Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský basketbalista storočia Kropilák má šesťdesiat

Najlepší slovenský basketbalista 20. storočia Stanislav "Kily" Kropilák sa v utorok 10. júna dožíva jubilejnej šesťdesiatky.

10.06.2015 11:31
Stanislav Kropilák Foto: ,
Stanislav Kropilák.
debata

Rodák z Kremnice hral na OH 1976 a 1980, MS 1978 a 1982, sedemkrát sa predstavil na majstrovstvách Európy. Striebornú medailu získal v Stuttgarte 1985 a bronzové kovy v Liége 1977 a Prahe 1981. Pätnásťkrát sa predstavil v drese výberu Európy proti USA.

Na klubovej úrovni pôsobil v Slávii SVŠT, Interu Slovnaft a RH Pardubice, v zahraničí sa presadil v Belgicku a Luxembursku. V súčasnosti je prezidentom BK Inter Bratislava.

„Pocta pre najlepšieho basketbalistu 20. storočia bola pre mňa najvyššia mimo ihriska. Predstihol som totiž vynikajúcich hráčov, ktorých sme mali aj predtým na Slovensku,“ uviedol pre denník Šport 208 cm vysoký bývalý pivot, ktorému podľa vlastných slov najväčšiu radosť na palubovke robilo blokovanie súperových striel.

„Najmä na sklonku kariéry v Belgicku a Luxembursku som sa na to vyslovene špecializoval. Spoluhráči neraz pustili protihráča pod kôš, kde som mu blokom zobral loptu a hneď založil protiútok. Desať, ba aj viac takýchto situácií v jednom zápase nebolo nijakou výnimkou.“

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Stanislav Kropilák