Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O Rio zabojuje aj Slovák Gavel. V drese Nemecka

Premiérovo v štyroch krajinách a aj so Slovákom Antonom Gavelom. Európsky basketbalový výkvet sa od zajtra predstaví v Montpellieri, Berlíne, Záhrebe a Rige.

04.09.2015 10:00
Anton Gavel Foto: ,
Anton Gavel v drese Bayernu Mníchov.
debata

Vo Francúzsku, Nemecku, Chorvátsku a Lotyšsku sa 24 reprezentačných výberov pobije o titul majstrov Európy a zároveň miestenky na budúcoročné olympijské hry. Do Ria priamo postúpia obaja finalisti a ďalších päť mužstiev si vybojuje účasť na olympijskej kvalifikácii (v hre budú posledné tri miestenky).

Šampionát mala pôvodne usporiadať Ukrajina, ale Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) jej ho pre nestabilnú ekonomickú i politickú situáciu odobrala. Stretnutia v štyroch šesťčlenných základných skupinách sa tak uskutočnia v štyroch rôznych krajinách a vyraďovacie boje vo francúzskom Lille.

Pred dvoma rokmi sa v Ľubľane z titulu tešili Francúzi, ktorí si vo finále poradili s Litvou. Tím okolo vynikajúceho rozohrávača Tonyho Parkera patrí aj tentoraz medzi hlavných ašpirantov na titul. Okrem Francúzov sa najväčšie šance prisudzujú Španielsku, Srbsku a Chorvátsku.

„Španieli patria medzi tradičných favoritov, ale Francúzi budú v plnej sile a navyše doma. V dôležitých dueloch vedia zabrať aj Srbi, ktorí vlani postúpili do finále majstrovstiev sveta. Pri nabitom programe, keď tímy odohrajú päť stretnutí v priebehu šiestich dní, je pre každého dôležitý najmä vstup do turnaja. Tréner musí tiež prispôsobiť koučing a rotáciu hráčov množstvu zápasov,“ tvrdí František Rón, šéfréner Slovenskej basketbalovej asociácie.

Vysoké ambície majú aj Nemci, ktorí presvedčili na návrat do reprezentácie superhviezdu z NBA Dirka Nowitzkého. Jeho spoluhráčom bude aj dlhoročný slovenský reprezentant s nemeckým pasom Anton Gavel, ktorý dostal od FIBA výnimku a môže na šampionáte štartovať.

„V príprave dostával slušný priestor na palubovke. Predpokladám, že bude mať najmä defenzívne úlohy, ale som zvedavý, ako sa presadí aj v útoku. Okrem Tona budem, pochopiteľne, sledovať najmä Čechov. Majú najsilnejší tím od rozdelenia federácie a pokojne môžu pomýšľať na postup zo skupiny. Bolo by fajn, keby postúpili do štvrťfinále. Káder zložený zo skúsených veteránov i mladších hráčov má veľký potenciál. V príprave nehrali Česi spočiatku dobre, ale záverečné stretnutia im celkom vyšli,“ dodáva český odborník Rón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Rio 2016 #Anton Gavel