Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hejkovej pristane mágia zlatej Prahy

Obrazne: zlato z prestížnej euroligy basketbalistiek sa trbliece na stovke pražských vežičiek. Ostalo doma, čo je historický úspech klubu ZVVZ USK.

13.04.2015 19:00
Natália Hejková Foto:
Natália Hejková.
debata

K nečakanému triumfu ho v nedeľu večer doviedla veľaskúsená slovenská trénerka Natália Hejková. V zlatom daždi konfiet bezprostredne po finálovom víťazstve nad favorizovaným ruským Jekaterinburgom sa tešila z piateho euroligového prvenstva!

„Splnil sa nám veľký sen, všetko do seba nádherne zapadlo,“ vravela v pozápasovej eufórii žilinská rodáčka. Jej zverenky kráľovsky pokrstili novú športovú halu Královka.

„Prežívame neuveriteľne krásne chvíle. S Prahou ma spájajú silné citové i basketbalové väzby, mám ju rada od detstva. Prakticky na rovnakom mieste som získala svoj prvý ligový titul ako hráčka pražskej Slavie VŠ (klub sa neskôr premenoval na súčasný názov), neskôr prvý federálny titul s Ružomberkom a teraz euroligový primát. Je to pre mňa čarovné a magické miesto,“ vravela včera napoludnie po oslavnej noci.

„S hráčkami som vydržala do druhej, ony ešte pokračovali. Predsa len, už mám svoje roky,“ podotkla veselo naznačujúc, že takýchto výnimočných momentov sa nedá prejesť.

"Každý z piatich triumfov sa zrodil v iných podmienkach, každý si vážim rovnako. Aktuálny sa ponáša na prvý euroligový s Ružomberkom (1999 v Brne) i prvý so Spartakom Moskovská oblasť (2007).

Rozdiel bol v malom detaile – po nedeľňajšom chýbali víťazkám majstrovské čapice.

„Na ne sme vôbec nemysleli, to priznávam. Šampanské sme mali, lebo aj druhé miesto by bolo zápisom do histórie. Keď sme sa po dramatickom závere základnej časti euroligy prebojovali do play off, túžili sme postúpiť do finálovej štvorky. S tým, že ak by to vyšlo, budeme sa uchádzať o organizovanie záverečného podujatia. Postúpili sme, Final Four nám dali, čo už bol prvý úspech. V najlepšom európskom kvartete sme podľa kvality kádra nepatrili k favoritkám. Povedali sme si, že bolo by fantastické, keby sme vyhrali aspoň jeden zápas. Doma sa nepatrí vyjsť naprázdno,“ sumarizovala Hejková postupnosť k vytúženej méte.

Pražské družstvo napokon senzačne vyhralo oba a plnými dúškami si vychutnávalo veľkolepú korunováciu.

„Rozhodla naša kolektívna obrana podporená obrovskou bojovnosťou celého tímu. Posúval svoje hranice, odmenou za veľkú drinu bol výstup na zlatý vrchol.“

Ako videla trénerka víkendovú dvojzápasovú cestu k nemu?

„V piatkovom semifinále proti tureckému Fenerbahce Istanbul sme sa dlhšie naťahovali, dosť dlho to bol vyrovnaný zápas. Hráčky cítili veľkú šancu, pracovali nervy, ale záver sme zvládli. Družstvo ťahala španielska dirigentka Laia Palau a Jana Veselá. Na finále sme nastupovali uvoľnenejšie – s tým, že by sa stal malý zázrak, keby sme vyhrali. Hviezdny súper spomenuté hráčky prikryl, no uvoľnil sa priestor pre ďalšie. Vynikli Američanky Kia Vaughnová, Danielle Robinsonová, Srbka Sonja Petrovičová – s maximálnou podporou ostatných. Akurát som sa trošku hnevala na našich fanúšikov. Pol minúty pred koncom už mohutným skandovaním ďakovali hráčkom, no ešte sme víťazstvo nemali isté. Napokon sme si náskok ustrážili – aj vďaka presnej ruke Veselej z trestných hodov. Ubrániť Jekaterinburg, ktorý stavil na americký realizačný tím, pod sedemdesiat bodov je veľká vec. Za to si družstvo naozaj zaslúži pochvalu.“

Hejkovej päť finálových triumfov

1999 SCP Ružomberok – Como (Tal.) 63:48 – hralo sa v Brne
2000 SCP Ružomberok – Bourges (Fr.) 67:64 – v Ružomberku
2007 Spartak Moskovská oblasť – Valencia 76:62 – vo Vidnom
2008 Spartak Moskovská oblasť – Brno 75:60 – v Brne
2015 ZVVZ USK Praha – Jekaterinburg 72:68 v Prahe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Hejková #USK Praha