Z extraligy sa stal druhoradý tovar. Pomohli by hráči z NHL, tvrdí Pardavý

Michal Mašľany | 18.09.2012 15:00
zreb extraliga 2012/2013 Foto:
Vyžrebovanie 1. kola nového ročníka hokejovej extraligy.
Bez osemnásobného majstra z Bratislavy i viacerých kľúčových hráčov, ktorí v ostatných sezónach udávali extralige tón. V tieni premiérovej účasti Slovana v Kontinentálnej hokejovej lige dnes štartuje prvým kompletným kolom slovenská hokejová extraliga. Má sa vôbec hokejový fanúšik na Slovensku na čo tešiť?

Určite, áno. Na šikovných mladíkov, ktorý by mali dostať väčší priestor než v minulosti a dodať extralige viac dravosti, výbušnosti či rýchlosti. Ale aj na skúsené osobnosti – Žigmunda Pálffyho, Jozefa Stümpela, Jána Pardavého či Radoslava Suchého.

„Súťaž odchodom Slovana utrpí. Diváci naň chodili na všetkých štadiónoch, aj keď k nemu často nemali pozitívny vzťah, vždy sa na vzájomné súboje tešili. Očakávam však príliv nových hráčov, ktorí sa do toho po čase dostanú a azda sa v lige opäť objavia aj adepti na reprezentačný dres,“ tvrdí Vladimír Vůjtek, tréner slovenskej reprezentácie.

Viacero hráčov širšieho reprezentačného kádra v lete extraligu opustilo, no český kouč bude aj naďalej najvyššiu slovenskú súťaž pozorne sledovať. „Vlani som chodil najmä do Popradu, na Slovan a do Skalice. Teraz začínam zápasom prvého kola v Skalici a v piatok sa chystám do Piešťan. Ak nepôjdem niekam do zahraničia, malo by mi to vychádzať v priemere na dva extraligové duely do týždňa,“ naznačuje Vůjtek.

V kádroch extraligových tímov figuruje množstvo mladých hráčov, ktorých dopĺňajú často i skúsení štyridsiatnici. Výrazne však chýba kvalitná stredná generácia. „Tá by mala byť základom každého mužstva. V tímoch síce hráči od 23 do 30 rokov sú, často však nemajú požadovanú kvalitu. Je to však dôsledok finančných možností klubov a ich stratégii pri skladaní kádra,“ vysvetľuje bývalý reprezentačný kouč Ján Šterbák.

Na chýbajúcu strednú generáciu upozorňuje aj kapitán Dukly Trenčín Ján Pardavý. „Buď sú v tímoch veľmi mladí alebo veľmi starí hráči. Mrzí ma, že o extraligu nie je záujem medzi ľuďmi ani v médiách. Stal sa z nej druhoradý produkt. Obrovským oživením by bolo, ak by v nej nastúpili niektorí slovenskí hokejisti z NHL. Stúpol by tým divácky záujem aj marketingový potenciál súťaže,“ hovorí Pardavý.

Favoritom jubilejného 20. ročníka sú Košičania, ktorí v minulej sezóne podľahli vo finále v krásnej sérii Slovanu 3:4 na zápasy. Cez leto síce kabínu opustilo hneď niekoľko výrazných osobností v čele s Petrom Bartošom, Miroslavom Zálešákom, Jánom Tabačkom či Michelom Miklíkom a aj východniari stavili na mladších hráčov, naďalej však disponujú najsilnejším kádrom i výrazne najvyšším rozpočtom – 2,7 milióna eur. Cez milión sa vyšplhali už len v Nitre a Trenčíne.

„Košice budú hrať v špičke a okrem nich nepochybne aj Skalica. Spolupráca so Slovanom je pre Záhorákov významná a môžu z nej ťažiť. O popredné priečky by mohli hrať aj Trenčín, Zvolen, Poprad a Banská Bystrica, až priebeh sezóny však ukáže, ako je kto na tom. Do konca prestupového obdobia môžu tímy dopĺňať kádre, čo môže v konečnom dôsledku výrazne zavážiť,“ avizuje Šterbák.

Skúsený košický odborník verí, že extraliga bude napriek oslabeniu lákať divákov. „Slovan bude chýbať na každom štadióne, ale zakrátko sa naň zabudne a ľudia sa budú sústreďovať na boje na ľade. Zo súťaže sa vytratili prestarnutí hráči zo zahraničia, ktorí zbytočne zaberali miesto mladíkom. Teraz dostanú šikovní chlapci viac priestoru a z toho môže ťažiť nie len seniorská, ale aj juniorská reprezentácia či výber do osemnásť rokov,“ dodal Šterbák.