Handzuš čaká, či ho San Jose pustí na MS

SITA | 23.04.2012 16:50
Handzuš, Elliott Foto:
Michal Handzuš cloní výhľad brankárovi St. Louis Brianovi Elliottovi.
Slovenskí hokejisti sa po piatkovej prehre s Českom v pondelok popoludní opäť stretli v Bratislave, kde sa začala záverečná fáza prípravy na majstrovstvá sveta v Helsinkách a v Štokholme.

Jej vrcholom bude turnaj Škoda Cup 2012 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, Slováci si zmerajú sily s výbermi Nórska a Nemecka. „Začíname poslednú časť prípravy pred majstrovstvami sveta, ktorú zakončia dva prípravné zápasy,“ začal pondelkový brífing v Bratislave hlavný tréner Vladimír Vůjtek.

K tímu sa už pripojili traja hráči z vicemajstrovských Košíc Michel Miklík, Marcel Haščák, Vladimír Dravecký, ako aj obranca Komety Brno Milan Hruška. Útočník Tomáš Tatar po prílete zo zámoria príde v utorok popoludní, keďže sa vyskytli problémy s transportom jeho batožiny. Novinkou je, že z majstrovského Slovana okrem skúseného Miroslava Šatana doplní národný tím aj Libor Hudáček, ktorý v rozhodujúcom siedmom finále v Košiciach strelil oba góly nového slovenského šampióna. Obaja útočníci belasých dostali na pondelkové popoludnie voľno, keďže so Slovanom ich čakali majstrovské oslavy. „Libora sme už mali na turnaji v Nemecku, kde hral dobre. Potom mal menší útlm, ale teraz v play-off hral opäť jeho výkony narástli a dával rozhodujúce góly. Bol som sa pozrieť na siedme finále, kde jeho druhý gól bol skutočne parádny. Presvedčil o tom, že môže bojovať o dres na majstrovstvá sveta,“ uviedol tréner Vůjtek.

Z predchádzajúceho mužstva, ktorá absolvovalo v uplynulých dňoch stretnutia série Euro Hockey Challenge proti Česku (v Prahe a Bratislave), vypadli útočníci Ján Sýkora, Patrik Lušňák a po zranení ramenných väzov z piatkového zápasu aj obranca New York Islanders Milan Jurčina. Od utorka bude mať tréner Vůjtek k dispozícii trojicu brankárov, desať obrancov a až sedemnásť útočníkov.

„Je príjemné zistenie, že budeme mať z čoho vyberať. Ešte uvidíme, ako dopadne NHL. Čakáme na vyjadrenie Michala Handzuša, či môže prísť alebo nie. Je to otázka dvoch dní. Hovorili sme s ním, ale mal nejaké zdravotné problémy. Musí to konzultovať s lekárom a klubom. On sám chce pricestovať, ale či bude môcť hrať, nezáleží na ňom. Neviem, ako dopadnú Marián Gáborík alebo Tomáš Kopecký. Niekedy okolo štvrtka už musíme z kádra niekoho poslať domov a po poslednom zápase urobíme nomináciu,“ poznamenal hlavný kormidelník slovenského mužstva.

Vůjtka už na najbližších tréningoch čaká neľahká úloha, keď pomaly musí dať dokopy formácie s výhľadom na MS. „Už chceme dať dokopy päťky pre svetový šampionát, od stredy by sme mali mať formácie na 90 percent spolu,“ prezradil Vůjtek a dodal, že obranca Dominik Graňák z OHK Dinamo Moskva sa s určitosťou nepredstaví v dvoch prípravných dueloch v Bratislave. „Ak sa bude hrať až siedmy zápas, ktorý je na programe v stredu, tak ho uvidíme až vo Fínsku. Je to veľmi vyrovnaná séria a žiaden zápas nemá favorita,“ doplnil Vůjtek.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na turnaj Škoda Cup 2012 v Bratislave

Brankári:
Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL)
Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL), Milan Hruška (Kometa Brno/ČR), Vladimír Mihálik (HC Timra, Švéd.), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR), Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín.), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL)
Útočníci: Milan Bartovič (Bílí Tygři Liberec, ČR), Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR), Milan Kytnár (HPK Hämeenlinna, Fín.), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín.), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Michel Miklík, Vladimír Dravecký, Marcel Haščák (všetci HC Košice), Libor Hudáček, Miroslav Šatan (obaja HC Slovan Bratislava), Tomáš Tatar (Grand Rapids Griffins/AHL).