Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalistov preverí v generálke najťažší súper - majstri sveta

Slovenská mužská volejbalová reprezentácia absolvuje pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy v Bulharsku a Taliansku (9. - 18. októbra 2015) v domácom prostredí previerku z kategórie najťažších.

05.10.2015 13:33
Alberto Giuliani Foto: ,
Alberto Giuliani.
debata

Zverenci talianskeho trénera Alberta Giulianiho dvakrát vyzvú v Bratislave úradujúcich majstrov sveta Poliakov. V pondelok bez prítomnosti divákov v Hant aréne do 17.30 h a v utorok v oficiálnom medzištátnom prípravnom stretnutí na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu od 18.00 h budú Slováci vzdorovať mužstvu z najužšej svetovej špičky. „Pre nás je v tejto fáze veľmi dôležité konfrontovať sa s takýmto silným súperom, aby sme vedeli, na akú úroveň sme sa počas prípravy dostali a kde sa práve nachádzame. Mali sme dostatočne dlhú prípravu. Vyberali sme nie najsilnejších, ale najvhodnejších hráčov do tímu. Sme veľmi zvedaví a v očakávaní, ako dopadne táto konfrontácia,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave kouč SR Giuliani, ktorého doplnil prezident Slovenskej volejbalovej federácie Ľubor Halanda: „Máme zaručených päť- až šesťtisíc divákov. Trúfame si odhadnúť, že by ich zajtra mohlo prísť sedem- alebo osemtisíc.“

Francúzsky kormidelník Poliakov Stéphane Antiga má vo svojom výbere k dispozícii najjagavejšie hviezdy „bielo-červených“. Antiga nominoval na záverečný turnaj ME rovnakých hráčov, akým dal dôveru na nedávnom Svetovom pohári v Japonsku, kde Poliakom len veľmi tesne ušla miestenka na olympijské hry do Ria de Janeiro 2016 po prehre v záverečný súťažný deň s Talianmi. Táto prehra bola jediným nezdarom Poliakov na SP, v zostávajúcich desiatich dueloch nenašli premožiteľov. Najvýraznejšou osobnosťou poľského výberu je Bartosz Kurek, ktorého tréneri prerobili zo smečiara na univerzála. Jediným legionárom je kapitán Michal Kubiak, ktorý pôsobí v tureckom klube Halkbank Ankara. „Vždy je pozitívne zmerať si pred turnajom sily s kvalitnými mužstvami. Naším cieľom je teraz hrať dobre na majstrovstvách Európy a získať nejakú medailu. Najdôležitejšie na zápasoch v Bratislave je, aby sme podali dobrý výkon a naladili sa na šampionát,“ skonštatoval Kubiak.

Slováci dosiaľ odohrali v príprave na ME 2015 šesť zápasov s bilanciou dve víťazstvá – štyri prehry. V dvojzápasoch s Čechmi a Estóncami zakaždým raz zvíťazili a raz neuspeli, obe ostatné merania síl s Bulharmi vyzneli v neprospech Slovákov.

Tréneri slovenskej reprezentácie Alberto Giuliani a Andrej Kravárik oznámili v nedeľu konečnú 14-člennú nomináciu na ME 2015. Z mužstva pri poslednom zužovaní vypadli nahrávač Filip Palgut a univerzál Miloš Horník. Najstarším hráčom tímu je 33-ročný kapitán Martin Sopko st., najmladší je 19-ročný blokár Šimon Krajčovič. „Je na nás, aby sme všetkým ukázali, že aj keď na nás čaká mimoriadne náročná skupina, trúfame si merať sa s najlepšími mužstvami. Poliaci sú majstri sveta, každú jednu chybu potrestajú a ukážu nám, kde sú naše slabiny,“ vyhlásil Sopko.

Slovenskí volejbalisti sa na záverečný turnaj ME prebojovali piatykrát v sérii a ôsmy celkovo. Na ME 2015 sa predstavia v D-skupine v talianskom meste Busto Arsizio spoločne so Srbmi, Rusmi a Fínmi. Dosiaľ najlepší výsledok na ME dosiahli Slováci v roku 2011, keď obsadili 5. miesto.

Nominácia slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie na ME:
Nahrávači: Juraj Zaťko (VK Ekonóm SPU Nitra), Daniel Končál (bez klubovej príslušnosti)
Smečiari: Martin Sopko st. (VK MIRAD PU Prešov), Matej Paták (AZS Čenstochová/Poľ.), František Ogurčák (Olympiakos Pireus/Gréc.), Štefan Chrtiansky ml. (Hypo Tirol Innsbruck/Rak.), Tomáš Kriško (Dukla Liberec/ČR)
Blokári: Emanuel Kohút (Copra Piacenza/Tal.), Šimon Krajčovič (ČZU Praha/ČR), Radoslav Prešinský (Aero Odolena Voda/ČR), Peter Ondrovič (TSV Herrsching/Nem.)
Univerzál: Peter Michalovič (Vibo Valentia/Tal.)
Liberá: Matej Kubš (VK Ekonóm SPU Nitra), Ľuboš Nemec (Spartak VKP Komárno)
Hlavný tréner: Alberto Giuliani, asistent trénera: Andrej Kravárik

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #volejbal