokočine.

„V tom čase už bude po finálovej sérii hokejovej extraligy. Mali by nám preto prísť na pomoc hokejoví fanúšikovia, ktorí zaiste vytvoria skvelú atmosféru,“ hovorí šéf nitrianskeho klubu Martin Kraščenič. „Verím, že v Nitre budeme oslavovať minimálne jeden titul. Ideálne by však bolo, keby sa hokejisti a volejbalisti tešili spolu,“ dodáva s nádejou v hlase Kardoš.

Pre neho bude mať finálová bitka špecifický náboj. Na lavičke Prešova totiž sedí Ľuboslav Šalata – Kardošov bývalý spoluhráč z bratislavského VKP. „Bude to súboj na ostrie noža. Každý chce predsa kamarátovi dokázať, že je lepší. Navyše, nepopierateľná je aj rivalita medzi východom a západom,“ naznačuje šéf nitrianskej lavičky.

Bude si po finálovej sérii holiť bradu s odleskom zlata v očiach?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #VK Bystrica #SPU Nitra