Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komárno si titul zaslúžilo. Má csípős príchuť, tvrdí reprezentant Kozlík

Basketbalisti Komárna vyhrali v rozhodujúcom siedmom finálovom stretnutí Slovenskej basketbalovej ligy v sobotu v Prievidzi 78:68 (34:45) a po prvý raz v histórii sa tešia zo zisku majstrovského titulu.

18.05.2015 09:00
debata
Marek Kozlík. Foto: SITA, Robert Tappert
Marek Kozlík Marek Kozlík.

„Oslavy sa ešte len začali a pokračovať budú veľmi dlho. Ľudia v Komárne si premiérový titul užívajú. Privítanie po návrate bolo úžasné. Pospal som si tri hodinky, ale spánok musí ísť v najbližších dňoch bokom. Ako sme stále hovorili, že hráme naplno a postupne pridávame, tak teraz oslavujeme naplno a postupne pridávame,“ tvrdil slovenský reprezentant v službách Komárna Marek Kozlík.

Čo znamená titul pre Komárno?
Komárno je malé mesto a zisk titulu prežíva veľmi emotívne. Najmä preto, že už predtým bolo dvakrát vo finále a nevyšlo to. Všetci fanúšikovia aj ľudia z manažmentu si titul zaslúžili, je pre nich satisfakciou za robotu, ktorú už dlhé roky odvádzajú.

Ako prebiehala majstrovská cesta z Prievidze do Komárna?
Ponáhľali sme sa domov, aby sme mohli čo najskôr osláviť titul s vernými fanúšikmi. Len raz sme cestou dopĺňali „palivo“. S fanúšikmi, ktorí boli v Prievidzi, sme sa stretli na poslednej pumpe pred Komárnom. K hale sme potom išli v symbolickom vláčiku s ich autami. Tam nás čakali ďalší priaznivci. Vládla skvelá eufória.

Čo všetko ešte máte naplánované?
Neviem ešte presne, aký bude program. Počul som, že nás čaká gulášpárty s fanúšikmi a ideme aj do jednej z komárňanských škôl, kde s deťmi a našimi priaznivcami ešte raz oslávime titul. Mal by byť aj exhibičný zápas. Bude toho ešte dosť a poriadne si to užijeme.

Prezraďte, ktorý pocit je pri zisku titulu najkrajší.
Oslavy s vďačnými fanúšikmi sú úžasné, ale najsilnejší moment je vždy po poslednom hvizde rozhodcu. Hráči začnú skákať na seba a tešiť sa. To so sebou prináša najväčší príval emócií a eufórie.

V Komárne sa všeobecne darí kolektívnym športom. Fandíte si navzájom?
Sezóna je veľmi náročná. Trénujeme dvakrát denne a hráme dva zápasy týždenne. Nemáme veľa času na iné aktivity. Volejbalisti však hrajú v tej istej hale, takže sme spolu prežívali naše radosti i starosti. Oni vyhrali Slovenský pohár a prehrali vo finále ligy, my naopak. Je to veľká vec, mať v malom meste dva takéto úspešné kolektívne športy.

Čo rozhodlo o vašom titule?
Najmä kolektívny tímový duch a to, ako sme vždy bojovali jeden za druhého. Tréner navyše ušil výbornú taktiku na siedmy zápas. Prievidza bola pod tlakom, zatiaľ čo my sme nemali čo stratiť.

V čom spočívala víťazná taktika?
Nechali sme hrať oboch rozohrávačov Prievidze a snažili sa odstaviť zvyšných hráčov. Aby sa nedostávali do hry. Nech strieľajú len rozohrávači. Verili sme, že nie sú až takí dobrí strelci a z ťažkých pozícií sa budú mýliť. Slávilo to úspech.

Aký veľký podiel na úspechu má TJ Bannister?
TJ celú sezónu potvrdzoval, že je najlepší rozohrávač v súťaži. Ťahal nás od prvého do posledného zápasu. Neviem si predstaviť, kto iný by mohol byť najužitočnejší hráč ligy. Sezóna bola nielen o ňom, keďže celý tím tvrdo pracoval a urobil pre úspech maximum, ale TJ bol náš líder a najväčšou mierou prispel k titulu.

Čo hovoríte na komárňanských a prievidzských fanúšikov počas finále?
V Prievidzi aj v Komárne je basketbal veľmi populárny. Naši priaznivci za nami stáli a verili, aj keď mnohí ľudia už považovali našu situáciu za stratenú. Zažili sme krásne a dôstojné finále. Po lapsusoch z minulých rokov sa konečne rozhodovalo len na palubovke. Až na nejaké drobnosti sme sa vyhli konfliktom, ale tie vyplynuli z dôležitosti a finálových emócií. Bodaj by to takto bolo aj naďalej a v médiách sa riešili najmä výkony na palubovke a nie len veci okolo.

Bolo pre vás, paradoxne, výhodou, že sa hral siedmy zápas v Prievidzi?
K šiestemu zápasu sme pristúpili veľmi zle. Už sme sa videli ako víťazi, okolo nás vládla majstrovská atmosféra a ľudia už chystali oslavy. To je to najhoršie, čo sa môže tímu stať. Tento tlak sme nezvládli. Teraz bola v obdobnej situácii Prievidza. Každý čakal, že doma si to už nenechá vziať.

Vy ste sa zranili v štvrtom zápase a zvyšné tri sledovali len z lavičky. Ako ste ich prežívali?
Takú situáciu veru neprajem žiadnemu športovcovi. V poslednom zápase som zostarol asi o desať rokov. Keď nemôžete pomôcť, len sedieť a fandiť a pritom viete, že za normálnych okolností by ste boli na palubovke… Veľmi zlý a psychicky náročný pocit. Som rád, že to chalani zvládli a môžeme oslavovať. Inak by som bol veľmi, veľmi nešťastný a sklamaný. Našťastie pre natrhnutý väz v kolene nemusím ísť na operáciu. Čaká ma šesťtýždňová pauza. S manželkou a synom si poriadne oddýchnem. Teším sa na to.

Získali ste už tretí titul. Kam ho v konkurencii dvoch pezinských radíte?
V Pezinku som pri oboch tituloch nastupoval v základnej päťke, ale pri prvom som bol ešte málo skúsený a nehrával príliš veľa. Napriek tomu je prvý titul vždy výnimočný. Keď niečo dokážete po prvý raz, je to nesmierne sladké. Tento komárňanský má však svojskú – csípős príchuť. Na slovensko-maďarských hraniciach vládne obrovská eufória, ľudia to prežívajú úplne inak. Nechcel by som však žiaden z titulov povyšovať nad ostatné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Komárno #MBK Rieker Com Therm Komárno #Marek Kozlík