Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak by ste prišli aj s hráčmi z KHL, iné by sa o Slovákoch nepísalo. Už vidím ten titulok, vraví lotyšský novinár

Slovenský hokejový zväz v pondelok informoval, že hokejistov z KHL na svetový šampionát do Rigy nevezme. Narušilo by to vraj prípravu národného mužstva na vrchol sezóny.

27.03.2023 19:36
Slovenskí hokejisti Foto:
Slovenskí hokejisti z KHL sa v Rige nepredstavia.
debata (51)

Zdá sa, že takéto rozhodnutie bolo nevyhnutné, lebo účasť hráčov z ruskej súťaže „zaváňala“ problémami. V Lotyšsku by ich prítomnosť podľa novinára Rolandsa Elinša z portálu Sportacentrs vnímali veľmi citlivo. „V súvislosti so slovenským hokejom by sa o ničom inom viac nehovorilo,“ vraví uznávaný hokejový reportér.

Fínsko MS2022 Hokej štvrťfinále Fínsko Slovensko Čítajte viac Stop v reprezentácii! Slováci pocestujú na MS bez hráčov z KHL

Nemiešajte politiku so športom, vraví – nielen na Slovensku – mnoho ľudí. Aký je váš názor?

V poriadku, dokážem akceptovať tento výrok, ale iba ak sa budeme rozprávať o športe ako o aktivite. Profesionálny šport je však úplne iná vec ako ten amatérsky. Je tak hlboko premiešaný s politikou, že jednoducho nemôžem brať takéto vyhlásenia vážne. Nabáda totiž k nerobeniu vecí, ktoré sa vlastne aktívne robia už dlho. Veľmi často aj ľuďmi, ktorí s týmto argumentom prichádzajú.

Slovensko je momentálne azda najviac proruská krajina v Európskej únii, podľa prieskumu si viac ako polovica ľudí želá, aby Rusko vo vojne na Ukrajine uspelo. Ako je na tom Lotyšsko?

Žiaľ, nie som úplne spôsobilý odpovedať na túto otázku faktami, takže môžem poskytnúť iba môj názor. Viem však s istotou povedať, že Lotyšsko nie je v žiadnom prípade proruské.

Naopak, v niektorých ohľadoch tu z tejto krajiny vládne veľký strach. Vojna, ktorú začala na Ukrajine, nám pripomenula, že Pobaltie by mohlo byť ďalším v poradí pri ruských imperialistic­kých snoch.

Vo vašej krajine žije aj početná ruská komunita, je v tejto súvislosti v Lotyšsku nejaké napätie?

Nejaké predsa len existuje, to viem určite, ale ako športový novinár si nie som istý, že by som mal o ňom hovoriť. Jedno je isté, aj u nás v Lotyšsku existuje mnoho propagandistických informačných kanálov, ktoré postupne stratili licenciu na vysielanie.

Vlani, keď sme sa vracali zo svetového šampionátu vo Fínsku, sme mali niekoľkohodinové medzipristátie v Rige. V meste sme si všimli veľa ukrajinských vlajok, v každom mestskom autobuse bola minimálne jedna. Cítiť v Rige aj rok po invázii veľkú podporu Ukrajiny?

Isteže. Povedal by som to takto: Ľudia, ktorí dnes naše hlavné mesto navštívia, jasne vidia a cítia, kde sa v tejto veci nachádzame.

Majstrovstvá sveta sa začnú o necelé dva mesiace. Čo je momentálne najväčšou hokejovou témou v Lotyšsku?

Žiaľ, nemôžem povedať, že tu momentálne vládne skvelá hokejová nálada. Tá sa dostaví až priamo počas svetového šampionátu. Naša liga pomaly speje do finále, no jej popularita sa nedá porovnávať s národným tímom. Najväčšou hokejovou témou sú ceny vstupeniek na MS, sú príliš vysoké a to sa – pochopiteľne – ľuďom nepáči. Témou je aj zaradenie Miksa Indrašisa do tréningového kempu.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #slovenskí hokejisti #MS 2023 v hokeji #Roland Elinš