Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská osemnástka šokovala Fínov a po 20 rokoch si zahrá semifinále MS. Večer spoznala súpera

Slovenskí hokejoví reprezentanti postúpili na MS hráčov do 18 rokov vo Švajčiarsku do semifinále. Vo štvrtkovom štvrťfinálovom stretnutí zdolali v Porrentruy favorizované Fínsko 3:2.

27.04.2023 17:26 , aktualizované: 22:34
hokejisti Foto:
Slovenskí hokejisti do 18 rokov oslavujú postup do semifinále MS.
debata (41)

Slovensko bude mať v tejto kategórii zastúpenie medzi štyrmi najlepšími tímami prvýkrát od roku 2003.

V semifinále sa zverenci Tibora Tartaľa stretnú s rovesníkmi z USA. O finálovú účasť zabojujú v sobotu 29. apríla v Bazileji.

8. Šalé Čítajte aj Mladí Slováci sa v semifinále MS stretnú s premožiteľmi Čechov

Zloženie semifinálových dvojíc určil až záverečný štvrťfinálový duel Švédska proti Lotyšsku, v ktorom Švédi potvrdili rolu favorita a zvíťazili 6:1.

V druhom semifinále sa tak stretne Švédsko s Kanadou, ktorá postúpila medzi štyri najlepšie tímy po hladkom triumfe nad domácim Švajčiarskom 7:3.

MS do 18 rokov – štvrťfinále:

Fínsko – SLOVENSKO 2:3 (0:1, 1:2, 1:0) - SLOVENSKO postúpilo do semifinále
Góly: 46. Halttunen (Junkkari, Helenius), 60. Järventie (Halttunen, Helenius) – 1. Dvorský (Eperješi, Cedzo), 23. Masnica (Dvorský, Pekarčík), 34. Cedzo (Pekarčík, Dvorský). Rozhodovali: Eriksson (Švéd.), Hebeisen (Švajč.) – Boivin (Kan.), Gustafson (USA), vylúčení: 2:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2378 divákov.
Slovensko: Urban – Štrbák, Eperješi, Chromiak, Baran, Kráľovič, Pišoja, S. Barcík – Pekarčík, Dvorský, Cedzo – Jenčko, Kukumberg, Císar – Ridzoň, Dej, Gron – Varga, Párička, Masnica – Pobežal.
Fínsko: Vinni – Junkkari, Kiviharju, Kangas, Pieniniemi, Väisänen, Jokinen, Muhonen – Järventie, Kumpulainen, Uronen – Alasiurua, Helenius, Halttunen – Nurmi, Hynninen, Kiiskinen – Eliseev, Kuusla, Leppä – Lind.

Slováci vstúpili do zápasu ideálne a favorita zaskočili už po 36 sekundách, keď otvoril skóre šiestym gólom na turnaji Dvorský. Fíni boli s pukom aktívnejší, v dôležitých priestoroch však boli slovenskí mladíci dôslední a v obrannom pásme plnili defenzívne povinnosti.

Dôležitým momentom bola ubránená presilová hra Fínska na začiatku prostrednej časti. Naopak, Slovákom sa v 23. minúte podarilo v početnej výhode zatlačiť súpera a po strieľanej prihrávke Dvorského nasmeroval puk do fínskej bránky Masnica.

Leo Eperješi, Maxim Štrbák Čítajte viac Veľký skalp ich poslal do boja o medaily. Pozrite si v zostrihu, ako sa zrodil postup Slovákov

Tlak „Suomi“ sa stupňoval a v polovici zápasu predviedol dôležitý zákrok pozorný brankár Urban, ktorý zlikvidoval strelu Kiviharjuho. V 34. minúte založil akciu nenápadným obľúčikom do stredného pásma Chromiak, puk po dopade na ľad sklepol Dvorský a po Pekarčíkovej prihrávke zabezpečil Slovensku trojgólové vedenie Cedzo.

Slováci v úvode tretieho dejstva ubránili presilovú hru Fínska, keď dokázali favorita zápasu vytláčať k mantinelom a eliminovať tak nebezpečenstvo. V 46. minúte však slovenská defenzíva neustrážila medzi kruhmi voľného Halttunena, ktorý strelil kontaktný gól Fínska. Na slovenských hráčoch už bolo evidentne badať únavu.

V 53. minúte sa dostali Fíni do prečíslenia, ale ďalší dôležitý zákrok si pripísal po Kiiskinenovom zakončení Urban. Fíni vrhli dve a pol minúty všetko do ofenzívy, v šestici spustili paľbu na Urbana z každej pozície a desať sekúnd pred koncom tretej tretiny ešte znížili na rozdiel gólu, to však už bolo veľmi neskoro a vyrovnať už nedokázali. Brankár Urban v stretnutí zlikvidoval 54 z 56 striel.

hokej  3 Čítajte viac Štvrťfinále MS do 18 rokov Fínsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Martin Štrbák, kapitán SR: „Sme plní emócií. Aj keď Fíni mali možno v zápase prevahu, hrá sa na víťazstvo a my sme boli úspešnejší. Verili sme jeden druhému a nakoniec sme si vybojovali víťazstvo.“

Dalibor Dvorský, útočník SR: „Bol to neskutočný zápas, sú to veľké emócie. Všetci sme veľmi šťastní, že sme to zvládli, ale ešte nekončíme. Keď sme vyhrávali, hovorili sme si, že ideme do toho ako keby je 0:0. Ak hráme svoju hru, môžeme zdolať každého, v hokeji je všetko možné. Verím, že sa nám to podarí.“

Postupová eufória mladých slovenských hokejistov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Tréner Tibor Tartaľ s pukom pre najlepšieho...
41 debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 18 rokov #slovenskí hokejisti do 18 rokov #fínski hokejisti do 18 rokov