Obrovská eufória v Brne! Kometa rozstrieľala Plzeň 7:2 a je vo finále

Pravda.sk, ČTK | 02.04.2012 22:20
Róbert Petrovický Foto:
Nadšený Róbert Petrovický.
Hokejisti Komety Brno si po 41 rokoch zahrajú o český majstrovský titul. V piatom semifinále play-off extraligy zvíťazili v Plzni 7:2 a sériu ovládli 4:1. Porazení Indiáni skončili tretí a po prvýkrát od roku 2000 získali medailu, opäť bronzovú. Brňania zaskočili súpera hneď v úvode, keď už na začiatku piatej minúty viedli 3:0. Dvomi gólmi a rovnakým počtom asistencií sa zaskvel najproduktívnejší hráč play-off Tomáš Divíšek.

Po Sparte vyradili zverenci trénera Zdeňka Veneru ďalšieho favorita a stali sa prvým tímom v histórii, ktorý prešiel z predkola play-off až do boja o zlato. Jedenásťnásobný šampión bude proti víťazovi série medzi Pardubicami a Libercom útočiť na prvý triumf od roku 1966.

Semifinále play-off českej hokejovej extraligy – 5. zápas:
HC Plzeň 1929 – HC Kometa Brno 2:7 (1:3, 0:1, 1:3) – Konečný stav série: 1:4

  • Góly: 14. Martin Straka (Vlasák, Vykoukal), 41. Jiří Hanzlík (Jan Kovář, Martin Straka) – 2. Divíšek (MALEC), 4. T. Svoboda (Divíšek, Jakub Svoboda), 5. BALEJ (Polodna), 39. KOVÁČIK (L. Čermák), 45. T. Svoboda (Vašíček, Divíšek), 50. Dlhouhý (H. Zohorna, L. Čermák), 53. Divíšek (KOVÁČIK, Žižka). Rozhodca: Hodek, Polák – Badal, Pouzar. Vylúčení: 9:8, navyše Vlasák, MALEC obaja 10 min. Využitie: 1:3. Diváci: 8236. .
  • Plzeň: Mazanec (5. A. Sloboda) – Marušák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, Modrý, Vykoukal, FROLO, J. Jeřábek – Duda, Martin Straka, Kratěna – Pletka, Jan Kovář, Vlasák – Michal Dvořák, Havlíček, ANDRAŠOVSKÝ – Stránský, M. Heřman, Mrňa – Vostřák.
  • Brno: Trvaj – KOVÁČIK, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. HRUŠKA, MALEC, Švrček – H. Zohorna, L. Čermák, Dlouhý – T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda – Erat, PETROVICKÝ, Haluza – BALEJ, Švaňhal, Polodna

Vstup do zápasu bol obojstranne aktívny. Trvaj pokryl pokusy Kovářa a Pletky, a tak sa z vedenie už po 65 sekundách radovali hostia, ktorí nastúpili bez potrestaného Koreisa a chorého Jaroslava Svobodu. Malecov pokus ešte Mazanec vyrazil, ale priestor k úspešnej dorážke dostal Divíšek – 0:1.

V štvrtej minúte sa v presilovke pretlačil pred bránkovisko Tomáš Svoboda a bekhendom zvýšil. Za 55 sekúnd to už bolo 3:0 pre Kométu, keď domáci nevyužili nádejné prečíslenie, hneď z brejku vypálil z pravej strany k pravej žŕdke Balej a vyhnal Mazanca na striedačke. Toho v plzenskej bránke následne nahradil Adam Svoboda.

Útočník Komety Jozef Balej prispel k výhre 7:2... Foto: http://www.hc-kometa.cz
Jozef Balej Útočník Komety Jozef Balej prispel k výhre 7:2 jedným gólom.

V oslabení pri Dudovom vylúčenie mohol odpovedať hneď dvakrát bek Marušák, ale najskôr zasiahol Trvaj a vzápätí skočil do jeho strely Vašíček. Adam Svoboda zase pokryl pokusy Tomáša Svobody. V 14. minúte v presilovke znížil ranou z voleja z pravého kruhu kapitán Straka. Ďalšiu možnosť mal Vlasák, ale aj Kometa neustále hrozila a plzeňský gólman sa vyznamenal pri Zohorovej možnosti na konci prvej tretiny.

Kontaktný gól Plzne mohli v úvode druhej časti streliť Straka a Vlasák, no ani jeden pred Trvajom nepochodil. Hostia boli blízko poistky náskoku v 26. minúty, kedy po strele Jakuba Svobodu pomohol Adamovi Svobodovi zachrániť situáciu aj bek Frolo. Vzápätí putovali na trestnú lavicu hosťujúci Erat aj Jakub Svoboda, ale Kometa sa dve minúty v troch proti piatim aj napriek veľkému tlaku Plzne ubránila. V najväčšej šanci neuspel Vlasák.

Slovenský obranca v tíme z Brna Milan Hruška. Foto: http://www.hc-kometa.cz
Milan Hruška Slovenský obranca v tíme z Brna Milan Hruška.

Po premárnenej šanci Plzne opäť začali hroziť hostia. V 34. minúte po Žižkovej strele pomohla Západočechom tyč. Domáci sa síce snažili znížiť aj v oslabení, ale Pletka pri úniku na modrej čiare nemal po dlhom striedaní už silu ujsť obrane Komety. V 39. minúte priblížil Brno k finále ešte viac slovenský obranca Jozef Kováčik, ktorého nahodenie od modrej čiary skončilo v bránke.

Do záverečnej časti vlietli domáci s obrovským úsilím a po 19 sekundách po Kovářovej prihrávke vykresal nádej Hanzlík. Tá opäť pohasla v 45. minúte, keď Adam Svoboda ešte vyrazil Vašíčkovu ranu, ale do odkrytej bránky bekhendom dorazil puk Tomáš Svoboda. Pri trestoch Kovářa a Modrého ešte zvýraznili rozdiel Dlouhý a Divíšek a upravili na konečných 7:2.