Nie ja, ale my sme to vyhrali, vyhlásil Halák

SITA | 13.05.2010 11:39
Jaroslav Halák, Sidney Crosby Foto:
Sidney Crosby pred Jaroslavom Halákom ani raz neuspel.
"Never say die Canadiens" - Nikdy nevravte, že Canadiens sú mŕtvi. Pamätná veta z dôb víťazného ťaženia 24-násobného víťaza Stanleyho pohára sa stáva dnes opäť horúcou aktualitou dňa.

Hokejisti Montrealu mali najhoršie štatistiky zo všetkých účastníkov play-off NHL počas základnej časti sezóny, ale vo vyraďovacej časti ich po držiteľovi Prezidentskej trofeje Washingtone nezastavil ani obhajca prestížneho pohára Pittsburgh. Penguins dopadli presne tak isto alebo veľmi podobne ako pred nimi Capitals.

V rozhodujúcom siedmom zápase série sa na domácom ľade museli skloniť pred umením Montrealu a pokloniť sa brankárovi Jaroslavovi Halákovi. Na pokojnom Slovákovi stroskotalo 37 z 39 striel z hokejok hráčov Pittsburghu. Montreal zvíťazil 5:2 a akokoľvek sa to zdá nevieryhodné, zahrá si po 17 rokoch vo finále Východnej konferencie. Od zavedenia súčasného formátu NHL v roku 1994 sa prvýkrát stalo, že tím, ktorý postúpil z posledného ôsmeho miesta, vyradil v dvoch nasledujúcich kolách po sebe víťaza základnej časti a úradujúceho šampióna.

Ako to vyzeralo v Bell Centre a v uliciach Montrealu

„Nie ja, ale my sme to vyhrali. Ja som bol len na to, aby som pochytal súperove strelecké pokusy. Góly však dávali moji spoluhráči a najmä v prvej polovici stretnutia odviedli výbornú prácu,“ pochválil celý tím Jaroslav Halák, ktorý už ani nepočíta, koľkokrát sa mu ušiel honor prvej hviezdy zápasu.

„Na začiatku play-off nám nikto neveril, a my sme už vo finále konferencie,“ dodal pre Sporting News. Ružinovský odchovanec práve vo štvrtok oslávil 25 rokov a krajší darček ako postup do konferenčného finále si ani nemohol dať. „Hrali sme proti Washingtonu a mali sme v sebe vnútornú vieru, že favorita môžeme vyradiť. To isté presvedčenie nás sprevádzalo v súbojoch proti Pittsburghu. Je krásne byť súčasťou tímu, ktorý premieňa slová na skutky,“ uviedol jeden z najvyťaženejších obrancov víťazného tímu Hal Gill.