Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košičanky v eufórii. Cieľom je finále," vraví Američanka Lacyová

Basketbalová eufória zavládla v stredu večer v Košiciach po záverečnom klaksóne súboja s Fenerbahce Istanbul. Slovenský majster potreboval zdolať tureckého minimálne o tri body, aby vyhral B-skupinu Euroligy.

31.01.2013 07:40
Tijana Krivačevičová Foto:
Domácu Tijanu Krivačevičovú bráni Ieva Kublinová.
debata

Stalo sa. Good Angels zvíťazili 66:63 a prvý raz v histórii sa tešia z postupu do play off z najvyššej priečky v skupine.

"Tak nejako som si to predstavoval. Nech je to dramatické až do konca a v závere nech máme šťastie a zvíťazíme o tie potrebné tri body,“ rozplýval sa generálny manažér Košičaniek Daniel Jendrichovský.

Atmosféra ako vo finále šampionátu. Zaplnená dvaapoltisícová Infinity aréna tlačila od prvej minúty domáce hráčky za potrebným víťazstvom. Košičanky takmer počas celého zápasu viedli, ale maximálne o sedem – osem bodov. Zdatný súper sa zakaždým dotiahol a záver priniesol poriadnu drámu – so šťastným koncom pre domáci tím. Keď 22 sekúnd pred koncom Turkyňa Tuncluerová znížila trojkou na rozdiel bodu (64:63), v tej chvíli bolo virtuálnym víťazom skupiny Fenerbahce. Domáca Lacyová si však 13 sekúnd pred sirénou zachovala pevné nervy a obe šestky premenila. Dva trojkové pokusy hostiek už na výsledku nič nezmenili.

"Pri záverečných trestných hodoch som nebola nervózna. Milujem ten pocit, keď je na mojich pleciach zodpovednosť z výsledku. Je to môj džob, musím sa vyrovnať aj s takými situáciami,“ uviedla bezprostredne po zápase 27-ročná basketbalistka pôvodom z texaského El Pasa. Na otázku, čo ešte môžu dosiahnuť Košice v tejto euroligovej sezóne, hráčka so skúsenosťami z WNBA sebavedome vyhlásila: "V tejto súťaži môžeme zdolať každého protivníka. Cieľom je finále.“

Dôležité pokyny počas oddychového času. Foto: SITA/AP, Ivan Fleischer
košické basketbalistky Dôležité pokyny počas oddychového času.

Lucia Kupčíková bola v stredu večer jedinou Slovenkou, ktorá sa objavila na košickej palubovke. Aj ona bola po vydarenej zápasu v eufórii.

"Pre mňa je toto víťazstvo najväčšie v klubovej kariére. Dobre sme pokryli v obrane ich vysoké hráčky a to bolo kľúčové. A akého súpera si želám pre vyraďovaciu fázu? Nech je to jeden z najslabších,“ žartovala v dobrej nálade 28-ročná krídelníčka.

Česká pivotka Petra Kulichová pridala k tradične dobrému výkonu v obrane (6 doskokov, 3 bloky) aj dôležitých 10 bodov. Majsterka Európy a vicemajsterka sveta sa priznala, že nikdy predtým nevyhrala so svojím tímom základnú skupinu v Eurolige.

"Nie je to najväčšie víťazstvo v mojej kariére, ale určite najcennejšie v tejto sezóne. Pár sekúnd pred koncom som bola nervózna, ale celý zápas som si užívala. Diváci boli naším šiestym hráčom. Ďakujeme im,“ vravela vysmiata takmer dvojmetrová rodáčka z Pardubíc.

Keď sa košický tréner Maroš Kováčik predral k novinárom, ešte v ňom doznievali euforické pocity zo zvládnutej koncovky zápasu. Spotený, ale šťastný hodnotil:

„Súperovi, akým je Fenerbahce, sme dovolili streliť len 63 bodov. Som hrdý na svoje hráčky. Nikto by pred sezónou nemohol tušiť, že po základnej časti budeme stáť takto vysoko. Je to odraz nielen tohtoročnej roboty, ale aj systému, ktorý sa tu v Košiciach budoval roky predtým.“

K skompletizovaniu základnej B-skupiny potrebujú jeho zverenkyne odohrať ešte zápas v rumunskom Targovišti, ktorému patrí predposledná priečka v skupine.

"Nemôžeme hazardovať s formou, ktorú máme. Do Rumunska pôjdeme o týždeň s cieľom vyhrať,“ dodal tréner.

debata chyba