Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský basketbalista Gavel chce hrať za Nemecko

Slovenský basketbalista Anton Gavel by mohol na európskom šampionáte 2015 reprezentovať Nemecko.

17.07.2015 16:00
debata

Rozohrávač Bayernu Mníchov získal v roku 2013 občianstvo Spolkovej republiky Nemecko, pred pár týždňami zvažoval návrat do slovenskej reprezentácie. V súčasnosti sa v spolupráci s Nemeckým basketbalovým zväzom snaží o získanie povolenia pre štart na majstrovstvách Európy 2015. Oficiálnu žiadosť už predložili Medzinárodnej basketbalovej federácii FIBA.

Rozhodnutie sa očakáva v najbližšom čase, ak bude kladné, Gavel by mohol nastúpiť v nemeckom drese na ME, medzi hostiteľmi ktorých bude od 5. do 20. septembra aj Berlín. „Hral som už v minulosti za Slovensko. Teraz sa však naskytla možnosť reprezentovať Nemecko, krajinu, ktorá je pre mňa druhým domovom. V Nemecku mám množstvo kamarátov, integroval som sa. Mojou túžbou je hrať za Nemecko v Berlíne a dúfam, že aj na vyvrcholení EuroBasketu 2015 v Lille,“ uviedol na webe nemeckého zväzu Gavel.

Košický rodák žije v Nemecku od roku 2001 a vypracoval sa na jedného z najlepších hráčov tamojšej bundesligy. „Vďaka skúsenostiam a hernej inteligencii by bol pre náš tím veľkým prínosom. Anton je svedomitý a tvrdo pracujúci profesionál a veľmi príjemný človek. Dúfam, že sa podarí vybaviť výnimku,“ skonštatoval tréner Nemecka Chris Fleming.

Podľa pravidiel FIBA môže výnimku pri zmene občianstva pre hráča povoliť iba medzinárodná federácia. Malo by to však byť najmä v rámci rozvoja basketbalu v krajine. V každej reprezentácii môže byť len jeden naturalizovaný hráč. Nemci v tejto chvíli vo výbere nemajú žiadneho podobného reprezentanta.

Tridsaťročný Gavel je podľa výsledkov ankety štvornásobný najlepší basketbalista SR (2005, 2010 – 2012) a bývalý dlhoročný reprezentant. V Nemecku hral za Karlsruhe (2001 – 2004), odtiaľ putoval do Giessenu a dve sezóny patril medzi mladé hviezdy bundesligy. Dres Bambergu si obliekal s prestávkami od jesene 2009 do konca sezóny 2013/2014, medzičasom pôsobil v Španielsku a Grécku. Od leta 2014 je hráčom Bayernu Mníchov. Vyhlásili ho za najlepšieho defenzívneho hráča v bundeslige 2011/2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #občianstvo #Bayern Mníchov #basketbal #Anton Gavel