Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalisti omladzujú. Palgut počíta absencie

Skúsení mu dali košom. Premiérová nominácia nevyšla Miroslavovi Palgutovi podľa predstáv.

20.04.2016 16:10
miroslav palgut Foto:
Miroslav Palgut dáva inštrukcie svojim zverencom.
debata

Nový tréner slovenskej volejbalovej reprezentácie nebude mať v príprave na Svetovú ligu k dispozícii tých hráčov, ktorých by v národnom drese rád videl. Jeho pozvánku odmietli viacerí členovia tímu, ktorý sa pred piatimi rokmi postaral na majstrovstvách Európy o najväčší úspech v histórii slovenského volejbalu. Vybojoval piate miesto.

Palgut oslovil nahrávačov Michala Masného s Branislavom Skladaným, smečiara Martina Nemca či blokára Tomáša Kmeťa. Okrem tejto štvorice sa z rôznych dôvodov ospravedlnili aj ďalší hráči s reprezentačnými skúsenosťami – smečiari František Ogurčák s Andrejom Patúcom a nahrávač Martin Repák.

Lídrom značne omladeného tímu tak bude – rovnako, ako na lanskom európskom šampionáte – Martin Sopko. „Sopko je pre mňa osobnosť po každej stránke. Jeho úlohou bude okrem iného aj usmerňovať a stmeľovať družstvo, bude mojou pravou rukou. Má vlohy na to, aby bol kapitánom tímu,“ vraví Palgut pre svf.sk.

V jeho širšej nominácii je zatiaľ 27 volejbalistov, z nich sú dvanásti legionári. Na úvodný zraz do Púchova (23. mája) pocestujú šestnásti. Na nominovaných čaká počas druhej polovice júna a začiatkom júla bohatý program. Slováci sa predstavia v 2. skupine Svetovej ligy, o postup do Final Four (9. a 10. júla) sa pobijú na troch turnajoch.

Prvý absolvujú v Turecku (ich súpermi budú okrem domáceho výberu aj Holandsko a Portugalsko), pri druhej previerke sa budú môcť oprieť o slovenské publikum v bratislavskom Národnom tenisovom centre (Holandsko, Kuba, Česko). Na záver pocestujú do ďalekej Číny (domáci, Japonsko a Turecko).

V druhej časti sezóny – na jeseň – zabojujú Slováci o miestenku na budúcoročné majstrovstvá Európy. Prvý z dvojice turnajov sa uskutoční v Poprade (15. – 18. septembra).

Nominácia Slovenska

Nahrávači: Zaťko (SPU Nitra), F. Palgut (Aich/Dob), Halaj (Prešov), Porubský (SPU Nitra), smečiari: Paták (Czenstochowa), Kriško (Liberec), Chrtiansky (Innsbruck), Sopko st. (Prešov), Mikula (Ostrava), Petráš (Trenčín), blokári: Kohút (Piacenza), Ondrovič (Herrsching), Prešinský (Odolena Voda), Kašper (SPU Nitra), Macko (Prešov), Tarabus (Komárno), Bališin (Košice), univerzáli: Michalovič (Vibo Valentia), Kostoláni (Coburg/Grub), Gavenda (Miláno), Horník (Komárno), Mlynarčík (Aich/Dob), Rehák (Komárno), liberá: Kubš, Turis (SPU Nitra), Vitko (Svidník), Lampart (Prešov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Miroslav Palgut