Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diviš o recepte na Rusov: Buďte dôrazní a odvážni

Ruský volejbal, mentalitu i súčasnú formu jednej z najsilnejších reprezentácií planéty pozná dokonale. V tamojšej Superlige pôsobí už štyri roky, od vlaňajška je majiteľom ruského pasu.

10.10.2015 13:06
Lukáš Diviš, Foto:
Rusi určite nie sú rozhádaní. Ich slabou stránkou sú skôr emócie, ktoré občas nevedia ukontrolovať, vraví Lukáš Diviš.
debata

Lukáš Diviš patril k dlhoročným oporám slovenského národného tímu. Po vlaňajšej kvalifikácii na majstrovstvá sveta, v ktorej Slováci neuspeli, však odbornú i širokú verejnosť šokoval. Slovenským farbám zamával na rozlúčku a požiadal o ruské občianstvo. S nádejou, že v drese aktuálnych majstrov Európy i olympijských víťazov z Londýna 2012 si jedného dňa zahrá. Za istých okolností sa tak mohlo stať už na majstrovstvách Európy v Bulharsku a Taliansku. Hviezdny smečiar by v takom prípade dnes večer vyzval v základnej D-skupine svojich krajanov.

Keďže však od získania občianstva neuplynuli potrebné dva roky, sleduje Diviš kontinentálny šampionát z ďalekého Novosibirska, s ktorým odštartoval ďalší ročník ruskej najvyššej súťaže. Aké šance dáva Slovákom v súboji s obhajcom titulu? „O úspechu vždy rozhoduje forma. Rusi sa momentálne nenachádzajú v stave, aby mohli predviesť to, čoho sú schopní. V tíme je veľa nových mladých hráčov. Chcú trénerovi dokázať, že patria do zostavy,“ vraví 29-ročný volejbalista pre denník Pravda. „Šance Slovákov neviem odhadnúť. Nepoznám situáciu okolo národného tímu, náladu hráčov ani trénera Alberta Giulianiho. Každopádne si však myslím, že Rusko je zdolateľné,“ dodáva.

Ozývajú sa hlasy, že v ruskej reprezentácii to vrie a mužstvo nie je jednotné. Vie o náladách v ňom čosi viac? „Rusi určite nie sú rozhádaní. Len vymenili trénera, dali príležitosť niekoľkým novým hráčom. Ich slabou stránkou sú skôr emócie, ktoré občas nevedia ukontrolovať. To je o nich všeobecne známe,“ prezrádza Diviš.

Má recept na zaskočenie jedného z gigantov svetového volejbalu? „V prvom rade musí nahrávač predviesť extrémne rýchlu hru. Spoluhráči by ho mali podporiť dobrou prihrávkou a skvelou technikou,“ tvrdí Diviš. „Pri servise by mali chalani riskovať, podávať tvrdo. Protiútoky musia riešiť technicky. Do hry však potrebujú dať aj odvahu, drzosť a rozum. Napokon, odvážnym šťastie praje,“ pridáva ďalšie postrehy rodák zo Žiliny, ktorý v drese Lokomotivu dosiahol jeden zo svojich najvýraznejších úspechov v kariére. Pred dvoma rokmi mu pomohol k triumfu v prestížnej Lige majstrov.

Slovákov zas dotiahol k historicky najlepšiemu umiestneniu na majstrovstvách Európy v roku 2011 (5. priečka). Okrem toho si zahral aj na šampionátoch v rokoch 2007 a 2009. Koho považuje za najvážnejšieho kandidáta na zlato v Bulharsku a Taliansku? „Určite Poliakov. Na Svetovom pohári, jednom z najnáročnejších turnajov, hrali skvele. Momentálne sú vo forme a patria k najlepším tímom sveta,“ prognózuje Diviš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Lukáš Diviš