Slovenskí mladíci vzdorovali favoritovi až do konca. Rusom podľahli 1:2

Pravda.sk, SITA | 31.12.2015 15:16
Adam Húska Foto: ,
Slovenský brankár Adam Húska.
Slovenská reprezentácia do 20 rokov vo štvrtok prehrala s favorizovaným výberom Ruska v základnej B-skupine na majstrovstvách sveta hokejistov tejto vekovej kategórie vo fínskych Helsinkách.

Mladí Slováci boli počas celého zápasu pod tlakom súpera, výnimkou boli zväčša iba početné výhody zverencov Ernesta Bokroša. Prvý gól duelu strelil Lauta v 16. min, druhý pridal v 30. min Rykov. Za Slovákov skorigoval ešte pred druhou sirénou kapitán Jaroš a stanovil konečný výsledok.

Mladí Slováci sa predtým s ruskými rovesníkmi stretli na MSJ 2013 v Ufe v základnej skupine, „zborná“ vtedy triumfovala 3:2 po predĺžení.

Obe mužstvá mali už pred súbojom istotu postupu do štvrťfinále. Rusi sa stali víťazmi B-skupiny, Slováci obsadili 4. miesto a vo vyraďovacej časti na nich v sobotu 2. januára čaká duel proti Švédom. Tých pred rokom v súboji o bronz zdolali 4:2. Hrať sa bude v menšej Helsinki Ice Hall pravdepodobne o 15.00 h SEČ.

B-skupina (Hartwall Areena) – štvrtok:

Rusko – Slovensko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Góly: 16. Lauta (Mikulovič, Provorov), 30. Rykov – 36. Jaroš (Sukeľ)
Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Nord (Švéd.), Sylvain (Kan.) – Kaderli (Švaj.), Sormunen (Fín.)
Rusko: Georgiev – Rykov, Žuľdikov, Bojkov, Provorov, Sergejev, Šaripzianov, Mikulovič, Voronkov – Kraskovskij, Polunin, Korškov – Svečnikov, Lazarev, Kamenev – Svetlakov, Kaprizov, Kuzmenko – Fazlejev, Lauta, Dergačov
Slovensko: Húska – Jaroš, A. Sloboda, Černák, Koch, M. Moravčík, Ivanič, L. Romančík, Maier – J. Milý, Sukeľ, Matej Paločko – Lešťan, J. Šiška, Hrušík – Huňa, M. Surový, Briestenský – R. Bondra, Pospíšil

Slováci museli od úvodu čeliť tlaku favorizovaných Rusov, ktorí však v útočnom pásme veľa kombinovali a menej strieľali. V 5. min gólman Húska zneškodnil strelu Kaprizova. Slováci potom nevyužili početnú výhodu a už v rovnovážnom stave inkasovali – šance Provorova a Mikuloviča zostali nevyužité, no na Lautovu dorážku už bol Húska prikrátky. V závere prvej časti hral tím SR „20“ opäť presilovku, ale Jaroš ani Šiška neuspeli a skóre sa nemenilo.

Ani tretie vylúčenie Rusov sa zverencom Ernesta Bokroša nepodarilo využiť a na opačnej strane prišiel zákonitý trest – Húsku najprv zachránila žŕdka, no Rykov poslal puk do odkrytej bránky a Rusko viedlo 2:0. V závere 36. min sa hralo štyria proti štyrom a po úspešnom vhadzovaní Sukeľa skončila delovka kapitána Jaroša v ruskej bránke.

V tretej tretine sa Slováci snažili o vyrovnanie, ale Rusi tiež nebezpečne hrozili. Napriek viacerým šanciam na oboch stranách už gól nepadol.

Hlas (zdroj: oficiálny web SZĽH):

Ernest Bokroš (tréner SR „20“): „Aj keď to bol zápas, ktorý z nášho pohľadu už nič neriešil, chlapci ho odohrali veľmi dobre. Výsledok je pre nás priaznivý a teší ma aj to, že sa nám nikto nezranil pred dôležitým štvrťfinálovým stretnutím so Švédskom, keďže sme už prišli o centra Sádeckého. Stále to je tá istá pesnička – nevyužívame presilové hry. Mrzí ma, že sme nezužitkovali hlavne tú o dvoch hráčov, ale aj piatich proti štyrom. Z toho si musíme vziať ponaučenie. V hre piatich proti piatim si Rusi strážili výsledok a nakoniec duel aj vyhrali. Teraz sa zbalíme a presťahujeme sa do druhej haly, kde budeme hrať štvrťfinále. Záver tohto dňa bude normálny, bez osláv. Sme na majstrovstvách sveta a preto žiadne oslavy nehrozia. Sústredíme sa na Švédov, chceme ich zaskočiť.“