Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaslúži si Réway miesto v reprezentácii? Možno, ale od top formy má stále ďaleko ako zo Spiša do Bratislavy

Uplynulé roky nad ním lámali palicu. A treba povedať, že zaslúžene, veď to s ním šlo dolu vodou. Z hráča, ktorý bol predurčený k hviezdnej kariére v NHL, sa stal šedý priemer. S tradičnými úletmi a prístupom, ktorý nebol každému po vôli.

18.04.2023 08:00
Martin Réway Foto: ,
Martin Réway, veľký talent slovenského hokeja.
debata (14)

Toto je príbeh Martina Réwaya, toho najšikovnejšieho, čo za posledných desať rokov na hokejovom Slovensku vyrástlo. Chlapca, ktorý to v živote nemá jednoduché, lebo nemá ľahkú povahu. Len z časti za to môže aj on sám.

Uprostred sezóny po ňom siahla Spišská Nová Ves a pražský rodák pookrial. Opäť ukázal záblesky geniality a do pléna akoby hodil opakujúcu sa otázku – zaslúži si, aby dostal šancu aj v reprezentácii?

Teraz tam nepatrí

Minulý týždeň v médiách zarezonoval názor Borisa Valábika, bývalého hokejistu a dnes televízneho experta. K Réwayovi bol po vyradení Spišiakov v semifinále play off rezolútny.

"Do národného tímu nepatrí. Dvanásť bodov v šiestich zápasoch znie lákavo, ale ak si povieme, že v ďalších ôsmich nebodoval, tak to je vec, ktorá sa týka konzistentnosti.

Od ofenzívnych hráčov sa vyžaduje, aby zápas čo zápas dávali góly a takto pomáhali mužstvu. Réway nepomôže tímu v oslabení, ani v defenzíve," vyjadril sa Valábik pre RTVS.

Réway naozaj striedal v play off hviezdne momenty s menej viditeľnými. Boli chvíle, keď nad jeho prihrávkami rozum stál a videli ste v nich kúsky najväčších hokejových géniov. Potom sa však 28-ročný center z ľadu akoby vytrácal.

Šimon Latkóczy Čítajte viac Súkromné lietadlo, luxusné hotely, dobré jedlo. Slovák bojuje o MS s americkým úsmevom

„Reprezentačný dres mu prajem, ale momentálne ho v ňom nevidím. A ešte jedna vec – rýchlosť rozhodovania. Martin vie vymyslieť skvelé veci či geniálnu prihrávku, ale potrebuje na to čas. Ten by však na medzinárodnej úrovni nemal,“ dodal Valábik.

Jeho slová mali na sociálnych sieťach veľký ohlas. Väčšina diskutujúcich si neodpustila štipľavé poznámky na adresu niekdajšieho tvrdého obrancu.

Oslovili sme preto aj ďalších ľudí z hokejovej brandže. Napríklad Dáriusa Rusnáka, majstra sveta z roku 1985. Ten sa Valábika zastal.

"Martin momentálne do národného tímu naozaj nepatrí. Nemá na to kondíciu. Medzinárodný hokej je iný a používať ho iba na presilovky by bol veľký luxus. Áno, má šikovné ruky, ale zároveň toho veľa neodtrénoval a v zápasoch Spišskej Novej Vsi to bolo vidieť.

Miestami nevládal. Je to dobrý hokejista, poznám ho z kategórie dvadsaťročných, žiaľ, teraz ešte nenadišiel jeho čas," zamýšľa sa Rusnák.

Pred Réwayom však reprezentačné dvere natrvalo nezatvára. „Potrebuje potrénovať, možno na budúcu sezónu. Nemôže však po pár kvalitných dueloch ísť na MS. Národný tím je nadstavba, keď bude mať lepšiu kondíciu, potom prosím,“ dopĺňa.

Je pravdou, že Réway nie je na tom kondične dobre. Hoci Spišiaci ho v záverečných zápasoch série proti Zvolenu vyťažovali maximálne, ako sa len dalo – v posledných dvoch dueloch odohral viac ako 20 minút – bolo badať, že na to ešte nie je pripravený. V osobných súbojoch bol neraz vlažný a menej sa vracal do obrany.

Tréner reprezentácie Craig Ramsay práve toto nemá rád. Do tímu hľadá rýchle a agresívne typy. „Všetci musia útočiť, všetci musia brániť,“ zvykne vravieť. Hoci nikdy o Réwayovi otvorene nepovedal, že ho do reprezentácie nechce, nepredpokladá sa, že by mu tento rok dal priestor.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Reway #MS 2023 v hokeji