NÁZOR: Hokej na dne

Pavol Komár | 08.06.2017 20:29
Toto sme tu ešte nemali, zvykne sa skandovať na hokejových zápasoch - v dobrom i zlom.

Martin Kohút, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, po roku od zvolenia začína strácať ľad pod nohami. Až tak, že na výkonnom výbore, ktorý určuje strategické smerovanie, padajú vulgarizmy ako v najnižšej cenovej skupine. A to aj pred očami verejnosti, pretože v Trenčíne rokoval v presklenej miestnosti. Kípsmajlingový biznismen prišiel do hokejového prostredia z ekonomickej sféry s povesťou schopného manažéra. Podporila ho aj väčšina špičkových hráčov, ktorí si štrajkom vynútili nové voľby na mimoriadnom kongrese.

Nádej, že s novou metlou sa vyčistí rozhádané prostredie a v slovenskom hokeji svitnú lepšie časy, sa mení na ešte väčšiu skepsu. Po roku je situácia v športe, ktorý v Slovákoch v minulosti vzbudzoval národnú hrdosť, alarmujúca. Kohút a jeho tímy síce rozbehli rozvojové projekty, ale necitlivým prístupom k reprezentácii – odchod kustódov Samuela Petráša a Michala Malinu, problémy s materiálnym zabezpečením, nedôvera k trénerovi a generálnemu manažérovi – opäť rozdeľujú hokejovú rodinu na dva znesvárené tábory, ktoré si nevedia prísť na meno. Prvý raz sa stalo, že na oficiálnej fotografii slovenskej reprezentácie v Kolíne pre Medzinárodnú hokejovú federáciu chýbal prezident zväzu. Veľavravný detail.

Ako z bludného kruhu von?

Kohútovým favoritom na generálneho manažéra reprezentácie i esom má byť Miroslav Šatan. Ikona slovenského hokeja však zatiaľ mlčí. Rešpektovanú osobnosť s väčšou autoritou slovenský hokej nemá, no či funkciu prijme, je vo hviezdach. Ak ho už neodradilo neokrôchané správanie niektorých členov výkonného výboru.

Toto sme tu naozaj ešte nemali – v tom najhoršom zmysle slova. Slovenský hokej čaká opäť poriadne horúce leto…

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ