Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Talentovaný Dvorský prekonal rekord Gáboríka. Pôjde na MS? Nechám to na trénerov

Slovenská hokejová reprezentácia siahala na cenný kov z MS do 18 rokov prvýkrát po dvadsiatich rokoch. V súboji o tretie miesto proti Kanade ju delilo od zisku bronzu iba 70 sekúnd.

01.05.2023 11:23
12. Dalibor Dvorský Foto:
Dalibor Dvorský.
debata (2)

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan na pondelkovom brífingu po návrate tímu zo Švajčiarska vyzdvihol význam reprezentačného projektu osemnástky, ktorý nahradil pôvodný projekt dvadsiatky. Šéf slovenského hokeja označil súčasnú generáciu hráčov za prísľub do budúcna.

„Rád by som poďakoval trénerskému štábu a zagratuloval aj hráčom za turnaj a výborný výsledok. Aj keď štvrté miesto zrejme nie je to, čo chceli dosiahnuť a určite chceli viac. Chýbal im malý kúsok na to, aby dosiahli na medailu. Generácia týchto hráčov je prísľubom do budúcna, z čoho sa veľmi tešíme,“ uviedol Šatan.

Panthers Bruins Hockey Čítajte viac Najlepší tím základnej časti NHL skončil. Česi tak môžu mať superposily na MS

Šéf slovenského hokeja vyzdvihol dôležitosť projektu centralizovanej prípravy, ktorý prešiel v ročníku 2019/2020 zmenou z pôvodného projektu dvadsiatky:

„Pred 3–4 rokmi, keď sme zmenili projekt dvadsiatky na projekt osemnástky, sme chceli, aby naši hráči mali čo najkvalitnejšiu prípravu.“ V roku 2018 reprezentácia spadla do nižšej kategórie, čo bol dôvod na vznik projektu SR18.

„Myslím si, že po niekoľkých rokoch to môžeme vyhodnotiť ako veľmi úspešný krok. Osemnásť hráčov z tohto tímu prešlo projektom. Chceme to robiť ďalej, pomáhať hráčom rozbehnúť kariéru a teší nás takýto úspech," skonštatoval Šatan.

Kanada Hokej MS20 Zápas Bronz 3. Miesto Čítajte viac Američania získali zlato, hoci prehrávali už 0:2. Dvorský sa dostal do All Star šampionátu

Ofenzívnym ťahúňom slovenského tímu bol sedemnásťročný útočník Dalibor Dvorský. V siedmich dueloch nazbieral 13 bodov (8+5), čím prekonal doterajšie 11-bodové maximum krajanov Mariána Gáboríka (1999) a Maxima Čajkoviča (2018).

Okrem toho sa center švédskeho AIK Štokholm dostal aj do All Star tímu celého turnaja. Nič z toho však nebolo pre šiesteho najproduktívnej­šieho hráča šampionátu náplasťou na tesnú prehru s kanadskými rovesníkmi: „Náplasť to ani nie je. Hocičo by som vymenil za medailu. Určite to trochu potešilo, ale stále sme sklamaní, že sme nevybojovali bronz.“

IIHF Čítajte viac Bez bronzu: Mladí Slováci nechali na ľade srdce a proti Kanade boli lepším tímom. Súper ich zlomil v predĺžení

Dvorského výborné výkony rozbehli aj diskusie o možnej pozvánke do reprezentačného A-tímu pred blížiacimi sa MS v Rige. „Zatiaľ som nič nepočul. Rozhodnutie nechám na trénerov, uvidíme,“ dodal Dvorský.
Dôležitým článkom defenzívy slovenského tímu bol Maxim Štrbák. Osemnásťročný obranca bol s priemerným časom 25:44 min na zápas najvyťažovanejším hráčom celého turnaja. Do štatistík si pripísal šesť bodov za asistencie.

„Budem mať na turnaj krásne spomienky. Bolo krásne vidieť, ako sme sa dali dokopy, išli za cieľom, verili v jeden druhého a hrali pre slovenský znak. Prehra ešte stále bolí, myslím si však, že sa nemáme za čo hanbiť. Som si na sto percent istý, že každý jeden chlapec nechal na ľade všetko, a to nám už nikto nezoberie,“ pochválil spoluhráčov kapitán slovenského výberu.

Partnerky hokejistov HC Košice Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Hokejisti HC Košice získali majstrovský titul,...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #MS v hokeji do 18 rokov #Dalibor Dvorský