Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poslal Hossa Gáboríka na majstrovstvá? Možno. Ešte treba čakať

Týždeň plný čakania. Týždeň plný čakania. Bude kapitánom Slovenska na hokejových majstrovstvách sveta Miroslav Šatan? Bude najlepším strelcom tímu Marián Gáborík? Odpovede dnes znejú: možno, ktovie, uvidíme, ťažko odhadnúť.

07.04.2009 11:36
Owen Nolan, Marián Gáborík Foto:
Marián Gáborík a jeho spoluhráči boli dlho v hre, potom ich však skolil gól Mariána Hossu.
debata

Už o sedemnásť dní nastúpi Slovensko vo švajčiarskom Klotene na prvý zápas A-skupiny proti Maďarsku. Už na Veľkonočnú nedeľu sa skončí základná časť NHL. Už 15. apríla sa v zámorí začne prvé kolo play off Stanleyho pohára. Reprezentačný tréner Ján Filc však dnes má skutočnú istotu zo zámoria, zdá sa, iba v jedinom mene: Michal Handzuš. Skúsený útočník Los Angeles po nevydarenej lanskej sezóne trénerovi Júliusovi Šuplerovi povedal, že sa na šampionát necíti, tento rok už účasť vopred avizoval. U všetkých ostatných hviezd z NHL ostáva aspoň troška neistoty. A skôr väčšia ako menšia.

V prvých tímoch NHL sú dnes štyria Slováci, ktorým sa na Veľkú noc naisto skončí sezóna: Handzuš, útočník Colorada Marek Svatoš, jeho spoluhráč, brankár Peter Budaj a obranca Atlanty Boris Valábik. Budaj sa trénerovi už ospravedlnil, Svatoš čaká dieťa a jeho účasť je neistá. Valábik sa cez víkend vrátil po zranení, Filc s nekompromisným obrancom počíta.

O postup do bojov o Stanley Cup v zámorí hrajú brankár Montrealu Jaroslav Halák, útočníci Marián Gáborík s Petrom Ölveckým (Minnesota), Richard Zedník (Florida) a obranca Buffala Andrej Sekera. Z tejto skupiny hráčov reprezentácia zatiaľ nemôže počítať s Halákom – postup Montrealu vyzerá veľmi pravdepodobne, hoci Canadiens v noci prehrali s Ottawou. Naopak, pre reprezentáciu je už voľný obranca Andrej Sekera z Buffala, ktoré doma prehrali 1:4 s Detroitom a prišlo o šancu na postup.

Florida a Zedník by podľa tabuľky mala bojovať do poslednej chvíle, Minnesota sa po nedeľňajšom zápase v Detroite postupne potápa. Stretnutie, ktoré nutne potrebovala aspoň neprehrať v riadnom čase, rozhodol gól Marána Hossu 55 sekúnd pred koncom. „Vedeli sme, aký je to pre nich dôležitý duel. Aby sa dostali do play-off, potrebujú teraz vyhrávať v každom stretnutí,“ poznamenal Hossa.

Aj Gáborík dal gól, Ölvecký asistoval, napokon však smútili – šance Minnesoty sa zmenšili na matematickú špekuláciu. „Mohli nám dať aj šesť gólov,“ citoval Gáboríka denník Star Tribune. „Že sme sa dostali tak blízko k zisku jedného bodu, a napokon ho nezískali, je srdcervúce.“

Mariánovi Gáboríkovi sa po sezóne skončí zmluva, v minulosti už, podobne ako jeho kamarát Pavol Demitra radšej reprezentovať nešiel, aby neriskoval zranenie. Tréner Filc však minulý týždeň naznačil, že tentoraz Gáborík reprezentáciu zatiaľ neodmietol.
Úplne neprehľadná je situácia Miroslava Šatana. Až kým Pittsburgh nepostúpi do play-off (kam smeruje), ostane zrejme na farme. Potom klub od neho môže žiadať aj aby ostal na farme, aj, aby sa pripojil k prvému tímu. „Záleží na tom, akú politiku vedenie zvolí,“ poznamenal Filc minulý týždeň. Najpravdepodob­nejšou však je, že Šatana povolá k prvému tímu.

Kto sa nepripojí k reprezentácii pred majstrovstvami sveta, môže to stihnúť, ak v NHL jeho tím vypadne v prvom kole play-off. Teoreticky sa táto možnosť týka Mariána Hossu a Tomáša Kopeckého (Detroit), Pavla Demitru (Vancouver), Zdena Cháru (Boston) a Milana Jurčinu (Washingtonu).

Týždeň otázok. A, aby sa nezabudlo, ešte jedna – nestane sa náhodou najužitočnejším hráčom výberu Jána Filca Žigmund Pálffy? Reprezentačný tréner o kapitánovi Skalice povedal cez víkend iba toľko: „Uvidíme. Momentálne žije skalickým hokejom.“

debata chyba