Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pýtali sme sa hokejových osobností na neúčasť hráčov z KHL na MS. Pre Libu to už nie je šampionát, Vůjtek sa pýta na Ovečkina

Slováci z KHL nepôjdu na tohtoročné MS v hokeji do Rigy. Rozhodol o tom Slovenský hokejový zväz. Pýtali sme sa osobností, čo si o tomto rozhodnutí myslia.

28.03.2023 14:28
Slovenská hokejová reprezentácia Foto: ,
Slovenskí hokejoví reprezentanti počas tréningu.
debata (47)

Ľubomír Pokovič, tréner

Šport by mal byť zásadne oddelený od politiky, no je to môj idealistický pohľad a iní ho možno vnímajú ako neracionálny. Som presvedčený o tom, že absolútna väčšina športovcov neberie ohľad na politiku, na to, čo sa deje, ale pripravujú sa jedine na svoj výkon.

Niekde to tak aj stále funguje, aj keď je toho čoraz menej a menej – napokon, pozrite sa na NHL, tam aj naďalej pôsobia ruskí hráči. Tenisti chodia po svete a hrajú zápasy, aj keď občas sa stane, že niekto súperovi nepodá ruku.

Ako hráč som zažil časy, keď politická situácia bola naozaj vyhrotená, no my sme to neriešili. Hrali sme proti Kanaďanom i Sovietom a nikoho to nezaujímalo. Slovenský hokejový zväz bol k takémuto rozhodnutiu dotlačený spoločenskou situáciou.

Igor Liba, československá legenda

Táto téma naozaj ešte niekoho baví? Na čo je toto dobré? Je to cirkus a nič iné. Neuznávam svetový šampionát bez Rusov. To nie sú žiadne majstrovstvá sveta. Sú? Nie sú! Teraz boli MS v krasokorčuľovaní v Japonsku, ale môžeme my vôbec hovoriť o nejakom športovom vrchole? Ak tam chýbajú najlepší, potom asi nie. Taká je politika, politici rozhodujú o všetkom, škoda si drať jazyk.

Vladimír Vůjtek, bývalý tréner Slovenska

Toto je politická otázka a nerád sa do týchto vecí púšťam. Hokej je šport a pokiaľ hráči na to majú výkonnosť, asi by na majstrovstvá sveta mali ísť. Každý si však myslí iné, náš Dominik Hašek má úplne odlišný názor.

Hokejový život je veľmi krátky a keď sa chcú hokejisti zabezpečiť a majú tam dobré podmienky, potom ich nedokážem odsúdiť. Každý vie, že som tam odtrénoval niekoľko sezón, dnes by som tam nešiel. Je to však každého osobná vec.

Pozrite sa na NHL, je tam mnoho Rusov a nikomu v Amerike to neprekáža. Naopak, Alexandrovi Ovečkinovi postojačky tlieskajú. Pritom sú prakticky s Ruskom vo vojnovom stave. Hráčov z KHL neodsudzujem. A čo povedať na rozhodnutie zväzu? Bol tam silný tlak politikov, inak to asi ani nešlo.

Slovenskí hokejisti Čítajte viac Ak by ste prišli aj s hráčmi z KHL, iné by sa o Slovákoch nepísalo. Už vidím ten titulok, vraví lotyšský novinár

Dominik Graňák, dlhoročný reprezentant

Je to nekonečná téma, no chápem prečo. Moje stanovisko je nemenné. Je to správne rozhodnutie, akurát odôvodnenie hokejového zväzu je trošku kostrbaté. Je vyústením tlaku. Nebolo to jednoznačné stanovisko, ani jasné gesto.

Nevnímam to však čierno-bielo. Viem, že chlapci hrajú v Rusku pre výrazne lepšie ohodnotenie, no nemalo by sa zabúdať ani na športový rozmer, lebo KHL je naozaj kvalitná súťaž. Som si istý, že žiadny z nich priamo nepodporuje ruskú agresiu, svojou prítomnosťou v KHL ju ale legitimizujú, keďže aj táto súťaž je jedným z nástrojov propagandy súčasného režimu v Rusku.

Ten je zodpovedný za vojnu na Ukrajine a preto by nebolo správne, aby sa hokejový svet k tomu postavil alibisticky – že síce vníma vojnu, ale odmieta ju spájať so športom. Sme krajina, ktorá je súčasťou EÚ a ktorej sused bol brutálne napadnutý, preto nebolo iné východisko.

Poznám slovenských chlapcov z KHL, ich kvalita je zrejmá a boli by prínosom. Predpokladám, že sami vnímajú súčasnú situáciu a sú pripravení za svoje slobodné rozhodnutie niesť zodpovednosť. Zároveň ale pochybujem, či sú všetci ich kritici sami takí principiálni, ako to požadujú od nich.

Fínsko MS2022 Hokej štvrťfinále Fínsko Slovensko Čítajte viac Stop v reprezentácii! Slováci pocestujú na MS bez hráčov z KHL

Zdeno Cíger, bývalý reprezentant

Toto je ťažká téma, nepoznám pozadie, nepracujem na zväze. Je to pre mňa nová informácia, môžem toto rozhodnutie iba rešpektovať. Zrejme to riešili dlho. Určite nám však hráči z KHL budú na MS chýbať, lebo pre Slovensko je každý dobrý hokejista vzácny. Bohužiaľ, je to ťažká situácia, športovci si ju musia odskákať. Mieša sa do toho politika, ja by som ju tam však neťahal.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Dominik Graňák #Ľubomír Pokovič #Igor Liba #Zdeno Cíger