Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Halanda: Prednosťou Giulianiho je veľká motivácia

Aj po tretí raz sa Slovenská volejbalová federácia (SVF) vydala talianskou cestou.

24.07.2015 16:40
Ľubor Halanda, Alberto Giuliani Foto:
Ľubor Halanda (vľavo) a Alberto Giuliani. Uvidíte kouča, akého sme na Slovensku ešte nemali, tvrdí šéf slovenského volejbalu o novom trénerovi mužskej reprezentácie.
debata

Novým trénerom mužskej reprezentácie sa stal skúsený a úspešný Alberto Giuliani. Jeho prvou úlohou bude na októbrových majstrovstvách Európy postúpiť zo základnej skupiny.

„Giuliani je renomovaný tréner so skúsenosťami, za ktorého hovoria aktuálne výsledky. Vo svojom remesle je svetová extratrieda. Talianska cesta mi bola vždy blízka a ani to neskrývam. Niekoľko rokov som v tejto krajine pôsobil a mám tam dobré kontakty. Talianski tréneri sú najviac motivovaní a zároveň najznámejší na svete. Pôsobia v mnohých krajinách,“ vysvetľuje prezident SVF Ľubor Halanda.

Napriek tomu, že 50-ročný Giuliani patrí medzi najúspešnejších trénerov súčasnosti, s Halandom rýchlo našiel spoločnú reč. „Dostať sa na lavičku talianskej reprezentácie je otázka dlhého čakania. Giuliani veľmi túžil trénovať národné mužstvo a dosiahnuť s ním dobré výsledky. Mal aj iné ponuky, no našej sa potešil a vybral si ju. Na peniazoch sme sa dohodli za pár sekúnd. Predniesol som našu ponuku, on ju akceptoval a okamžite sme sa začali baviť o hráčoch, programe a budúcnosti družstva,“ prezradil Halanda.

Nástupcu iného Taliana Flavia Gulinelliho, ktorého zväz odvolal pre neuspokojivé výsledky, vyberal Halanda z viacerých alternatív. „Niektoré ponuky sme dostali od manažérov, ale ozvali sa nám aj sami tréneri. Ponúkal sa nám aj Angiolino Frigoni, ktorý nedávno doviedol Egypt u nás v Bratislave k víťazstvu na Final Four 3. skupiny Svetovej ligy, ale Giuliani bol od začiatku pre nás prioritou. Lichotí nám to, že viacerí tréneri videli potenciál v našom tíme. Potvrdilo to naše rozhodnutie odvolať doterajšieho kouča. Máme družstvo na to, aby sme ciele, ktoré sme si stanovili, plnili,“ hovorí šéf SVF.

Taliansky odborník, ktorý pôsobil ostatné štyri sezóny v Macerate (získal dva tituly v Serii A) a v novej povedie Piacenzu, má podľa Halandu k hráčom ľudský prístup a rozumie im. „Tak isto dokonale rozumie svojej profesii a hráčov vie dobre pripraviť i motivovať. Uvidíte kouča, akého sme na Slovensku ešte nemali,“ naznačuje.

Guliani bližšie pozná najmä slovenských hráčov pôsobiacich v Taliansku či iných zahraničných ligách. No prehľad už má o všetkých volejbalistoch, ktorí prichádzajú do úvahy pre reprezentáciu. „Mali sme zoznam hráčov podľa postov. Tých, čo nepoznal, som mu v skratke predstavil. Myslím si, že už má predstavu o dvanástke či štrnástke hráčov, s ktorými by mohol pracovať. Postup na ME zo skupiny, v ktorej nás čakajú Rusi, Srbi a Fíni, vníma ako výzvu. Rovnako ako ja, nerád prehráva,“ dodal Halanda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Alberto Giuliani #ľubor halanda #svf