Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jonesovú využil marketing, no nebola len do počtu

Trénuje od sedemnástich rokov. V dvadsiatich piatich bol hlavný kouč v Eurolige. Od leta 2012 má na starosti hviezdy najlepšieho európskeho družstva UMMC Jekaterinburg. Asistentku mu robí manželka a bývalá výborná rozohrávačka Sandy Brondellová. "Máme podobný pohľad na basketbal, a hoci to mnohých fascinuje a prekvapuje, spolupráca nám nerobí žiaden problém,“ tvrdí úspešný nemecký basketbalový tréner Olaf Lange (42).

30.12.2014 09:00
olaf lange Foto:
Nemecký basketbalový tréner Olaf Lange.
debata

V minulosti ste mali v San Antoniu vo WNBA obrátené kompetencie. Ktorá kombinácia je jednoduchšia a lepšie funguje?
Nezáleží na tom, kto z nás je hlavný tréner a kto asistent. Obaja sme dobrí tréneri a máme veľmi podobnú trénerskú filozofiu. Sandy bola výborná hráčka, inteligentná rozohrávačka. Sedem rokov som ju viedol vo Wuppertali. Stala sa trénerkou vo WNBA a aj naďalej sme v rôznych pozíciách spolupracovali.

Rozprávate sa o basketbale aj doma?
Áno, takmer stále sa o ňom bavíme. Aj doma máme rozdelené kompetencie. Naše manželstvo je otvorené a vyrovnané, vieme sa dohodnúť. O veciach, ktoré sa týkajú našich malých detí, väčšinou rozhoduje ona. Pri veľkých rozhodnutiach mám zväčša rozhodujúce slovo ja.

Má sedemročný syn Brody tiež blízko k basketbalu?
V Rusku chodí do basketbalovej školy a baví ho to. Zatiaľ k basketbalu len nachádza cestu. No výber športu necháme na neho. Keby chcel hrať volejbal alebo plávať, budeme len radi.

Ako ste sa dostali k trénovaniu v takom nízkom veku?
Hrával som rozohrávača v nižšej súťaži a náš ženský tím nemal trénera. Prezident klubu ma oslovil, či mu nepomôžem. Prekvapilo ma to, ale nakoniec som súhlasil. Najmladšia hráčka vtedy mala 21 rokov, najstaršia 32 – a ja sedemnásť. Družstvu sa celkom darilo, postúpili sme z tretej ligy vyššie a ja som sa presunul do mládežníckeho klubu v Berlíne. V 23 rokoch som podpísal prvú profesionálnu zmluvu – ako asistent vo Wuppertali a o dva roky som už viedol tím v Eurolige.

Pracovali ste aj s mužmi. Je to so ženami jednoduchšie alebo zložitejšie?
Ak robíte na najvyššej úrovni, je jednoduché pracovať s mužmi aj ženami. Tých rozdielov nie je až tak veľa. Viac príležitostí na top úrovni som dostal v ženskom basketbale, preto sa momentálne venujem jemu. Nikdy som si nepovedal, že už budem len tréner žien, no basketbalová rodina si vás zaškatuľkuje

Aké náročné je viesť tím plný hviezd?
Sme vo výbornej situácii. Klub funguje absolútne profesionálne a máme skvelé hráčky. Náročné je však dať priestor všetkým a vytvoriť medzi nimi vhodnú chémiu. V každej súťaži sú iné pravidlá o počte cudziniek – v ruskom pohári nemôže hrať žiadna a v domácej lige štyri, pričom my ich máme v kádri šesť. Navyše počas celého ročníka môžeme urobiť na súpiske len jednu zmenu. Hráčky sú u nás pod maximálnym tlakom.

Ktorá z dvojice Diana Taurasiová, Canadace Parkerová je pre vás lepšou hráčkou?
Obe sú víťazné typy a urobia všetko, čo od nich žiadam. Dobre sa s nimi pracuje. Určiť, ktorá z nich je najlepšia hráčka na svete, je veľmi náročné. U mňa rozhoduje, ktorá urobí viac, aby jej družstvo vyhrávalo. Keď sa pozriete do minulosti, Diana toho vyhrala oveľa viac, preto je u mňa jednotka. No Candace je mladšia a možno sa časom dostane na rovnakú úroveň.

Aký dojem na vás zatiaľ urobila Kristi Toliverová, ktorá má slovenské občianstvo?
Dobre ju poznám a už dlhšie sme ju chceli získať, ale bez európskeho pasu to nebolo možné. Páči sa mi na nej veľa vecí. Je výborná na clony, dobre strieľa i bráni. Je inteligentná, dá si poradiť.

Práve ona je jednou z hráčok, ktorá hráva len v Eurolige. Ako to znáša?
Hoci to nemá jednoduché, zatiaľ to zvláda dobre. Prišla k nám trochu neskôr a nemali sme inú možnosť, ako ju nechať mimo súpisky pre ruskú ligu. Ak sa bude aj naďalej zlepšovať, tak by sa na ňu mohla dostať ešte niekedy pred play off.

Pred štyrmi rokmi ste spolupracovali s bývalou atletickou superhviezdou Marion Jonesovou, ktorá sa po uplynutí dopingového trestu rozhodla pre pôsobenie vo WNBA. Aké to bolo?
Bola ochotná na sebe pracovať a na to, že od univerzity sa basketbalu nevenovala, jej to celkom išlo. Pracovali sme takmer štyri mesiace tri až päťkrát týždenne, aby sa pred sezónou dostala do formy. Bola to zábava, na tréningoch zvyklo byť veľa kamier. Hrať vo WNBA nie je vôbec jednoduché. V jej prípade išlo aj o marketingový ťah, no rozhodne nebola len do počtu. Vedela svojmu družstvu pomôcť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Euroliga #Olaf Lange