Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský dres? Čas všetko ukáže, odkazuje Diviš

Ešte v januári roku 2014 sa v Poprade bil za slovenské farby. Reprezentácii chcel pomôcť k premiérovému postupu na majstrovstvá sveta. Cieľ však so spoluhráčmi nesplnil. Na rozdiel od nich si však možno zasmečuje nad volejbalovou sieťou na najväčšom športovom sviatku roka - olympijských hrách v Riu de Janeiro.

22.03.2016 06:00
Lukáš Diviš, Foto:
Lukáš Diviš.
debata

Pre slovenský volejbal to bol šok, keď Lukáš Diviš pred viac ako dvoma rokmi oznámil, že v národnom drese končí. Ešte prekvapujúcejší bol dôvod – po tom, ako sa udomácnil v Novosibirsku, prijal ruské občianstvo. A dúfal, že po uplynutí dvojročnej lehoty, počas ktorej nemohol reprezentovať, dostane v ruskom výbere príležitosť.

Smečiar svetových kvalít, ktorý sa pýši aj triumfom v Lige majstrov, je k nej o čosi bližšie. "Diviš je v širšom kádri reprezentačného trénera Vladimira Alekna. Je pripravený a chce hrať za Rusko,“ vyhlásil pre poľský web polsatsport.pl. hráčov agent Dmitrij Rezvanov. Rodák zo Žiliny by vraj mohol v ruskom národnom výbere nahradiť iného smečiara – Alexandra Markina, ktorý má problémy s dopingom. Hráč Dynama Moskva neprešiel kontrolou na meldónium. Rovnaká látka narobila nedávno starosti aj ruskej tenisovej hviezde Marii Šarapovovej.

Či 171-násobný slovenský reprezentant napokon dostane možnosť v súťažnom zápase a dotiahne to v drese obhajcu olympijského zlata aj do Brazílie, je otázne. Vyjadrovať sa ku svojim šanciam nechce ani samotný Diviš, ktorý na otázky denníka Pravda odpovedal veľmi stroho. „Čas všetko ukáže. Treba byť trpezlivý,“ napísal v e-mailovej komunikácii. Skúsený smečiar reprezentoval Slovensko na piatich záverečných turnajoch majstrovstiev Európy. Nechýbal ani pri historickom piatom mieste z roku 2011 v Prahe.

Nie je jediným slovenským športovcom, ktorý zmenil občianstvo. Grécky volejbal získal do svojich služieb Andreja Kravárika, ktorý reprezentoval domácu krajinu aj na olympijských hrách v Aténach 2004. Austrálsku vlajočku zas nosí pri svojom mene tenistka Jarmila Gajdošová. Reprezentačný dres zmenil napríklad aj vodný pólista Štefan Gergely, ktorý pomohol Maďarom k dvom olympijským triumfom či titulu majstra sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Rio 2016 #Lukáš Diviš