Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Volejbalový Cantona nosí meno po Magicovi

Pred piatimi rokmi sa z majstrovstiev sveta vracal skôr ako zvyšok tímu. Okrem batožiny si z Talianska niesol aj kus hanby. Po víťaznom zápase s Japonskom inzultoval trénera Philippa Blaina, ktorý dvadsaťročného mladíka vyradil z kádra.

19.10.2015 19:00
Earvin Ngapeth, volejbal, Foto: ,
Francúzsky hrdina. Earvin Ngapeth počas finálového duelu proti Slovinsku.
debata

„Zachoval sa neakceptovateľne,“ zhodovali sa vtedy francúzski reprezentanti. Zatiaľ čo s Blainovým rozhodnutím sa stotožňovali, spoluhráča z národného tímu odsudzovali. To však ani len netušili, že osud bude poriadne vrtkavý.

Zlatá bodka v štýle Jabbara

Po víkende totiž Earvina Ngapetha velebia. Extravagantný smečiar ich na volejbalových majstrovstvách Európy priviedol k vytúženému zlatu. Vo finálovom zápase so Slovinskom (3:0) sa postaral o rozhodujúci bod. Dokonca málovídaným spôsobom – loptu poslal na súperovu polovicu otočený chrbtom k sieti. Pre Ngapetha, ktorý v prvých okamihoch len pokojne stál na mieste a sledoval radosť spoluhráčov, nič výnimočné. Podobné kúsky patria do jeho tradičného repertoára. „Bol to už náš piaty mečbal. Predošlé štyri sme zbabrali. Cítil som, že musím urobiť niečo výnimočné, zariskovať. Navyše, loptu som mal niekde za sebou, nemohol som zaútočiť tak, ako som na to zvyknutý. Preto som to vyskúšal spôsobom, akým kedysi zakončoval akcie pod basketbalovými košmi Kareem Abdul-Jabbar,“ smial sa francúzsky hrdina počas rozhovoru s novinármi. Mimochodom, s legendami basketbalovej histórie akoby bol naveky spätý. Jeho otec Éric (niekdajší kamerunský i francúzsky volejbalový reprezentant) mu dal meno po slávnom Earvinovi Magicovi Johnsonovi, ktorého bezvýhradne obdivoval.

S bývalou hviezdou Los Angeles Lakers však Ngapeth spája ešte čosi. Úspech. Napriek mladému veku si do životopisu môže smelo napísať: majster Francúzska, finalista Ligy majstrov i talianskej ligy. V národných farbách zohrával vo všetkých vekových kategóriách jednu z kľúčových úloh. Svoju vlasť priviedol k triumfom na majstrovstvách Európy do 19 aj 21 rokov. Zakaždým sa stal najužitočnejším hráčom turnaja.

Zatknutý v bare i na stanici

Individuálnu cenu si odniesol aj z tohtoročného seniorského šampionátu. Organizátori ho zaradili do ideálnej zostavy a označili za najlepšieho smečiara. „To pre mňa nie je podstatné. Dôležité je len zlato. V každom zápase, ktorý sme tento rok odohrali, sme boli pod tlakom. Pred finále sme si povedali: šesť mesiacov sme spolu. Je to náš posledný duel. Poďme si ho užiť. Vyhrajme či prehrajme, no zbavme sa tlaku,“ vravel 24-ročný Ngapeth.

Bývalý klubový spoluhráč slovenského blokára Emanuela Kohúta (v Cuneu) prežíva ohromnú sezónu. Francúzom pomohol okrem triumfu na kontinentálnom šampionáte taktiež k prvenstvu v prestížnej Svetovej lige. Aj v nej sa stal najužitočnejším hráčom.

Zatiaľ čo na palubovke patrí Ngapeth k najvyhlásenejším svetovým esám, mimo nej je pre mnohých rebelant. Vlani v decembri sa dostal do problémov so zákonom. V jednom z barov v Montpellieri sa zaplietol do bitky. Putoval na policajnú stanicu a dostal trojmesačnú podmienku. Pohrozenie mu zrejme nestačilo. Pred niekoľkými mesiacmi plnil stránky bulvárnych denníkov opäť. Na vlakovej stanici sa dostal do potýčky s výpravcom. Opäť skončil v rukách polície. Enfant terrible svetového volejbalu tak nadviazal na prehrešok spred piatich rokov. Vtedy ho médiá prirovnávali k futbalistovi Nicolasovi Anelkovi, ktorého tréner Raymond Domenech počas svetového šampionátu 2010 v Južnej Afrike taktiež vylúčil pre hrubé porušenie disciplíny z kádra.

Raper v národnom drese

„S Anelkom nemá nič spoločné. Earvin je skôr volejbalovým Ericom Cantonom,“ uviedol na adresu svojho reprezentačného spoluhráča Pierre Pujol, ktorý pozná Ngapetha už viac ako desaťročie. „Nikdy sa nezmení. Nikdy z neho nebude tichý chlapec, ktorý si nepovie svoj názor. Earvin je svojský, charizmatický, provokatívny. Potrebuje na seba pútať pozornosť,“ dodal. O slovách Pujola svedčí už len pohľad na Ngapetha. Jeho vlasy hrajú každú chvíľu inými farbami. Zo žltej prešiel na červenú. Na bulharských a talianskych palubovkách sa predstavil s modrou kombináciou. Svojou extravaganciou i grimasami vzbudzuje rešpekt. Keď sa mračí, vyzerá hrozivo. Vie sa však aj smiať. Vtedy je z neho milujúci otec a vzorný manžel.

Drsnejšiu tvár zas ukazuje Klima, ako znie jeho raperské meno, vo svojich klipoch. Predvádza sa v nich so vztýčeným prostredníkom, v drahom aute, obklopený krásnymi ženami či so zbraňou v ruke. Ale aj oblečený v reprezentačnom drese Francúzska. Napokon, trikolóra mu priniesla dosiaľ životný úspech.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eric Cantona #Earvin Ngapeth