Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude majstrom Komárno, Nitra alebo Inter? Očakáva sa dramatické play off

Basketbalisti začínajú boje o majstrovský titul. V osmičke tímov, ktoré si to rozdajú v play off Slovak Sport.TV extraligy chýba víťaz základnej časti z Levíc (pokračuje už len v českej Mattoni NBL), čo dodáva vyraďovacej časti punc ešte väčšej dramatickosti a vyrovnanosti.

23.03.2013 09:50
SR basketbal extraliga muži 29. kolo Inter... Foto:
Martin Rančík (číslo 51) by mal byť jedným z lídrov Interu Bratislava v play-off
debata

V azda jedinom kolektívnom športe na Slovensku, ktorý sa nemôže sťažovať na divácky nezáujem, sa očakáva vyrovnané a atraktívne play-off. Stane sa majstrom vlaňajší finalista z Komárna alebo sa po rokoch zašlej slávy budú tešiť z titulu hráči Interu Bratislava? Majstrovské ambície majú rok čo rok aj v Nitre a zabúdať netreba aj na úradujúceho šampióna z Prievidze.

Práve séria Spišskej Novej Vsi proti Prievidzi môže byť najvyrovnanejšou. Spišiaci skončili v tabuľke po základnej časti na 5. mieste, ale zásluhou neúčasti Levíc v play off sa posunuli na 4. priečku zaručujúcu v prípade rozhodujúceho piateho zápasu vo štvrťfinále výhodu domáceho prostredia. Forma Prievidze bola počas sezóny rozkývaná, ale graduje v pravý čas. Pod vedením trénera Krunoslava Krajnoviča ťahá sériu štyroch zápasov bez prehry. Spišiaci sa po nútenom odchode podkošovej jednotky Američana Dwighta Burka spoliehajú najmä na jeho krajana na rozohrávke Mauricea Ackera, ktorý sa stal s priemerom 25 bodov na zápas najlepším strelcom základnej časti súťaže.

Postavou nevysoký, ale veľký výkonmi je... Foto: SITA, Ján Viazanièka
Maurice Acker Postavou nevysoký, ale veľký výkonmi je rozohrávač Spišskej Novej Vsi Maurice Acker (s loptou).

Lanský finalista z Komárna vstupuje do štvrťfinále z najvýhodnejšej pozície – proti poslednému tímu tabuľkovej časti MBK Handlová. Táto séria má jasného favorita, veď Komárňania doteraz v domácom prostredí zaváhali zo 16 zápasov len raz. Rovnako Nitra by nemala zaváhať v sérii so Svitom. O niečo vyrovnanejšie by mali byť zápasy Interu s Banskou Bystricou. Interisti sa pred play off na naše pomery nevídane posilnili. K dispozícii majú domáce osobnosti Martina Rančíka a Petra Sedmáka, ale aj zámorskú kvalitu so skúsenosťami z NBA (Alando Tucker, Marlon Garnett).

"Čaká nás veľmi ťažký súper. Bystričania sa veľmi dobre zohrali a v posledných šiestich kolách potvrdzovali, že sú silným tímom, ktorý nemožno brať na ľahkú váhu. Hrajú rýchly a útočný basketbal. O to viac sa musíme koncentrovať na našu obranu,“ cituje klubový web Interu slová Martina Rančíka.

V prvom kole play-off sa hrá na tri víťazstvá, termíny stanovili na 23. 3., 27. 3., 30. 3., prípadne aj 3. 4. či 6. 4. Úspešnejšie družstvá utvoria v semifinále dvojice tak, že najlepšie umiestnený tím po základnej časti narazí na najnižšie nasadený. Bude sa však hrať už na štyri víťazné zápasy, takisto aj neskôr vo finále. Extraligový šampión bude známy najskôr 21. mája, najneskôr 31. mája.

Prvé zápasy štvrťfinále play-off – sobota 23. marca
MBK Rieker Komárno – MBK Handlová (18.00)
BK Inter Incheba Bratislava – ŠKP Banská Bystrica (18.00)
BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BC Prievidza (18.00)
Edymax SPU Nitra – BK Iskra Svit (20.00)

V Spišskej Novej Vsi pripravili projekt Deti na basket

Začiatok play-off mužskej basketbalovej extraligy sa bude v Spišskej Novej Vsi niesť aj v znamení najmenších fanúšikov. Spišiaci už v sobotňajšom mimoriadne atraktívnom súboji proti majstrovi z Prievidze štartujú s projektom Deti na basket. Miestny BK 04 AC LB Spišská Nová Ves v spolupráci s občianskym združením Inštitút hokejových štúdií (IHŠ) a jeho partnermi ponúkajú deťom možnosť ako tráviť čas inak.

„Dospieval som na basketbalovom „plácku“ medzi bytovkami , kde sme spolu s priateľmi trávili veľmi veľa času. Radi by sme v spolupráci s BK 04 a našimi partnermi opäť ponúkli deťom na sídliskách, ale rovnako tak v okolitých dedinách, možnosť tráviť voľný čas nielen pri počítači, ale vnímať šport ako atraktívnu alternatívu trávenia voľného času,“ povedal Peter Žifčák, riaditeľ IHŠ a autor projektu.

Zároveň upozornil, že už v sobotňajšom zápase proti Prievidzi pozvali do športovej haly v Spišskej Novej Vsi deti zo Základnej školy Odorín, kde bude pre nich aj ich rodičov pripravená nová mobilná tribúna. "Nachystaných je aj niekoľko ďalších fanúšikovských prekvapení,“ dodal Žifčák.

debata chyba