Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gavel: Na ME v nemeckom drese sa teším, ale srdcom ostanem Slovák

Dlhoročný slovenský reprezentant Anton Gavel môže hrať na septembrových majstrovstvách Európy za Nemecko. Rozhodla o tom Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA), ktorá vyhovela žiadosti hráča a Nemeckého basketbalového zväzu napriek nesúhlasu Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

14.08.2015 18:04
Anton Gavel Foto:
Anton Gavel
debata

„Veľmi sa teším, že sa to podarilo a nič nebráni môjmu štartu na šampionáte,“ tvrdí 30-ročný rozohrávač. Líder Bayernu Mníchov odohral v Nemecku ostatných šesť sezón a v krajine pôsobil aj v minulosti – už od svojich šestnástich rokov. Od januára 2013 vlastní nemecký pas.

Boli ste zmierený s tým, že FIBA môže rozhodnúť aj vo váš neprospech?
Samozrejme, bol som pripravený na kladnú aj zápornú odpoveď. Som rád, že to dopadlo takto. Celý čas som bol s nemeckou reprezentáciou a nikto nevedel, aký bude výsledok. Nerád by som zaberal miesto niekomu inému, ak by som potom nemohol hrať na šampionáte. Spoluhráči už absolvovali turnaj v Taliansku a dva zápasy s Českom.

Debut v nemeckej reprezentácii si odkrútite v stretnutiach s Chorvátskom. Viete si predstaviť, aký to bude pocit?
V prvom rade chcem zdôrazniť, že srdcom ostávam Slovák. Na tom sa nič nemení. Ide len o to, že Nemecko – krajina, v ktorej pôsobím už vyše desať rokov – mi dala veľa a ja jej teraz môžem takýmto spôsobom niečo vrátiť.

Kedy vás nemecká strana po prvý raz oslovila?
Približne pred mesiacom. Krátko predtým som hovoril s trénerom Františkom Rónom o mojej účasti na turnaji v Číne. Nemci mi oznámili, že existuje možnosť, aby som hral na majstrovstvách Európy v ich farbách.

Zaskočilo vás to?
Samozrejme. Vôbec som nevedel, že taká možnosť existuje. Práve naopak, v minulosti mi hovorili, že ak som už reprezentoval jednu krajinu, druhú nemôžem.

Aká bola vaša prvá reakcia?
Musel som si to premyslieť, keďže som takúto ponuku ani náhodou neočakával. Preberal som to s najbližšími, ale rozhodnúť som sa musel sám. Nebola to otázka jedného, či dvoch dní. Nakoniec som prikývol.

Prekvapilo vás, že vám SBA nedala súhlas?
Nechcem sa k tomu vracať a preberať to cez médiá. Bolo by to zbytočné.

Máte teraz účasť na šampionáte istú alebo si ju ešte musíte vybojovať?
Nechcem, aby to vyznelo zle. No asi by nerobili toľko vecí okolo toho, keby som nemal ísť na šampionát. V kádri je nás momentálne štrnásť.

Do nemeckej reprezentácie sa vracia Dirk Nowitzki. Tešíte sa na možnosť zahrať si s veľkou hviezdou NBA?
Hral som s mnohými dobrými hráčmi. Niektorí z nich hrávali aj v NBA. No Dirk je jednoznačne najznámejší aj najlepší hráč, s ktorým som sa zatiaľ stretol v jednom mužstve. Už teraz je hrajúcou legendou nemeckého i svetového basketbalu. To, že sa Dirk po piatich rokoch rozhodol vrátiť do reprezentácie, vyvolalo veľkú publicitu. Po prvý raz nastúpi na domácom šampionáte. To je v nemeckom basketbale veľká bomba.

Začínate momentálne najlepšie obdobie kariéry?
V Bambergu, kde som strávil predošlých päť sezón, som zažil asi najúspešnejšie roky. V Bayerne sme teraz nesplnili ani jeden z vysokých cieľov – v lige, Eurolige, Európskom pohári ani Nemeckom pohári. Ročník nebol najlepší, ale veríme, že ďalší bude úspešnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Gavel